ANUL TRECUTExporturile de vin ale Republicii Moldova - la cel mai ridicat nivel de după 2014

F.A.
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 28 ianuarie 2020

Exporturile de vin ale Republicii Moldova - la cel mai ridicat nivel de după 2014

Exporturile de vin ale Republicii Moldova au atins, anul trecut, cel mai ridicat nivel de după 2014, atât ca volum, cât şi ca valoare, potrivit cifrelor publicate, ieri, de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV) din Republica Moldova, informează MOLDPRES, conform Agerpres.

În 2019, Republica Moldova a exportat 156,6 milioane de litri de vin, în creştere cu 9% (sau cu 12,607 milioane litri) faţă de 2018. Din volumul total, vinurile liniştite deţin o cotă de 94%, cognac-uri (divinuri) şi distilate 3%, vinurile fortificate 2%, iar spumantele 1%.

Ca valoare, exporturile de vin ale Republicii Moldova s-au ridicat la 3,086 milioane lei moldoveneşti, cu 9,2% (sau cu 0,26 milioane) mai mult decât în anul 2018. Vinurile liniştite au generat 74% din totalul veniturilor, divinurile 20%, iar spumantele şi vinurile fortificate câte 3%.

În ceea ce priveşte vinurile îmbuteliate, ţara noastră a continuat să fie o piaţă strategică, situându-se în fruntea clasamentului ţărilor care importă vinuri din Republica Moldova, atât după volumul exporturilor, cât şi în funcţie de veniturile generate. Anul trecut, România a importat din Republica Moldova o cantitate de 6,07 milioane litri de vin îmbuteliat, ceea ce reprezintă o cotă de 13,8% din exporturile totale de vin îmbuteliat ale Republicii Moldova. Urmează, în ordine, Polonia, Federaţia Rusă, China şi Cehia.

Exporturile de vin vrac ale Republicii Moldova au înregistrat şi ele o creştere semnificativă, anul trecut, şi au ajuns la 108 milioane litri. Principala destinaţie a exporturilor rămâne Belarus, piaţă responsabilă pentru 43% din cantitatea totală de vin vrac exportată de Republica Moldova şi 39% din venituri. Cifrele arată ca în top 10 ţări în care Republica Moldova a exportat cel mai mult vin vrac sunt Belarus, Georgia, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China şi Italia.

În 2019, vinurile moldoveneşti au ajuns în 67 de ţări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. După o pauză de câţiva ani, vinul din Republica Moldova a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia şi Libia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Energia în priză”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
anahotels.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2021
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2218
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5640
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7704
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.3568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Codul comercial român
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
bsenergyweek.com
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro