Regatul Unit a anunţat că lucrează împreună cu Iordania la „planuri avansate” de paraşutare a ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza asediată şi de evacuare a copiilor care au nevoie de îngrijiri medicale, în contextul în care foametea impusă şi bombardamentele Israelului asupra palestinienilor generează indignare la nivel global, transmite Al Jazeera, de la care menţionăm următoarele.
Două bebeluşe au murit sâmbătă din cauza malnutriţiei, devenind cele mai recente victime în rândul copiilor palestinieni. Spitalele din Gaza au raportat cinci decese noi legate de foamete şi malnutriţie în ultimele 24 de ore, ridicând numărul total al morţilor prin înfometare la 127, dintre care 85 sunt copii.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a confirmat sâmbătă această iniţiativă, în timpul unui apel de urgenţă cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Friedrich Merz.
Conform unui comunicat emis de guvernul britanic, liderii au fost de acord că este esenţial să existe planuri solide pentru a transforma un armistiţiu urgent într-o pace durabilă.
Starmer a afirmat că Regatul Unit va avansa planurile de colaborare cu parteneri precum Iordania pentru a paraşuta ajutoare şi a evacua copii care necesită tratamente medicale.
Guvernul laburist condus de Starmer a fost puternic criticat în Marea Britanie pentru că nu a făcut suficient pentru a atenua suferinţa palestinienilor. Sute de mii de persoane protestează săptămânal în Regat încă din octombrie 2023 împotriva a ceea ce mulţi consideră un război genocidar al Israelului.
Indignarea publică a crescut şi mai mult după ce poliţia britanică a arestat peste 100 de persoane la proteste paşnice care au avut loc weekendul trecut. Demonstraţiile au cerut anularea interdicţiei impuse grupului Palestine Action şi s-au desfăşurat în oraşe precum Manchester, Edinburgh, Bristol, Truro şi Londra, sub coordonarea campaniei Defend Our Juries.
Starmer se confruntă şi cu presiuni politice crescânde pentru recunoaşterea unui stat palestinian, după ce Franţa a anunţat că va face acest lucru în cadrul Adunării Generale a ONU din septembrie.
Peste 200 de parlamentari britanici i-au cerut în această săptămână premierului să adopte aceeaşi poziţie.
Guvernul britanic este criticat pentru că ar fi continuat exporturile de armament către Israel, deşi a declarat public că le-a redus. Un raport din mai 2025 arată că firmele britanice au trimis 8.630 de unităţi de muniţie după aşa-zisa suspendare anunţată în septembrie 2024.
Muniţia includea „bombe, grenade, torpile, mine, rachete şi muniţii similare sau părţi ale acestora”.
Philippe Lazzarini, directorul UNRWA (Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni), a avertizat că paraşutările de ajutor sunt o „distragere costisitoare şi periculoasă”, care pot chiar ucide civili înfometaţi.
Israelul a declarat vineri că va permite paraşutări de alimente şi provizii în Gaza, ca răspuns la criza alimentară extremă provocată de propria blocadă militară.
Lazzarini a spus într-o postare pe reţelele sociale că aceste măsuri „nu vor opri foametea” şi a cerut ridicarea blocadei, deschiderea punctelor de trecere şi libertate de mişcare pentru ajutorul umanitar.
„Paraşutările sunt costisitoare, ineficiente şi pot ucide civili înfometaţi”, a scris el. „Foametea provocată de om poate fi rezolvată doar prin voinţă politică.”
Potrivit lui Lazzarini, UNRWA are deja echivalentul a 6.000 de camioane cu ajutoare în Iordania şi Egipt, care aşteaptă doar „lumina verde” pentru a intra în Gaza.
Peste 100 de ONG-uri şi organizaţii pentru drepturile omului au lansat săptămâna aceasta un apel urgent către guverne, cerând:
-încetarea imediată şi permanentă a focului;
-eliminarea tuturor restricţiilor impuse ajutorului umanitar.
Printre semnatarii apelului se numără Mercy Corps, Norwegian Refugee Council şi Medecins Sans Frontières (MSF).
Organizaţiile au avertizat că foametea se adânceşte şi se extinde rapid în toată Gaza.
Opinia Cititorului