Producătorul global de cărămidă Wienerberger vizează revenirea în zona de profit în acest an, aşteptându-se la un rezultat operaţional de aproximativ 315 milioane de euro ca urmare a preluării Todach Gleinstätten, a anunţat Heimo Scheuch, CEO al Wienerberger AG, printr-un comunicat de presă.
Întrebat despre obiectivele Grupului pentru acest an, Heimo Scheuch a precizat: "Implementarea măsurilor de restructurare conform planului va genera economii de costuri de 17 milioane de eurp în acest an. În urma răscumpărării obligaţiunii şi preluării Tondach, ne aşteptăm ca raportul între datoria netă şi EBITDA operaţional să se menţină sub 2,5 la finalul anului."
La începutul acestei luni, Heimo Scheuch declara că Wienerberger intenţionează să genereze 100 milioane de euro (134 milioane de dolari) până în 2016 din vânzarea activelor care nu sunt de bază, din care zece milioane de euro în acest an.
În primul semestru al acestui an, evoluţia solidă a activităţii a generat o creştere semnificativă a EBIT operaţional, de la 4,9 milioane de euro în primele şase luni din 2013 la 33,5 milioane de euro în perioada de raportare. Creşterea veniturilor a fost de asemenea susţinută de cele 2,4 milioane de euro obţinute din vânzarea activelor neesenţiale. După deducerea rezultatelor financiare de -29,0 milioane de euro, Wienerberger a înregistrat o îmbunătăţire considerabilă a profitului înainte de impozitare, la 4,5 milioane de euro (2013: -29,2 milioane de euro). Pierderea după impozitare aferentă primei jumătăţi a anului s-a ridicat la 1,7 milioane de euro (2013: -31,0 milioane de euro). Profitul pe acţiune a fost de -0,15 euro, faţă de -0,40 euro în primul semestru din 2013. Calculul profitului pe acţiune include o ajustare pentru obligaţiunile hibrid cu dobândă fixă.
Fluxul de numerar brut a crescut cu 26,0 milioane de euro, până la 101,9 milioane de euro pentru perioada de raportare, ca urmare a îmbunătăţirii veniturilor operaţionale. Investiţiile totale, constând în principal din cheltuieli de întreţinere şi retehnologizare a proceselor de producţie, au însumat 52 milioane de euro (2013: 43 milioane de euro).
Datoria netă, care întotdeauna atinge un nivel ridicat în prima jumătate a anului din cauza sezonalităţii, s-a ridicat la aproximativ 693 milioane de euro la 30 iunie 2014. Acest nivel echivalează cu un grad de îndatorare de 31% şi reflectă structura de capital puternică a Grupului.
În iulie, Wienerberger a răscumpărat obligaţiunea de 250 milioane de euro emisă în 2010, din fondurile disponibile în numerar.
Wienerberger se aşteaptă la o continuare a tendinţelor de piaţă din Europa şi SUA până la finalul acestui an. Heimo Scheuch adaugă: "La nivel european, anticipăm o evoluţie generală stabilă spre uşor pozitivă în pieţele relevante în care operăm, dar cu diferenţe regionale semnificative. Pentru Divizia de Ţevi & Pavele din Europa estimăm o evoluţie relativ stabilă, în vreme ce în SUA redresarea pieţelor de construcţii rezidenţiale noi va continua, însă într-un ritm ceva mai lent." Ne aşteptăm ca Tondach, care urmează să fie consolidată începând cu luna iulie, să contribuie cu aproximativ 90 milioane de euro la cifra de afaceri a Grupului şi cu aproximativ 15 milioane de euro la EBITDA operaţional al Grupului.
În România, compania austriacă deţine fabrici de cărămizi în judeţele Sibiu, Cluj şi Dâmboviţa.