ALERTĂ CERT-RO:Tentativă de fraudă pe OLX

G.U.
Miscellanea / 14 decembrie 2020

Sursă foto: CERT-RO

Sursă foto: CERT-RO

Echipa CERT-RO a primit în ultimul timp numeroase notificări cu privire la incidente de securitate cibernetică de tip fraudă, propagate prin intermediul serviciului OLX şi prin WhatsApp.

Atacatorii contactează un utilizator care a publicat un anunţ de vânzare a unui produs pe OLX, se declară interesaţi de achiziţie, apoi susţin că au efectuat plata. Dar, pentru încasarea sumei corespondente ar fi necesară accesarea unui link şi introducerea datelor cardului pe care ar trebui virată suma. Desigur, este vorba despre o capcană, atacatorii sistând orice conversaţie după ce primesc datele de card, iar victimelor li se extrag bani din cont, potrivit CERT-RO.

CERT-30 prezintă cum funcţionează tentativa de fraudă:

Utilizatorii serviciului OLX care pun spre vânzare anumite produse sunt contactaţi direct de potenţiali cumpărători. La scurt timp, folosind un anumit pretext, clientul fals mută conversaţia de pe OLX pe un alt canal de comunicare, de regulă WhatsApp.

De cele mai multe ori, mesajele primite au o exprimare ciudată, deşi sunt în limba română. Este un semn că acel text ar putea fi fost tradus cu un instrument disponibil gratis online. Greşelile gramaticale sau repetiţia unor termeni în cadrul aceleiaşi propoziţii pot fi astfel de indicii, aşa că analizaţi cu atenţie informaţiile, înainte de clic!

Următorul pas pe care atacatorii îl fac este informarea viitoarelor victime că produsul produsul a fost deja achitat. Pentru a intra în posesia banilor pe acel produs, vânzătorii trebuie "doar' să introducă datele cardului bancar pe o pagină web care arată similar cu serviciul de plată al OLX, pentru că copiază identitatea vizuală a brandului. În realitate, dacă analizăm denumirea domeniului din link-ul transmis (.xyz), putem observa că acela NU este site-ul oficial de plată OLX (vezi imaginea de mai jos).

În momentul în care utilizatorul introduce datele de card pe astfel de site-uri de phishing, acestea intră automat în posesia atacatorilor, care au din acel moment posibilitatea de extrage bani de pe acel card. Desigur, orice conversaţie se opreşte, după acel moment, iar vânzătorii au supriza nu doar că nu le-au intrat banii în cont, ci chiar că le-au fost extraşi ilicit anumite sume de pe card.

În ultimele zile, echipa CERT-RO a fost notificată de faptul că atacatorii folosesc şi alte identităţi vizuale pentru site-urile de pishing, de regulă ale unor companii cu reputaţie în România. Un exemplu ar fi FanCurier, aşa cum se poate observa din imaginile anterioare.

CERT-RO recomandă:

Analizaţi cu atenţie şi validaţi informaţia primită, înainte de a face clic pe link-uri sau ataşamente din surse necunoscute! De ce aţi oferi cuiva datele complete de card, cu codul de validare al tranzacţiilor (CVV)? Oricine are acces la aceste date poate folosi cardul pentru a face plăţi. În plus, puteţi scana astfel de link-uri suspicioase cu anumite instrumente disponibile gratis online (ex: VirusTotal), dacă nu aveţi o soluţie de securitate instalată pe dispozitiv, pentru a evita infectarea cu malware sau astfel de tentative de phishing.

Fiţi atenţi la exprimarea interlocutorilor în scris, precum şi la corectitudinea gramaticală a textului! Aşa cum specificam anterior, de multe ori atacatorii nu sunt de origine română şi se folosesc de instrumente automate de traducere a textului pentru a se conversa cu potenţialele victime în limba lor nativă.

În cazul în care aţi căzut în această capcană, este vital să vă adresaţi cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul şi eventuale tranzaţii ilicite din cont. Ulterior, dacă aţi suferit pagube materiale, va trebui să depuneţi o plângere la cea mai apropiată secţie de Poliţie, pentru a deschide o investigaţie în acest sens.

Pentru mai multe informaţii de conştientizare despre astfel de tentative de fraudă existente pe internet, recomandăm să accesaţi/descărcaţi materialul de pe site despre cum ne protejăm de fraudele din mediul online, dar şi recomandări pentru o activitate online sigură de acasă, pentru a afla ce paşi este nevoie să respectăm în securizarea datelor personale sau cele ale companiei unde lucrăm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

08 Mar. 2021
Euro (EUR)Euro4.8838
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1118
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6917
Gram de aur (XAU)Gram de aur223.8171

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
www.hipo.ro
HackITall2
Women Professionals in the Automotive Industry
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro