Wilkinson şi Burduja anunţă un sprijin de 3 miliarde de dolari canadieni pentru dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

T.B.
Companii / 20 septembrie

Wilkinson şi Burduja anunţă un sprijin de 3 miliarde de dolari canadieni pentru dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă

Jonathan Wilkinson, Ministrul Energiei şi Resurselor Naturale din Canada, alaturi de Sebastian Burduja, Ministrul Energiei din România, au anuntat decizia Canadei de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, remis redacţiei. Anuntul reconfirma parteneriatul strategic intre Canada si Romania in domeniul enegiei nucleare pentru atingerea obiectivelor climatice si de securitate energetica ale Romaniei, potrivit sursei citate.

În prezent, Nuclearelectrica contribuie cu aproximativ 20% din necesarul energetic al Romaniei, prin furnizarea de energie curata, sigura, stabila si accesibila, se mai arată în comunicat.

La nivelul anilor 2031/2032, România va adauga aproximativ 1400 MWe capacitate instalată prin operarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavoda, in plus fata de prelungirea duratei de viata a Unitatii 1 pentru 30 ani si mentinerea capacitatii de 700 MWe prin Retehnologizarea Unitatii 1 la nivelul anului 2029, informează Nuclearelectrica. Aceste proiecte strategice vor fi relizate în colaborare cu parteneri canadieni tradiţionali şi cu susţinerea Bancii de Export a Canadei (EDC) si vor contribui la securitatea energetica a Romaniei si la atingerea tintelor de decarbonare. In plus, proiectele vor asigura locuri de munca stabile pentru aproximativ 20.000 angajati in industria nucleara din Romania pentru urmatorii 60-70 ani, contribuind de asemenea la dezvoltarea socio-economica, potrivit comunicatului.

Suplimentar, Romania va putea sustine si alte tari din regiune sa isi atinga tintele de independenta energetica si decarbonare. Cu o experienta de 27 ani in operare sigura, Nuclearelectrica, prin CNE Cernavoda, va consolida potenţialul României de a deveni un hub energetic in regiune, transmite compania.

"Nuclearelectrica, prin dezvoltarea programului nuclear romanesc reprezintă un pilon strategic pentru securitatea energetică a României. Suntem mandri si onorati sa continuam parteneriatul strategic pe care il avem cu Canada de peste 55 ani prin operarea singurei centrale cu tehnologie CANDU din Europa in ceea ce priveste factorul de capacitate ridicat. Proiectele noastre nucleare civile sunt repere pentru industria energiei nucleare la nivel global şi un pas semnificativ către un viitor energetic curat şi durabil cu reactoare nucleare. Acest parteneriat durabil poate fi un exemplu si pentru alte tari care intentioneaza sa isi dezvolte o strategie energetica folosind energia curata, rezilienta si accesibila - energia nucleara." - Cosmin Ghiţă, Director General Nuclearelectrica, informează comunicatul.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleara, aşa cum transmite sursa precizată.

Interesul pentru finanatarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 in valoare de 3 miliarde dolari canadieni anuntat de Guvernul Canadian, completeaza interesul exprimat de Statele Unite, prin US Exim Bank, de a finanţa serviciile tehnice furnizate de SUA pentru Unităţile 3 şi 4 ale Nuclearelectrica: finanţarea până la 50 milioane USD din contractul de export al SUA pentru servicii tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) şi până la 3 miliarde USD din contractul de export al SUA pentru servicii de inginerie şi de management de proiect pentru contractul de finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
arsc.ro
dtoys.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6029
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2648
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8001
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.3672

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb