Alte trei bănci vor oferi credite pentru IMM-uri

F.A.
Bănci-Asigurări /

BRD, CEC şi ING s-au alăturat Băncii Transilvania la Programul de credite pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), transmiţând informaţiile necesare către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), conform unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Termenul-limită pentru finanţatorii interesaţi este 30 ianuarie.

Alocarea plafonului de garantare, în valoare de 2 miliarde de lei, se face la cererea finanţatorilor interesaţi, pe baza valorii estimate a garanţiilor ce urmează să fie acordate în program. De asemenea, finanţatorii transmit FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nivelul costurilor totale (marja anuală peste nivelul ROBOR şi taxe aferente conexe activităţii de finanţare) ce vor fi aplicate finanţărilor.

Semnarea convenţiilor de colaborare cu instituţiile de credit va oferi întreprinzătorilor eligibili posibilitatea de a accesa linii de credit pentru capital de lucru în valoare de maximum cinci milioane de lei per IMM, garantate în procentaj de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, pe o perioadă de până la 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu cel mult 12 luni.

Sumele din linia de credit pot fi utilizate numai pentru finanţarea capitalului de lucru, nu şi pentru refinanţarea altor credite în derulare ale beneficiarului.

Garanţia se va acorda la cererea băncii, după aprobarea liniei de credit de către instituţia finanţatoare, prima de garantare datorată de beneficiarul programului ridicându-se la 1,99% din valoarea garanţiei aprobate şi fiind compusă din comisionul de risc cuvenit MFP (1,5%) şi din comisionul de administrare ce va merge către FNGCIMM (0,49%).

FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. Fondul instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă. În baza apartenenţei sale la AECM (European Mutual Guarantee Association - asociatie ce reuneste peste 40 de fonduri de garantare şi contragarantare din 22 de ţări europene şi Turcia), FNGCIMM funcţionează după reguli şi principii europene şi se află sub supravegherea Băncii Naţionale a României.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS