VIDEOCONFERINŢA "SĂNĂTATE ŞI FARMA" / EMILIAN POPOVICI, VICEPREŞEDINTELE SOCIETĂŢII ROMÂNE DE EPIDEMIOLOGIE:"Omenirea s-a dovedit doar parţial capabilă să gestioneze situaţia pandemică"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 1 aprilie

Conf. Univ. Dr. Emilian Popovici, Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

Conf. Univ. Dr. Emilian Popovici, Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

"După suspendarea stării de alertă, majoritatea oamenilor nu mai poartă mască şi se comportă ca şi când nimic nu s-ar întâmpla"

Omenirea s-a dovedit doar parţial capabilă să gestioneze situaţia pandemică, în condiţiile în care nu a existat o abordare globală pentru un fenomen global, cum este pandemia Covid-19 a afirmat, marţi, Conf. Univ. Dr. Emilian Popovici, Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, în cadrul videoconferinţei "Sănătate şi FARMA", organizată de ziarul BURSA în parteneriat cu Ţăruş Media.

Emilian Popovici a spus: "La nivel global, omenirea s-a dovedit doar parţial capabilă să gestioneze o situaţie ca aceasta. O situaţie pandemică generată de un virus cu transmitere aerogenă. Aşa cum se ştie, pandemia este o manifestare globală, care necesită o abordare globală. Din păcate, posibiltăţile de abordare s-au restrâns la abordări regionale, chiar dacă s-au făcut pe regiuni mari ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - Europa, America de Nord, America de Sud, Australia etc. Dar omenirea nu a fost capabilă de o abordare globală aşa cum ar fi fost necesar, pentru ca să se realizeze acea imunitate colectivă care să ducă la blocarea virusului".

Domnia sa a adăugat: "Practic au fost implementate acţiuni prin vaccinare, diferite alte măsuri, doar în anumite zone ale globului pământesc. Iar în alte zone mari, cum sunt Asia sau Africa, măsurile au fost doar parţiale (...). Fară vaccinare, ceea ce a permis variantelor de virus să circule, a permis apariţia de noi variante care nu au întârziat să se transleze din zonele respective, din Africa înspre Europa. Şi în cazul în care nu se va găsi o posibilitate de abordare globală, îmi este teamă că vom avea în continuare o lume cu măsuri, cu vaccinare, şi o altă lume fără măsuri şi fără vaccinare. Iar din această parte de lume ne vom confrunta periodic cu alte variante (n.r. ale virusului) care să ridice probleme. Care să scadă eficienţa vaccinurilor, să crească posibilitatea reinfectării, a transmiterii mari ridicate".

În opinia sa, oamenii nu au învăţat din lecţiile pandemiei, dovadă fiind războiul izbucnit în Ucraina, care este tot un fenomen global.

"Nici bine nu s-a terminat pandemia, o manifestare globală, şi omenirea a intrat într-o altă manifestare globală, dar care vine cu acea componentă care lipsea pandemiei. Când a început pandemia, spuneam că ne confruntăm cu un război global din care lipseşte glontele, tancul, bomba. Iată că oamenii nu au învăţat - nici nu au ieşit bine dintr-o pandemie şi au intrat într-o altă manifestare globală, adică într-un război care într-un fel este un război global, pentru că implică toate forţele din lume şi asta mă pune destul de mult pe gânduri", a spus Emilian Popovici.

Nici în ţara noastră lucrurile nu stau mai bine susţine profesorul de epidemiologie, în condiţiile în care, odată cu ridicarea măsurilor impuse de autorităţi pentru stăpânirea răspândirii bolii, cea mai mare parte a oamenilor nu se mai protejează şi se comportă ca şi cum nimic nu s-ar putea întâmpla.

"Nu cu mult timp în urmă spuneam că vom vedea ce am învăţat din pandemie începând cu momentul în care se vor ridica măsurile, iar aici mă refer direct la populaţie. Cât timp măsurile au fost în vigoare, o mare parte a populaţiei a respectat aceste măsuri, o parte mai mică nu, dar iată că după abolirea măsurilor ca urmare a suspendării stării de alertă, marea majoritate a oamenilor nu mai poartă mască şi se comportă de fapt ca şi când nimic nu s-ar întâmpla. Deşi cu toţii am atras atenţia asupra sindromului long Covid (n.r. termen ce descrie efectele Covid-19 ce continuă să se manifeste săptămâni sau luni după infecţie). Despre posibilităţile de evoluţie nefastă după forme medii de boală, şi cred că foarte mulţi oameni din păcate nu respectă niciuna dintre măsurile pe care le-am învăţat de-a lungul pandemiei şi pe care în mare parte le ştiu", a conchis Emilian Popovici.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Chiar nu s-a intamplat, mass media a fost virusul, aujati de medicii si asistentele din spitale. Pacientii din spitale au fost lasati in voia sorti pentru ca apartinatorii numai au avut voie sa intre in spitale, dezmat total din partea personalului medical. Nu vedem nicio cercetare, niciun malpraxis, imi aduc aminte de cazul de la Sibiu de la ATI, in care un fost angajat a rupt tacerea si "a povestit că pacienţi în stare gravă au fost legaţi de mâini şi de picioare, ignoraţi de cadrele medicale, sedaţi, astfel că au murit sufocaţi". "In ATI au fost omorâţi oameni în stare gravă, cu COVID-19, şi că el însuşi a ucis". Nu am mai azuit nimic de acest caz, pocurorii dorm, totul s-a musamalizat. Asa cum procurorii vor masumaliza si cazurile celor arsi in spitalele groazei. Despre asta nu vorbesti domnule vicepresedinte.

    ...

    Pai va dovedim ca masca nu avea nici o influenta. FRAIERILOR.

    1. Ce de fraieri au suferit si murit degeaba, noroc ca mama trolilor e tot timpul gravida si pregateste terenul in continuare.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro