ZIARUL BURSA

10 octombrie 2022
Ediţia din 15.04.2024
Economia naţională, căpuşată de serviciile secrete

"CE NAŞTE DIN PISICĂ, ŞOARECI MĂNÂNCĂ"Economia naţională, căpuşată de serviciile secrete

George MarinescuMiscellanea / 10 octombrie 2022

Eduard Hellvig, director al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a încercat să edulcoreze imaginea instituţiei publice pe care o conduce, în cursul săptămânii trecute, într-un discurs susţinut la inaugurarea anului universitar la Universitatea Babeş-Bolyai. Discursul de spălare a imaginii SRI a venit tocmai în toiul scandalului declanşat de TVR care, în cadrul unei emisiuni, a încercat să spele imaginea Securităţii în perioada 1980-1990.

Presa românească a ajuns pe fundul oceanului şi continuă să sape

OPINIIPresa românească a ajuns pe fundul oceanului şi continuă să sape

Cristian DogaruMedia-Advertising / 10 octombrie 2022

Miercuri seara, la Antena 3, un fost călugăr aducea acuzaţii grave de pedofilie şi orgii sexuale unor capi ai Bisericii. Invitaţii din studio, parte a cremei jurnalismului românesc, se limitau sa îl ironizeze şi să îl contrazică prin punctele esenţiale când lansa acuzaţii şi teorii. Nimeni nu îşi punea însă întrebarea dacă e deontologic să permiţi ca oricine să poată acuza de orice pe oricine în lipsa unor dovezi concrete, doar cu prezenţa avocatului celui incriminat care să ofere aparenţa echidistanţei.

Nobelul pentru pace şi refluxul democraţiei

Cristian PîrvulescuEditorial / 10 octombrie 2022

Cristian Pîrvulescu

Anul acesta, premiul Nobel pentru Pace a fost acordat unor organizaţii din Belarus (Alec Bialiaţki şi Centrul pentru Drepturile Omului Viasna), Rusia (Fundaţia Memorial) şi Ucraina (Centru pentru Libertăţi Civile). În actualul context geopolitic generat de invazia rusă din Ucraina şi atacul general împotriva democraţiei, Comitetul Nobel norvegian a ales să transmită un semnal important privind rolul organizaţiilor societăţii civile nu doar în rezilienţa democratică, în regimurile democratice consolidate, ci şi în combaterea autoritarismului.

OPEC+ a parafat dezastrul economic european

OPEC+ a parafat dezastrul economic european

Călin RecheaInternaţional / 10 octombrie 2022

Călin Rechea

La ultima întâlnire la nivel ministerial a organizaţiei OPEC şi a variantei sale extinse OPEC+ s-a decis reducerea producţiei zilnice de petrol cu 2 milioane de barili, astfel încât să se limiteze scăderea preţului.

Decizia a reprezentat o lovitură în plin pentru Statele Unite şi Europa, care aşteptau să le fie oferit pe nimic petrolul şi gazele naturale din alte surse, în numele luptei pentru democraţie şi drepturile omului, valori aflate la deosebită căutare în Orientul Mijlociu, la fel cum se află şi în Europa sau în America, dacă nu "fluieri în biserică".

Piaţa de birouri se află într-o perioadă de echilibrare, după pandemie

Piaţa de birouri se află într-o perioadă de echilibrare, după pandemie

EMILIA OLESCUCompanii / 10 octombrie 2022

Piaţa de birouri se află într-o perioadă de echilibrare, în urma şocului de cerere înregistrat în urma pandemiei. Cererea de spaţii de birouri şi-a revenit mai rapid decât estimările preconizate, iar companiile care au renunţat la spaţii sau şi-au redus amprenta în această perioadă au fost mai degrabă o serie de excepţii, apreciază consultanţii Colliers.

Istoria Bibliotecii Academiei Române, primul volum

PLASAMENTE ALTERNATIVEValori perene, eterne şi inestimabile

Marius TiţaInvestiţii Personale / 10 octombrie 2022

Marius Tiţa

Academia Română a elaborat şi a tipărit un album dedicat unui incredibil tezaur de valori culturale şi istorice, naţionale, Biblioteca sa. În condiţii grafice deosebite, susţinut de o muncă acribică, este primul volum, pentru 1867-1885, din vreo 10 câte se crede că vor fi. Biblioteca Academiei Române are cărţi vechi, unicat, are ziare care marchează momente istorice, hărţi importante, fotografii, manuscrise, şi colecţii consistente de monede şi medalii.

Sursă foto: en.unesco.org

Lucrătorii culturali vor avea statut

O.D.Cultură / 10 octombrie 2022

Lucrurile se mişcă în direcţia corectă şi în domeniul cultural. Chiar dacă mai greu decât şi-ar dori cei implicaţi, se fac paşi concreţi, după o perioadă foarte grea, cauzată de pandemie.

Capitala va avea o salină cu sare din Ucraina

Capitala va avea o salină cu sare din Ucraina

O.D.Miscellanea / 10 octombrie 2022

Adulţii şi minorii cu probleme respiratorii au parte de o mână de ajutor, care îi scuteşte de drumuri lungi şi cheltuieli mari. Asociaţia Zi de Bine împreună cu Asociaţia KinetoBebe amenajează o salină senzorială în centrul Bucureştiului.

Rubla, în declin

Rubla, în declin

A.V.Internaţional / 10 octombrie 2022

Premierul rus Mihail Mişustin susţine că economia Rusiei va reveni pe creştere în aproximativ un an 

Moneda Rusiei (rubla) s-a depreciat vineri, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele două săptămâni faţă de dolar, pe fondul temerilor legate de efectele noilor sancţiuni împotriva Moscovei.

Scade şomajul în SUA

Scade şomajul în SUA

Internaţional / 10 octombrie 2022

Septembrie - a 21-a lună consecutivă în care numărul locurilor de muncă create în economia americană l-a depăşit pe cel al posturilor eliminate 

Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani în septembrie a depăşit estimările analiştilor, iar rata şomajului a scăzut, ceea ce arată că Rezerva Federală a SUA (Fed) este în grafic pentru o nouă majorare a dobânzii, transmite Reuters.

Criteriile de eligibilitate pentru construcţia de spitale, pe masa Guvernului

Criteriile de eligibilitate pentru construcţia de spitale, pe masa Guvernului

I.GHE.Politică / 10 octombrie 2022

Guvernul ar putea să aprobe săptămâna aceasta criteriile de eligibilitate pentru proiectele ce vizează construcţia de spitale cu finanţare prin PNRR, a anunţat, într-o conferinţă de presă la Braşov, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, pe baza criteriilor ce vor fi stabilite, dintre cele 49 de proiecte de pe lista scurtă vor fi selectate, până la sfârşitul anului, un minimum de 25 de obiective.

Sursa foto www.londonstockexchange.com

NIVELUL MINIM AL ULTIMILOR 13 ANIO singură listare la AIM Londra, în trimestrul al treilea

A.V.Internaţional / 10 octombrie 2022

UHY Hacker Young: Doar 3 milioane de lire sterline au fost atrase pe platforma AIM, prin IPO, în perioada iulie-septembrie 2022, faţă de 468 de milioane de lire în acelaşi interval din 2021 

Platforma AIM (Alternative Investment Market), care aparţine Bursei din Londra şi este destinată companiilor mai mici, a înregistrat, în perioada iulie-septembrie 2022, cel mai mic număr de oferte publice iniţiale (IPO) trimestriale din ultimii 13 ani, anunţă investmentweek.co.uk, menţionând că este vorba despre o singură societate listată.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 10 Octombrie 2022

MACRO NEWSLETTER 10 Octombrie 2022

Macroeconomie / 10 octombrie 2022

Producţia industrială din Germania a crescut cu o rată anuală de 2,1% în august 2022, după o scădere de 0,8% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,8%, după o stagnare în luna anterioară.

Indici în scădere, la finalul săptămânii trecute

BVBIndici în scădere, la finalul săptămânii trecute

Sabin S. BrandiburuPiaţa de Capital / 10 octombrie 2022

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat valori mixte astăzi. Indicele BET, ce grupează cele mai tranzacţionate 20 de acţiuni de la bursa noastră, a avut o scădere de 0,32%, la 10.908 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul...

hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
aopjnr.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6664
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1094
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8274
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.3272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
edevize.ro
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo