Parlamentul a modificat legea astfel încât şi OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate

E.O.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 30 martie 2023

Parlamentul a modificat legea astfel încât şi OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate

OMV Petrom: "Noile prevederi sunt îngrijorătoare şi retroactive, încălcând principiile Constituţiei"

ANAF impune companiei austriece plata unei sume suplimentare de aproape 120 milioane euro

Parlamentarii au modificat Ordonanţa care a introdus taxa de solidaritate, textul de lege amendat şi adoptat ieri în Camera Deputaţilor incluzând noi activităţi ce vor fi luate în considerare la calcularea cifrei de afaceri a companiei care provine din sectoarele vizate de acest impozit. Astfel, printr-un amendament propus de Alexandru Nazare din partea PNL (fost ministru al Finanţelor) şi asumat de către Coaliţie (PSD-PNL-UDMR), a fost introdus un nou alineat care arată modul de calcul al cifrei de afaceri. În noul context, şi compania OMV Petrom intră sub incidenţa legii.

Mai precis, potrivit noii Ordonanţe, va fi inclus în cifra de afaceri şi echivalentul cantităţilor de mărfuri extrase sau produse anul trecut şi în 2023, dar care nu au fost vândute şi cele utilizate ca materie primă sau pentru consum propriu, iar preţul luat în calcul nu va putea fi mai mic decât media cotaţiilor internaţionale de referinţă din 2022, respectiv 2023.

În plus, în cazul vânzărilor către societăţi afiliate, parlamentarii au stabilit că preţul de vânzare luat în considerare nu poate fi mai mic decât media preţurilor de vânzare către persoanele neafiliate. Dacă nu au existat vânzări către societăţi afiliate, va fi folosită cotaţia medie de anul trecut pentru marfa respectivă de pe bursa internaţională de referinţă. În cazul vânzărilor către societăţi neafiliate, va fi luat în considerare preţul real.

Legea de aprobare a Ordonanţei (OUG 186/2022) a fost trimisă la preşedinţie spre promulgare.

Proiectul de lege aprobă o ordonanţă de Guvern (nr. 186/2022) ce impune o contribuţie de solidaritate de 60% pe "profiturile excesive¢ ale companiilor din industriile de ţiţei, gaze, cărbune şi rafinare, conform cu un regulament european în acest sens.

Taxa se aplică acelor companii care au peste 75% din cifra de afaceri din sectoarele vizate: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului.

OMV Petrom a susţinut în mod constant că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, motivând că sub 75% din cifra de afaceri a companiei provine din aceste sectoare.

Statul român a reacţionat la declaraţia companiei austriece, subliniind că OMV Petrom trebuie să plătească această taxă, mai ales după ce societatea a anunţat că a obţinut anul trecut un profit record de peste 10 miliarde de lei, şi solicitând Comisiei Europene clarificări în acest subiect.

La sediul companiei s-au desfăşurat controale ANAF, care s-au soldat cu decizia inspectorilor de la Antifraudă de a impune OMV Petrom o sumă suplimentară de plată de 581,7 milioane lei (117,5 milioane euro), rezultată din verificările vizând obligaţiile declarate în contul contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică, potrivit Profit.ro.

Reprezentanţii companiei susţin că noile prevederi din textul legislativ adoptat ieri în Parlament sunt "îngrijorătoare" şi încalcă principiile Constituţiei, prin retroactivitatea.

"Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiţii depind, printre altele, de un regim fiscal şi de reglementare previzibil. Menţionăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creştere cu 60% faţă de anul precedent. Din această sumă, 2 miliarde de lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut", a transmis compania, citată de Economedia.

Opinia Cititorului ( 50 )

  1. OMV Petrom: "Noile prevederi sunt îngrijorătoare şi retroactive, încălcând principiile Constituţiei"

     

    Stiti ce parere are Avocatul Poporului in aceasta chestiune? Opineaza, cu ticalosie, ca fiind un moment exceptional, drepturile pot fi aruncate la cos. Si ca este permis, in mod exceptional, sa ti se fure banii prin legi retroactive. Si da, Avocatul Poporului a comis o ticalosie pentru care ii voi face o sesizare superiorului direct dar si o plangere penala. 

    Jos cu Avocatul Poporului. 

    1. OUG-ul incompetenților includea și OMV-ul, a fost deja bugetat. :) Când faci afaceri cu statul, e bine să nu faci pe-a deșteptul pentru că ești la mâna lui. :)))))

      Marea problema este ca atunci cand sunt incalcate drepturile fundamentale, se instaureaza dictatura. Orice cu aplicabilitate retroactiva este ilegal, iar atunci cand ilegalul este legalizat intram sub incidenta dictaturii.

      Ceea ce se intampla acum se poate repeta oricand si impotriva oricui, de la persoane fizice pana la persoane juridice si ma ingrijoreaza atat faptul ca politicul actioneaza in acest mod, cat si faptul ca institutiile din Romania nu functioneaza corect, nu actioneaza just si independent ceea ce indica o forma incipienta de dictatura 

      Am suferit destul sub regimul comunist, au murit oameni in '89 pentru a ne elibera de dictatura, iar acum ne intoarcem la dictatura celui care conduce. Inainte aveam unul singur (eventual 2 daca o consideram si pe sinistra), iar acum avem o intreaga coalitie cu ciracii din jurul ei. 

      Nu este bine ceea ce se intampla acum la noi, iar semnalul este unul extrem de negativ in opinia mea. Daca justitia nu functioneaza, nimic nu functioneaza!

      Pe langa asta, mai avem o mare problema: inainte de a pretinde bani si de a stoarce bani de la noi toti, statul trebuie sa invete sa fie chibzuit si sa cheltuieasca banii nostri cu responsabilitate. Din pacate nu o face si asta este o problema uriasa. Tot ce achizitioneaza statul este scump si de proasta calitate. Statul nu realizeaza, din pacate, ca este un Petrom politic care ne ofera produse si servicii de calitate scazute (cu mult sub cele ale Petromului) la preturi exagerat de mari (peste cele ale Petromului) si asta nu de 1 an ci de mai bine de 30 de ani. Statul, aplicand aceeasi "logica" ca in cazul Petrom, ar trebui sa se supraimpoziteze printr-o suprataxa de solidaritate si de incompetenta aplicata tuturor celor care il reprezinta, aplicata retroactiv pe ultimii 32 de ani. Toti cei care au condus Romania in acesti 32 de ani, de la parlamentari pana la guvernanti trebuie sa achite o astfel de taxa pentru ca ne-au oferit servicii cu valoare Negativa la preturi exorbitante pentru natiune. 

      Statul ăsta incompetent a asigurat cadrul economic în care unii excelează. Taxa de solidaritate este bine venită. OMV plătește o astfel de taxă și în Austria, e normal să plătească și pe teritoriul statului în care obține grosul profiturilor.

      Lasă vrăjeala cu hoții că li se potrivește mănușă evazioniștilor. 

      Hotii sunt la guvern

      Sunt și la OMV.

      Taxa de solidaritate trebuia impusa odata cu plafonarea preturilor (pentru ca era suficient de clar pentru toata lumea, mai putin pentru "specialistii" bugetari, ce va urma), cu aplicabilitate dupa publicarea prevederii in Monitorul Oficial. Nici macar dupa ce au primit lumina de la Bruxelles (pentru ca singuri nu mai suntem in stare sa gandim), nu au fost in stare sa o aprinda corect si acum incearca sa indrepte prostia printr-o ilegalitate grosolana.

      Platim si tot platim pentru incompetenta lor! Pana cand asta? 

      Prin aplicarea retroactiva, s-a produs o ilegalitate si s-a deschis o groaznica cutie a Pandorei. 

      Suntem in situatia asta din cauza incompetentei guvernantilor si in esenta a angajatilor statului (ca de fiecare data) care, pe de o parte au tergiversat de-a lungul timpului instalarea de noi capacitati energetice in tara (vezi centrala de la Iernut, reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, microhidrocentralele si multe altele similare), iar pe de alta parte au intarziat plafonarea preturilor la energie si introducerea suprataxei, iar atunci cand au introdus suprataxa au facut-o intr-o forma abuziva, iar abuzurile, indiferent pe cine servesc la momentul respectiv, sunt nocive pentru ca deschid calea altor abuzuri. 

      In plus, consider ca orice suprataxa din partea statului aplicata unei activitati de tip speculativ, nu este altceva decat participarea statului la speculatia respectiva. Este ca atunci cand politistul te prinde ca ai furat si iti cere 60% din castig. Nu asa se rezolva problemele! 

      Se identifica cauzele si se actioneaza asupra lor astfel incat fenomenul sa fie stopat. Daca exista o crestere de preturi pe un anumit segment inseamna ca exista deficit de oferta pe acel segment de piata si deci trebuie actionat in sensul reducerii deficitului prin stimularea cresterii ofertei. Insuficienta capacitatilor energetice, numarul redus de producatori/jucatori (in cazul combustibilului) si intermediarii lacomi au determinat costurile mari din energie. Lukoil isi vinde benzinariile. De ce nu le cumpara statul ca sa concureze Petromul si sa vina cu preturi mai mici? Raspuns: Pentru ca statul nu va putea veni vreodata cu preturi mai mici deoarece nu este in stare sa numeasca profesionisti reali (si nu cu diplome false) la conducerea entitatilor pe care le administreaza. Nu facandu-te partas retroactiv la furt se rezolva problemele ci prin creearea conditiilor de piata ca specula sa nu mai poata avea loc!

      De acord cu ce ai spus in afara de faptul ca ar fi existat un furt. Daca ai fi avut vreodata macar o langoserie in piata ai fi inteles. De exemplu o mare conferinta ceva se organizeaza langa piata ta, creste mult cererea de langosi , poate pui ceva in plus la pret sau adaugi niste garnituri mai scumpe sau suc plus cafea si ai facut in acea perioada un super profit. Ei acela nu e furt. E munca ta si munca Petrom care a beneficiat de o perioada cu preturi mari la petrol. Guvernul spune ca e vina lui Putin. Dar oare nu e si vina europei care a inchis ochii din 2014 pana acum? Si oricum ce vina are Petro in toata povestea asta.

      Cam trebuie să-ți asumi speculațiile bursiere și fii și tu rezonabil. Pretinzi ca statul să nu încaseze câteva miliarde pentru că vrei tu un 10%. :))))) Și-i faci incompetenți deși nu s-au lăsat țepuiți.

      Intr-o tara normala orice venit suplimentar la buget trebuie sa fie motiv de bucurie pentru populatie. La noi, o tara anormala din moment ce economia este penultima din UE, iar numarul masinilor de lux este mai mare decat in prima economie a UE, Germania, nu sunt sigur ca am motive prea mari de bucurie pentru ca toti banii astia, luati de la noi atat direct (prin taxe si impozite) cat si indirect (prin accize si suprataxari) nu se vor intoarce la noi decat intr-o mica masura, iar la Ei, emanatii, va merge grosul. Atat timp cat masinile de lux de la noi sunt mai multe decat in Germania, ch arterele catre Maldive, Bali si Thailanda sunt pline, drumul spre Valea Prahovei e full incepand de vinerea, numarul entitatilor guvernamentale (ministere, agentii etc.)si al bugetarilor creste de la an la an, ca si veniturile lor, ca si indatorarea tarii (!), iar drumurile sunt pline de gropi, caile ferate sunt praf, locomotivele si tevile de apa se dezmembreaza, multe scoli au WCurile in curte si paradoxal, primarii au jeepurile in curte, inseamna ca banii din buget nu sunt utilizati eficient si nici corect. Asta este problema!

      De la Ciuca si Ciolacu am avut asteptari mari pentru ca ii consider peste precedesorii lor si poate ca din aceasta cauza dezamagirea este mare si tare mi-e teama ca cei dezamagiti de guvernarea lor sunt multi si vor migra catre partidul zAUR, iar cu zAUR la conducere vom urma calea Ungariei.

      Oamenii astia care ne conduc ar trebui sa se trezeasca si sa faca ceea ce este corect si in folosul tuturor. 

      Sa fim seriosi, Petromul este departe de a fi un sfant, dar ca orice agent economic si in fond, ca orice persoana fizica si juridica, daca are posibilitatea sa isi maximizeze profitul, o face si nu este de condamnat sau de jumulit, atat timp cat o face in mod legal.

      Din toata povestea asta, mai apare o problema pentru Petrom si pentru noi toti: Daca statul poate sa ia retroactiv oricat doreste din profitul unei companii, mai are rost ca o companie sa riste investitii, pentru ca, daca investitia nu va fi profitabila, compania respectiva ramane cu pierderea, iar daca investitia se va dovedi profitabila, statul poate sa ia ulterior oricat doreste din castigul respectivei companii. Statul nostru are o mare problema cu predictibilitatea, de la taxarea si suprataxarea cetatenilor si a companiilor, pana la sistemul de invatamant. Toate se schimba continuu si, mai nou, retroactiv. Suntem atat de idioti incat nu putem face odata pentru totdeauna ceva bun si clar care sa nu mai necesite schimbari ulterioare?

      Practica ne dovedeste ca da, suntem idioti, dar nu orice fel de idioti ci unii bine platiti de la buget. 

      Da,așa e!

    Statul tot nu a inteles ca in piata libera, interventiile sale brutale fac mai mult rau? Da, OMV impreuna cu alte companii din energie vor plati, ar putea plati in 2022, in 2023, dar preturile la pompa vor fi tot mari si daca petrolul ajunge 20 de dolari. Si asta pentru ca trebuie sa isi recupereze taxele oneroase confiscate de stat.

    1. Si ce este rau pentru statul roman ca preturile la pompa vor fi tot mari?

      Taxa de solidaritate se raportează la profit.

      Ce anume să recupereze OMV? De la votul Austriei pe tema Schengen, n-am mai alimentat la OMV/Petrom, deci n-au decât să recupereze recuperarea taxelor din banii tăi! :))))) 

      probabil ai pilonul 2 si 3.acolo detii o parte din snp.statul iti ia(ca asa vrea el) din banii de pensie si tu te bucuri.felicitari

      Pilonul 2 sunt titluri de stat. Pilonul 3 e la mine. OMV a primit pleașcă de la stat infrastructura și resursele, trebuie să respecte spiritul normativelor. Cei de la OMV s-au jucat pe litera legii și s-au fript. Literele se pot modifica ușor.

      Ia de vrifica la pilonul 2 detinerile.altfel ts cu 7% la inflatie de 15 aici sigur iesi bine

      Eu mă descurc excelent fără să mă asociez cu hoții. Pilonul 2 obligatoriu e cu titluri de stat, interesul meu direct e ca statul să plătească dobânzi cât mai mari și să obțină împrumuturi cât mai greu. :)))))

      Omule, cand ti se spune ca esti prost informat, nu te mai incapatana cu prostiile. Du-te si citeste. Pilonul II are 25% investite pe bursa inclusiv in companii din energie care sunt devalizate de stat.

       

      "Pe bursă, NN Pensii pilon 2 are investiții ce valorează aproape 8 miliarde de lei (25,7% din active). 

      ”Investițiile pe bursă sunt mai mici decât cele în titluri de stat, și se cifrează în general la circa 25% din portofoliu. Acestea contează însă mult când vine vorba despre performanța fondului, deoarece mișcările de pe bursă sunt mai ample și astfel pot avea impact la nivelul fondului”, menționează Pipernea." 

      Si unde anume alimentezi? Ca aproape toate sunt derivate dintr-o firma care activeaza in domeniul extractiei sau al rafinarii: Lukoil, Rompetrol, Petrom, OMV. Alte benzinarii nu prea mai sunt.

      Informează-te corect, pachetul de 25% oricum performează în media investițiilor și nu funcție de OMV direct, care la rândul lui se joacă pe resursele statului și va fi profitabil oricât ar fura administratorii.

      Ponderea titlurilor, de 75%, este de 3 ori mai importantă, asta dacă lăsăm dezinformarea la o parte.

      Și nu în ultimul rând n-am treabă cu NN. :) E problema ta personală! 

      Alimentez la orice benzinărie care n-are treabă cu OMV-Petrom. Asigurări... la orice companie care nu este austriacă. E hobby-ul meu. :)

      Atat timp cat ulterior isi bate joc de banii din bugetul tarii, este rau!

      Eu bag numai de la Petrom sau OMW. E mai buna benzina dc la Lukoil sau no name sau Rompetrol. Am captur, de 0,9 l motor mic, imediat simte o benzina proasta.

      Alimentez benzină premium. Nu locuiesc la țărușcă, deci n-am auzit de benzina proastă din arealul tău.

      După ce-și prezintă scuze Karl Nehammer, voi reveni la OMV, posibil niciodată. 

      Mai sunt MOL, GAZPROM, SOCAR. Ai de unde dar ai plecat la schi in Austria si vrei sa ne pacalesti ca alte benzinarii numai sunt. Deja te-ai vandut.

    Sa deschida proces Petrom contra parlamentului Romaniei. Nu trebuie lasati sa scape cu hotia. Ce dc au fost votati. Au fost votati sa respecte legea nu sa incalce legea ca cica ei sunt alesii(foarte vremelnici probabil dupa cum merg lucrurile in Romania, cu inflatia si pensia speciala si restul)

    1. Si actionarii Petrom care sunt clar pagubiti cu legi ilegale pana la urma. Am avut actiuni Petrom da le-am vandut toacmai pe motiv ca am vazut ce pornit e aceast guvern sa le fure banii.

      Statul le-a oferit posibilitatea realizării unor profituri excepționale, deci trebuie să plătească o taxă de solidaritate. :)))))

      Nuclearelectrica, Hidroelectrica nu au realizat si ele profituri exceptionale? Ele de ce nu platesc?

      Firmele de farmaceutica si de materiale anti-pandemie au realizat profituri exceptionale? Ele de ce nu platesc?

      Firmele din agricultura au realizat profituri exceptionale? Ele de ce nu platesc? 

      Nu statul le-a oferit fara suparare ce le-a oferit statul? Pretul la petrol a crescut vremelnic pe plan international din cauza invaziei lui Putin. Dar si in pandemie pretul la petrol a scazut sub zero. Asa e piata.

      Hidroelectrica este cel mai bun exemplu de ce statul trebuie să rămână în piață și să concureze direct potențialele oligopoluri. A plătit deja taxa de solidaritate vânzând sub prețul pieței, sub plafonul stabilit de guvern. :))) Dacă-i suprataxează în continuare e un pic de jale în ceea ce privește raptul făcut de concurenții Hidroelectrica pe spatele consumatorului român. :)))))

      Da, îmi aduc aminte că erai plătit să primești petrol, totuși nu țin minte să fi alimentat gratis la OMV. Poate încerci să scoți niște gogorițe, dar ești sfios?

      Petrol am spus nu benzina.Huooo. Tu petrol bagi in masina?

      2 Acciza e 2 lei/litru. Deci zero nu va fi never benzina. dar a fost vreo 4 lei si ceva.

      A fost minim - 37 usd petrolul in 2020 o zi. Cauta pe googl. Nu pot sa-ti pun link. 

      Și atunci au fost profituri excepționale că nu scădea nimeni prețul la pompă în mod semnificativ. Când au forțat motorina la 10 lei/L cam loveau direct în economie și în interesele statului, e normal să fie supraimpozitați.

    cumpar actiuni SNP cu 0.25 ron.

    1. :))

    Ce zici de prostia facuta ”pe repede inainte” la sfarsit de mandat,prin privatizarea Petrom si la un pret de un an profit,dl.nastase?Se spunea ca asemenea privatizari fac numai escroci sau prosti.Stim ca nu sunteti in categoria doua.Se stie ca pentru multe privatizari asemanatoare a fost scos seful privatizarilor,care a murit.

    1. Petrom a fost cronic pe pierdere inainte de a fi privatizat. Acum are profit. Tu cat ai da pe o firma pe pierdere?

      Propaganda sovietică moare și de grija OMV/Petrom. Coincidențele ne sufocă! :)))))))))))

      Fugi ma cu placa asta securista ca Petrom era pe pierdere ca sa il ia austriecii pe gratis. Huo securistilor vanz.at.ori si tra.da.tori de tara.

    NATIONALIZAM PETROM! Afara cu OMV din tara!

    1. Sati jos ca te sufoci!

      Mars securistule!

    Stati ma linistiti ca OMV-Petrom nu o sa plateasca nimic. O sa castige in instanta, este doar praf in ochii romanilor aruncat de politicieni. Niste slu.gi care au dat pe gratis resursele Romaniei la OMV. Mariti ma redeventa. Intre 3-13% redeventa cine a mai vazut, doar la sl.u.gi se poate.

    De ce se face atata caz ? In contabilitate ,in mod curent sunt dispute de tipul acesta intre fisc si firme ,chiar si cand legislatia era mai stabila . Dar acum ,ca s au dat succesiv acte legislative sub presiunea ravasirii pietei energiei de sanctiuni . Si in nici un caz nu sunt masuri retroactive de vreme ce inca nu s a depus bilantul pentru 2022 ,si bine ca au bagat de seama in parlament ca aceasta criza continua si in 2023 . Statul acorda plafonarile la energie pina in 2025 ,acele cheltuieli trebuie directate catre cei care au fost favorizati conjunctural prin faptul ca au acces si valorifica resursele energetice de pe teritoriul Romaniei si au indiscutabil un profit istoric nemaiauzit in 2022 !

    1. Pe bune, asta e scuza ta: ca e abia martie 2023 si nu s-a depus bilantul pe 2022?

      Nu stiu tu cum faci afaceri, insa taxarea are un impact destul de mare asupra unei firme. In functie de situatia juridica si fiscala poti alege sa-ti ajustezi activitatile sau sa nu faci deloc unele lucruri. 

      Asa statul te lasa in prostie sa iei decizii de afaceri... apoi vine retroactiv si iti ia banii cat crede el.

      Regulile meciului trebuie sa le stii dinainte nu dupa ce se termina. Altfel jucai altfel. Este?

      Ce reguli? Cand tu OMV-Petrom cresti artificil pretul fara sa iti creasca niciun cost. Asta nu este economie de piata este specula si jecmanirea populatiei. Ca institutiile statului au stat si au dormit si i-au lasat pe toti derbedeii astea sa ne jecmaneasca este o alta poveste. Afacerile corecte nu fac specula doar samasarii din vest ne jumulesc ca avem un stat corupt, ma.fi.ot si esuat (ce sa faci Ghinion pe poporul asta cu asa presedinte si politicieni).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb