AGA CONVOCATĂ PENTRU FINELE LUNII IANUARIESurse: "Romgaz vrea să angajeze avocaţi pentru recuperarea datoriei de la Interagro"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 23 decembrie 2014

Acţionarii Romgaz sunt convocaţi, pe 23 ianuarie, într-o Adunare Generală Extraordinară a Acţionarilor pentru a aproba, printre altele, achiziţia de servicii de consultanţă juridică şi asistenţă de specialitate pentru diferendele de natură comercială/civilă şi potenţial penală rezultate în urma derulării relaţiilor comerciale cu Interagro SA, potrivit convocatorului.

Surse apropiate situaţiei susţin că serviciile menţionate ar fi necesare Romgaz pentru a rezolva situaţia creanţelor importante pe care compania le are de recuperat de la Grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae. Sursele noastre ne-au mai precizat: "Sunt sume foarte importante de bani disputate cu Interagro, care trebuie recuperate, iar angajarea unei case de avocatură maximizează şansele de a le încasa. În plus, mai este şi celebrul dosar de la DIICOT, în care sunt implicaţi foşti directori Romgaz, Ioan Niculae şi foştii miniştrii Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, unde societatea trebuie consiliată dacă va fi cazul".

La jumătatea acestui an, conducerea Romgaz a declarat că societatea producătoare de gaze avea de recuperat circa 200 milioane de lei de la grupul controlat de Ioan Niculae.

În aprilie, conducerea Romgaz a transmis ziarului BURSA că datoria înregistrată la finele primului trimestru de SC Interagro SA Bucureşti era de 218.619.638,98 lei. "Din valoarea totală, 51.485.687,07 lei reprezintă contravaloarea gazelor naturale, refuzată de debitor (n.r. InterAgro), iar 167.133.952,38 lei sunt penalităţi de întârziere, calculate în baza contractelor comerciale", ne-a precizat, la vremea respectivă, conducerea Romgaz.

Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC Interagro SA (firmă a lui Niculae), producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane dolari.

Pe 7 octombrie 2013, plenul Senatului a respins solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian, votul fiind covârşitor împotriva cererii procurorului general al Parchetului instanţei supreme.

DIICOT a dispus, în dosarul Romgaz-Interagro, punerea sub acuzare a 8 suspecţi, ca urmare a cercetărilor declanşate încă din 2012, împreună cu poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

La jumătatea acestui an, Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins contestaţia formulată de Ioan Niculae în cazul sechestrului asigurător pus de procurorii DIICOT pe mai multe bunuri mobile şi imobile ale omului de afaceri.

Se caută investitor pentru dezvoltarea centralei Iernut

Acţionarii Romgaz vor mai trebui să analizeze aprobarea achiziţionării, pe cale de excepţie, a unor servicii de consultanţă juridică, asistenţă şi de reprezentare juridică pentru diferendul apărut în urma încheierii de către ANAF a unui control fiscal tematic, pentru demararea proiectului de dezvoltare a centralei electrice Iernut printr-o "asociere în participaţiune/joint venture", dar şi pentru înfiinţarea filialei de înmagazinare gaze naturale Depogaz Ploieşti.

Pe ordinea de zi mai figurează şi aprobarea modului de exercitare a dreptului de vot al Romgaz în AGA Depomureş, acţionarilor propunânduli-se respingerea majorării de capital la Depomureş cu suma de 23.200.000 lei.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro