Creşterea impozitului pe dividende este văzută ca una dintre metodele de creştere a veniturilor fiscale ale statului. Practic, în urmă cu un an, impozitul pe dividende era de 8%, ceea ce înseamnă că, într-un interval redus de timp, asistăm la o dublare a acestuia, a scris recent într-un raport Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction.
Majorarea impozitului pe dividende la 16% va reduce din atractivitatea acţiunilor de dividend listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). ”Dacă din 100 de lei dividend brut distribuit se încasa 92 de lei în urmă cu un an, acum dividendul net încasat va fi de 86 de lei. Ca atare, randamentul net al dividendelor scade”, a scris analistul.
Prin urmare, se atenuează unul dintre avantajele competitive ale pieţei bursiere locale, şi anume randamentele înalte ale dividendelor nete încasate de investitori. ”Ani la rând, piaţa românească s-a plasat în topul burselor europene prin prisma randamentului dividendelor distribuite de cele mai importante acţiuni listate (care compun indicele BET). A fost poate cel mai important mesaj de vânzare al pieţei locale, în căutare de noi investitori”, spune Alin Brendea.
În opinia sa, odată ce măsura va fi implementată este posibil să apară o tendinţă spre distribuţii mai mici de dividende, acţionarii optând pentru metode fiscal mai avantajoase de utilizare a profiturilor societăţii. ”Dividendele ar putea fi înlocuite de acordarea de acţiuni gratuite sau de răscumpărări de acţiuni în vederea anulării acestora”, a mai punctat analistul bursier.
Totuşi, nu este o creştere suficient de mare a impozitarii încât să modifice covârşitor atractivitatea pieţei locale pentru strategiile de investiţii bazate pe dividende, mai spune Brendea, adăugând: ”Există şi un avantaj birocratic - egalizarea cotelor de impozit (între dividend şi profit) simplifică calculele fiscale”.
Una dintre măsurile din programul de guvernare care ar trebui să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat pentru reducerea deficitului enorm, care anul trecut s-a ridicat la 9,3% din PIB, este creşterea impozitului pe dividende de la 10%, cât este în prezent, la 16% începând cu anul viitor. Cota de 10% a intrat în vigoare la începutul acestui an.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor în data de 04.07.2025, 00:16)
păi logic !
că impozitul dvd mititel era atracția,
oricum în Rumenia la BVB nu poți face bani când BiETul îi pe roșu.
Eu am două CNPuri suidije, și la Swedbank am mai deschis două conturi și am courtage-free pînâ în 2x 10.000EUR. Și impozit de 0.9% (indiferent că-i trading sau dvd) la ce depășește 2x 28.000EUR. Și am access la toate instrumentele și la toate piețele.
La BVB mai dețin doar FP unde am un preț mediu de 0,3460 (le-am vîndut cu 0,3820 înainte de exdate și le-am cumpărat din nou [numa de al deaqu ca să nu contribui cu impozit dvd 10% la bunăstarea mortului Enache și Georgelului Badiu]) Aștept cu FPul să mai vîndă ceva pînă să vie Cioca care o să-l bage în gard la cît de bun e.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor în data de 04.07.2025, 00:25)
Andrei Cionca și al său colosalul Ìmpetum !