ZIARUL BURSA

10 martie
Ediţia din 23.03.2023
Ilustraţie de MAKE

Fostul şef al CDC, în faţa Congresului SUA: "Agenţiile americane au finanţat manipularea viruşilor în laboratorul din Wuhan"

George MarinescuInternaţional / 10 martie

Robert Redfield, fostul şef, în perioada 2018-2021, al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a declarat, în calitate de martor, în faţa unei comisii din Congresul American că agenţiile americane au finanţat manipularea unor viruşi în laboratorul din Wuhan, China, potrivit unui material publicat de BBC.

Enel vinde participaţiile din ţara noastră

Enel vinde participaţiile din ţara noastră

Andrei IacomiCompanii / 10 martie

Enel România: "Toate activităţile operaţionale se desfăşoară şi vor continua să se desfăşoare în mod normal" Silvia Vlăsceanu, HENRO: "Pentru clienţi nu se schimbă nimic şi nici pentru piaţă, în ansamblu" Ion Lungu, AFEER: "Este important că activităţile Enel din România sunt preluate tot de o companie din domeniul utilităţilor" Ovidiu Demetrescu, partener OCD Capital & Resource şi London Brokers: "Am fărâmiţat sectorul energetic şi ajungem să-l vindem la bucată" 

Tranzacţia prin care Grupul Enel îşi vinde participaţiile deţinute în ţara noastră către grecii de la Public Power Corporation nu are vreun impact asupra clienţilor companiei sau a pieţei noastre de energie în ansamblu, cred specialiştii consultaţi de ziarul BURSA.

"Pace"...ce complicat sună

Cornel CodiţăEditorial / 10 martie

Cornel Codiţă

Dacă "război", cuvîntul de care ne-am ocupat mai deunăzi sună primejdios de bine şi înspăimîntător de des în lumea în care ne-am rătăcit, "pace" pare unul teribil de complicat. Ce este aceea pace? Există unul, sau mai multe feluri/tipuri de pace?

Preţul aurului a pierdut 5,2% în februarie

Preţul aurului a pierdut 5,2% în februarie

V.R.Materii Prime / 10 martie

Datele pozitive privind economia SUA au susţinut randamentele obligaţiunilor şi dolarul american Pierderi pentru ETF-urile pe aur 

Cotaţia futures a aurului a scăzut cu 5,2% luna trecută, la 1.825 dolari/uncie, revenind aproape de nivelul la care a început anul. Evoluţia descendentă a fost determinată de aprecierea dolarului american.

Datele privind economia SUA, surprinzător de solide, au generat atât revenirea dolarului, cât şi a randamentelor obligaţiunilor, punând presiune pe preţul aurului.

Peste 100 de obiective de investiţii, ţinta primarului din Galaţi pentru 2023

Peste 100 de obiective de investiţii, ţinta primarului din Galaţi pentru 2023

ANA FELEAPolitică / 10 martie

Primăria Galaţi va avea mai mulţi bani pentru dezvoltare şi investiţii. Este anunţul primarului Ionuţ Pucheanu, care şi-a propus pentru anul 2023 o ţintă de peste o sută de obiective de investiţii pentru învăţământ, sănătate şi infrastructură. În acest sens, Primăria Galaţi va dispune în acest an de un buget consolidat de 1,17 miliarde lei, cu 10% mai mare decât cel de anul trecut.

Consiliul Naţional al Elevilor, întrebări legate de accesul în învăţământul liceal

Consiliul Naţional al Elevilor, întrebări legate de accesul în învăţământul liceal

O.D.Miscellanea / 10 martie

Accesul la învăţământul liceal, în forma prevăzută în noua lege a învăţământului preuniversitar, a creat foarte multă nemulţumire în rândul părinţilor, elevilor şi profesorilor. Consiliul Naţional al Elevilor consideră că sistemul de evaluare este unul dintre factorii cheie care pot să asigure, cu adevărat, atingerea tuturor obiectivelor finale ale procesului instructiv-educativ.

Cantitatea de plastic deversată în oceane creşte îngrijorător

Cantitatea de plastic deversată în oceane creşte îngrijorător

O.D.Miscellanea / 10 martie

Oamenii au reuşit contraperformanţa de a polua aerul, solul şi apa. Cantităţile de plastic care ajung în oceanele de pe Terra ar putea să ajungă la un nivel "fără precedent" în raport cu anul 2005 şi s-ar putea tripla până în 2040 dacă nu sunt adoptate măsuri suplimentare, informează un studiu.

BCE va testa rezistenţa principalelor bănci la atacurile cibernetice

BCE va testa rezistenţa principalelor bănci la atacurile cibernetice

C.P.Bănci-Asigurări / 10 martie

Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează să testeze rezistenţa principalelor instituţii financiare din zona euro la atacurile cibernetice, în urma unei creşteri semnificative a acestor atacuri cibernetice, inclusiv după invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat joi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters, conform Agerpres.

"Cazul Micula", un nou balon de săpun aruncat în mass-media

"Cazul Micula", un nou balon de săpun aruncat în mass-media

GEORGE MARINESCUPolitică / 10 martie

Guvernul Orban s-ar fi grăbit, la finalul anului 2019, să plătească 912,5 milioane lei către fraţii Micula, în condiţiile în care aceştia erau ţinuţi să returneze statului român un ajutor de 1,4 miliarde lei conform deciziei din 30 martie 2015 a Comisiei Europene, se arată într-un material publicat ieri pe site-ul Digi 24, care citează un articol publicat de Newsweek România. În articolul respectiv se menţionează că demersul de recuperare a ajutorului de stat de la fraţii Micula a început ulterior plăţii efectuate la finalul anului 2019 şi că în 11 august 2022 o judecătoare a blocat acţiunea statului român de recuperare a celor 1,4 miliarde lei.

Organizaţiile neguvernamentale - calul troian al coruperii funcţionarilor de la Bruxelles

Organizaţiile neguvernamentale - calul troian al coruperii funcţionarilor de la Bruxelles

GEORGE MARINESCUInternaţional / 10 martie

Scandalul Qatargate care zguduie de câteva luni instituţiile europene ne arată unghiul ascuns al unei părţi din societatea civilă de pe bătrânul continent, care este folosită pentru influenţarea deciziilor luate de Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European în legătură cu relaţiile diplomatice şi, în special, comerciale cu unele state autocrate de pe Glob, unde respectarea principiilor şi valorilor democratice şi a drepturilor şi libertăţilor omului sunt puse în paranteze de autorităţile din zonele respective. Scandalul Qatargate care zguduie de câteva luni instituţiile europene ne arată unghiul ascuns al unei părţi din societatea civilă de pe bătrânul continent, care este folosită pentru influenţarea deciziilor luate de Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European în legătură cu relaţiile diplomatice şi, în special, comerciale cu unele state autocrate de pe Glob, unde respectarea principiilor şi valorilor democratice şi a drepturilor şi libertăţilor omului sunt puse în paranteze de autorităţile din zonele respective.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Protecţia Consumatorilor
Interes ridicat pentru învăţământul dual

Interes ridicat pentru învăţământul dual

O.D.Miscellanea / 10 martie

Şcolile de meserii revin în atenţia elevilor, părinţilor şi autorităţilor. Au fost nevoie de ani buni pentru ca toată lumea să înţeleagă că nu este nicio ruşine ca la 18 ani să ştii o meserie care să asigure un loc de muncă.

MACRO NEWSLETTER 10 Martie 2023

MACRO NEWSLETTER 10 Martie 2023

Macroeconomie / 10 martie

Producţia industrială din Suedia a crescut cu o rată anuală de 4,2% în ianuarie 2023, după o scădere de 1,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 4%, după o scădere de 0,3% în luna anterioară.

Indicii fac un pas în faţă

BVBIndicii fac un pas în faţă

ANDREI IACOMIPiaţa de Capital / 10 martie

Schimburi de 38 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri pe linie în şedinţa de tranzacţionare de ieri, în contrast cu scăderile din pieţele europene. Indicele BET, ce...

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

22 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9232
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5644
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9467
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6092
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.9858

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo