Acţiunile băncilor europene tocmai au finalizat cel mai puternic prim semestru din 1997, extinzând o perioadă extrem de favorabilă pentru sectorul bancar, informează Agerpres.
Indicele bancar Stoxx 600 a înregistrat un avans de 29% în perioada ianuarie-iunie 2025, cea mai bună performanţă a unui subgrup în Europa, investitorii pariind pe profituri ridicate din partea creditorilor şi pe câştiguri reziliente. De asemenea, tranzacţiile în creştere de fuziuni şi achiziţii (M&A), în special în Italia, au stimulat apetitul investitorilor.
De asemenea, în primul semestru grupul spaniol Banco Santander SA a depăşit banca elveţiană UBS Group AG, devenind cel mai valoros creditor din Europa continentală, în timp ce capitalizarea bursieră a grupului german Commerzbank AG a crescut atât de mult încât UniCredit SpA nu o mai vede ca pe o ţintă atractivă de preluare.
Unii analişti sunt optimişti privind viitoarele evoluţii, apreciind capacitatea băncilor de a face faţă incertitudinilor macroeconomice şi riscurilor comerciale. Perspectiva unor performanţe peste aşteptări se bazează pe îmbunătăţirea previziunilor privind câştigurile, a apreciat analistul Andrew Stimpson de la KBW.
Cea mai bună performanţă a înregistrat-o grupul francez Societe Generale SA, cu o creştere a acţiunilor de 79% de la începutul anului, aproape de nivelul ridicat din 2017, datorită efectelor planului de redresare demarat de directorul general Slawomir Krupa. Acesta s-a angajat să majoreze profitul şi capitalul prin reducerea costurilor şi vânzarea unor active, pentru a îmbunătăţi performanţa generală a SocGen.
Capitalizarea bursieră a Commerzbank a depăşit pentru prima dată 30 miliarde de euro în mai, pe fondul nivelului solid al câştigurilor şi al interesului manifestat de UniCredit pentru preluarea băncii germane. Din septembrie, când UniCredit a preluat o participaţie, preţul acţiunilor Commerzbank s-a dublat.
Creditorii spanioli, care au înregistrat creşteri pe fondul dobânzilor ridicate, şi-au menţinut câştigurile robuste după ce BCE a început relaxarea politicii monetare şi s-au implicat în fuziuni şi achiziţii.
Banco Santander, ale cărei acţiuni au urcat cu 57% de la începutul anului, a depăşit UBS, devenind cea mai mare bancă din Europa continentală în funcţie de capitalizarea bursieră.
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge mai departe cu oferta ostilă de preluare a rivalei mai mici Sabadell, chiar dacă Guvernul a blocat o fuziune completă timp de cel puţin trei ani. Executivul a decis în 24 iunie că nu va permite ca BBVA să integreze operaţiunile sale cu ale Sabadell timp de cel puţin trei ani, ca una din condiţiile impuse pentru oferta de peste 14 miliarde de euro (16 miliarde de dolari).
De la începutul anului, acţiunile Deutsche Bank AG au crescut cu 51% şi se tranzacţionează aproape de nivelul din 2015, pe fondul majorării recompenselor către investitori şi al efectelor pachetului masiv de cheltuieli adoptat de Guvernul german.
Creditorii italieni sunt în prezent implicaţi într-un val de tranzacţii care ar urma să reconfigureze industria bancară a ţării. După ce şi-au curăţat bilanţurile, unele bănci au anunţat din nou oferte de preluare, pe fondul majorării profiturilor în sectorul bancar.
Anul acesta, UniCredit are una din cele mai bune performanţe din Europa, cu un avans de 48%, după anunţarea ofertei de preluare a grupului italian Banco BPM SpA şi dublarea participaţiei într-un creditor elen. Capitalizarea sa bursieră a depăşit-o în mai pe cea a rivalei Intesa Sanpaolo SpA, devenind astfel cea mai mare bancă din Italia. Şi băncile Mediobanca SpA şi Banca Generali SpA înregistrează creşteri record.
Opinia Cititorului