XTB ROMÂNIA: Preluarea Twitter, un nou pericol pentru acţiunile Tesla

G.D.
Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2022

Preluarea Twitter, un nou pericol pentru acţiunile Tesla

"Vremurile în care fanii înfocaţi ai Tesla puteau justifica aproape orice nivel al evaluării de piaţă au apus. Conducerea simultană a mai multor companii, printre care Tesla şi Twitter, pune presiune asupra celui mai bogat om al planetei, Elon Musk, iar tensiunile se răsfrâng pe burse", arată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, ultimele 5 sesiuni au adus scăderi de 15,9% pentru Tesla, în continuarea trendului descendent care a definit anul în curs, iar sesiunea de miercuri, 9 noiembrie, a culminat cu pierderi de 7,17%.

Investitorii au fost "inspiraţi" de vânzările de acţiuni ale companiei chiar de către Elon Musk, care a vândut 19,5 mil. de acţiuni, în valoare de 3,95 mld. de dolari, în doar 3 sesiuni, vineri, luni şi marţi, în ciuda asigurărilor anterioare furnizate de către CEO-ul companiei.

E drept, contextul de piaţă de ieri a fost unul deosebit de volatil: numărătoarea voturilor pentru alegerile intermediare din SUA, scăderi acute pe piaţa de criptomonede, cu risc de faliment pentru o bursă foarte cunoscută, FTX, şi creşterea cazurilor de covid în China.

Totuşi, valoarea de piaţă a acţiunilor Tesla a coborât cu 55% anul acesta, aducând pierderi investitorilor, şi a comprimat, în acelaşi timp, averea lui Elon Musk sub 200 de mld. de dolari.

De la peste 1 trilion de dolari anul trecut, compania valora aprox. 556 mld. dolari ieri.

Musk rămâne, însă, cel mai bogat om din lume. Totuşi, chiar şi pentru deţinătorul prestigiosului titlu, timpul este o resursă limitată.

Dacă acum câţiva ani algoritmul era setat clar, 2 zile pe săptămână la SpaceX şi trei zile la Tesla, acum, conducerea unor companii atât de diverse, precum Tesla, SpaceX, Neuralink,The Boring Company şi de curând Twitter, poate să ţină nu doar de abilităţi apropiate de nivelul "magic" al multi-tasking-ului, dar de o focalizare reală pe doar unele dintre proiectele companiilor din listă.

Şi nu e vorba doar de liderul lor. Concret, inginerii Tesla au fost rugaţi să verifice codul-sursă al Twitter. Potrivit unor informaţii preluate de către Bloomberg, chiar şi angajaţii din divizii specializate, având legătură, între altele, cu proiecte unde timpul de livrare a fost deja depăşit, precum condusul autonom, au fost alocaţi proiectului Twitter, în afara companiei-mamă şi fără beneficii directe pentru aceasta.

În plus, managementul Twitter e diferit de cel al unei corporaţii industriale, platforma fiind în centrul unor dispute complexe referitoare la libera exprimare, moderarea conţinutului sau pur şi simplu modul de a o aduce pe o traiectorie financiară sustenabilă.

E de înţeles de ce acţionarii au privit cu rezerve situaţia recentă. Doar de pe 28 octombrie, de când a fost finalizată preluarea Twitter, acţiunile Tesla au pierdut 22,3%.

Şi dacă toate acestea nu ar fi fost de ajuns, mai apare problema unui potenţial conflict de interese.

Din poziţia de "cârmaci" al Twitter, Musk este chemat să se asigure că vocile prezente pe platformă respectă regulile privind lipsa imixtiunilor externe, subliniază sursa citată.

Pe de altă parte, din poziţia de acţionar şi CEO al Tesla, care deţine în China cea mai productivă fabrică a sa, are un interes economic major în menţinerea unor relaţii bune cu liderii chinezi.

În conferinţa de presă de după alegeri, preşedintele SUA a fost întrebat dacă îl consideră pe Elon Musk un pericol la adresa securităţii naţionale.

Răspunsul lui Joe Biden a fost că, fără a sugera că Musk ar face vreun lucru nepotrivit, cooperarea şi/sau legăturile sale cu alte ţări "merită analizate".

Relaţiile dintre Casa Albă şi Musk nu sunt dintre cele mai calde, CEO-ul Tesla fiind transparent în criticile sale la adresa democraţilor şi în privinţa sprijinului său pentru republicani. Totuşi, o astfel de investigaţie ar însemna un stres în plus aplicat rezervelor de timp şi atenţie ale lui Musk.

Direcţia din care bate vântul s-a schimbat pentru Tesla, iar vremurile în care fanii săi înfocaţi puteau justifica aproape orice nivel al evaluării de piaţă par foarte îndepărtate.

Volatilitatea se poate menţine foarte ridicată, fără a exclude riscuri de sesiuni cu scăderi pronunţate şi, ocazional, reveniri puternice.

Pentru moment, domină îngrijorarea că, într-o perioadă plină de riscuri la adresa companiei, atât la nivel macro, cât şi specifice industriei, din partea concurenţei şi anchetelor în derulare, Tesla nu are parte de susţinerea pe care ar dori-o acţionarii: atenţia nefragmentată şi timpul vectorului său de management, este concluzia analistului XTB România, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro