Finanţarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4), conform Agerpres.
'Legat de ce o să se întâmple în viitor...eu sper, chiar sper acest lucru, ca indiferent ce guvern şi cine va fi ministrul Transporturilor după instalarea noului guvern, să-l preocupe finanţarea acestui minister. Vă reamintesc că am preluat acest minister când avea buget de 14 miliarde (de lei - n. r.). Acum, când vorbim, bugetul Ministerului Transportului este de 43 de miliarde, deci 300% în trei ani şi un pic. Este nevoie la rectificarea din vară, aşa cum în fiecare an, vă rog să vă uitaţi, în rectificările care se întâmplă undeva în august am făcut reglaje şi, dacă n-am primit sume în plus - deşi am primit de fiecare dată - am făcut reglaje în interior, fiindcă un şantier nu este o farmacie. Unele lucruri pe care le previzionezi la începutul anului s-ar putea să nu meargă aşa bine ca altele, altele să meargă mai bine şi atunci trebuie să faci acest reglaj. Dar îndemnul meu, indiferent de guvernul care va veni şi indiferent de ministrul care va veni, este să aibă ca principală preocupare aici finanţarea acestor proiecte, iar primul pas va fi la această rectificare', a afirmat Grindeanu.
Şeful de la Transporturi a dat asigurări că bugetul actual al MTI este suficient pentru proiectele aflate în derulare, însă, dacă nu se vor face reglajele necesare, şantierele s-ar putea închide.
'Astăzi, când vorbim, pe bugetul pe care l-am aprobat la sfârşitul anului trecut, sumele sunt absolut suficiente până la sfârşitul anului. S-ar putea să mai fie nevoie de ceva reglaje undeva pe finalul anului, dar în mod sigur în august e nevoie să umblăm între capitole. 100%. Şi asta trebuie să fie preocuparea oricărui ministru care vine aici. Dacă nu va face acest lucru, nu va fi bine. Şi dacă nu va avea această preocupare şi dacă nu va regla foarte bine aceste cheltuieli, vom avea şantiere care se vor închide. Eu nu vreau să pun niciun fel de presiune, e o realitate pe care trebuie să o evităm. E un lucru pe care cu toţii trebuie să ni-l dorim: să ajutăm acest minister să rămână prioritate naţională, fiindcă a fost în aceşti trei ani şi jumătate - şi în Guvernul Ciucă, şi în Guvernele Ciolacu. Dovadă, exemplul pe care l-am spus mai devreme, cu bugetul preluat de la 14 miliarde şi adus la 43', a subliniat el.
Întrebat despre proiectul Comarnic - Braşov, Grindeanu a spus că atât pentru acesta, cât şi pentru alte proiecte aflate în fază de studii de fezabilitate principala provocare va fi identificarea surselor de finanţare.
'Şi el, şi alte proiecte care sunt - să zicem - în faza de studii de fezabilitate, deci premergătoare proiectării şi execuţiei, principala problemă pentru anii viitori este găsirea finanţării. Eu v-am spus şi mai devreme: dacă am fi rămas la bugetul de 14 miliarde, care în paranteză fie spus era cel mai mare de până atunci al Ministerului Transporturilor, dacă am fi rămas la acel buget, multe dintre lucrurile despre care vorbim azi, unele dintre ele finalizate, altele în curs de finalizare, ar fi rămas tot aşa, la stadiul de SF, ştiinţifico-fantastice. De aceea spuneam că principala preocupare, că vorbim de Comarnic - Braşov, că vorbim de parte din autostrada A8, că vorbim, dacă vreţi, de coridorul sudic, care e foarte important - Craiova, Severin, Caransebeş, Lugoj - principala preocupare a viitorului guvern şi a viitorului ministru trebuie să fie asigurarea finanţării pentru aceste proiecte', a reiterat ministrul Transporturilor.
Acesta a precizat că în acest moment gradul de contractare pe fondurile europene la MTI este de 300%, iar pe Programul Transporturi 2021 - 2027 acestea se vor termina la finalul anului 2026.
'Să ştiţi că în acest moment noi suntem la Ministerul Transporturilor, în special datorită a ceea ce a făcut CNAIR-ul, suntem undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare. Ştiţi că în fostele exerciţii bugetare, mai puţin ăsta, ultimul, POIM, unde am luat vreo 500 de milioane (de euro - n. r.) de la alţii, dacă undeva rămâneau bani tot timpul rămâneau la Transporturi, că nu se cheltuiau, fie că vorbim de bugetul de stat, fie că vorbim de programele operaţionale europene. Nu e cazul. Într-un ritm normal, nu foarte accelerat, într-un ritm normal, cel să spunem în care s-a desfăşurat activitatea în ultimii doi ani, Ministerul Transporturilor va accesa toate sumele undeva cred că până la sfârşitul anului viitor, deci înainte de termen. Vorbesc de Programul Operaţional de Transporturi - acolo cred că suma totală e de 4,5 miliarde de euro - şi vom termina cu un an înainte sau se va termina cu 1 an înainte. Asta nu înseamnă că nu e o provocare ceea ce spuneam, găsirea altor surse de finanţare pentru aceste proiecte. De fapt, asta este marea problemă pentru toate proiectele de care aminteam mai devreme şi nu doar. Sunt şi altele la fel de importante', a atenţionat Sorin Grindeanu.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a participat luni la semnarea contractului pentru construcţia celui de-al doilea lot al Centurii Metropolitane rutiere Cluj-Napoca.
Finanţat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în baza unui protocol încheiat între CNAIR şi asocierea formată din primăriile municipiului Cluj - Napoca şi ale comunelor Floreşti, Gilău, Baciu, Apahida, contractul prevede proiectarea şi execuţia celor 40,67 km în termen de 48 de luni.
'Contractul semnat astăzi, cu o asociere de constructori din România, Bulgaria şi Bosnia-Herţegovina, demonstrează încă o dată importanţa colaborării dintre autorităţile centrale şi locale pentru dezvoltarea regiunilor României. Derulatorul acestui contract, în valoare de 4,72 miliarde lei (fără TVA), finanţat prin Programul Transport 2021-2027, este Primăria Cluj-Napoca. Lotul 2 al Centurii Metropolitane Cluj-Napoca este format din 23,67 km de drum naţional nou, construit la profil de 4 benzi (2 benzi pe sens), la care se adaugă aproximativ 17 km de drumuri de legătură şi se va desfăşura între Nodul Floreşti, Nodul Calea Turzii şi Nodul care asigură conexiunea cu Varianta Ocolitoare Cluj Est. Drumurile de legătură vor permite conexiunea noului sector de Centură cu localităţile din zona periurbană a municipiului Cluj-Napoca, printre care şi comuna Floreşti', a notat Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Pe traseu vor fi construite inclusiv: cinci tuneluri în lungime totală de aproape 2 km, 14 noduri rutiere; un pod peste râul Becaş, piste de biciclete cu o lungime totală de 30,35 km; un Centru întreţinere şi Coordonare (CIC); un Spaţiu Servicii, care va permite ulterior inclusiv construcţia unor spaţii comerciale, în baza unor contracte de concesiune şi două parcări de scurtă durată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 14:41)
Ati mers inainte ca rusii cu proiectele mari, si prea putin cu proietele mici apropiate de oameni, in special la sate.
In EU , satele arata ca niste mici orasele:
Infrastructură dezvoltată: Chiar și satele au adesea drumuri asfaltate, rețele de apă, canalizare, internet de mare viteză și transport public regulat.
Case solide și îngrijite: Locuințele sunt construite din materiale durabile, bine întreținute, uneori vechi de sute de ani, dar renovate cu grijă.
Servicii disponibile: Multe sate au școli, farmacii, magazine, cafenele și chiar cabinete medicale, ceea ce le apropie de funcționalitatea unui mic oraș.
Arhitectură tradițională și ordine urbană: Satele europene păstrează un aspect ordonat, cu case construite într-un stil coerent, piețe centrale și biserici vechi – elemente care le oferă un aer "urbanizat", dar în miniatură.
La noi au ramas ca pe vremea lui ceausescu.
Dupa-aia te miri nemultumirea oamenilor de la sate si votul pentru "industria calului". Pai dc sunt la coada calului macar sa fie oficiala.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Toto în data de 12.05.2025, 14:41)
A inteles cineva exact de ce si-a dat Ciolacu demisia atat timp cat avea majoritate si PNL ,UDMR nu doreau sa sparga coalitia? Presedintele va fi din opozitia coalitiei de guvernare si se putea guverna in echilibru inca 3 ani si jumatate. Doar daca PSD-ul nu face, din nou, unul din jocurile sale periculoase.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 14:45)
nu e jocul evident? dc castiga ND sar in barca lui ND, dc castiga Simion, sar in barca lui Simion. Si oricum Ciolacu nu ramanea prim ministru, oricine castiga.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 15:38)
Nu sare nimeni in barca lui Simion, deja sunt toti acolo. Vedeti cum au votat psdistii. Crin Antonescu a avut noroc cu UDMR. Atat. Ciolacu a demisionat ca sa lipeasca eticheta cu "sistemul" pe fruntea lui ND.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.05.2025, 15:53)
Cel mai bun ministru al transporturilor de după revoluție!