Aproape 100 de măsuri fiscale discutate la Cotroceni; Taxa pe tranzacţiile bancare - agreată în unanimitate
S.B.
Politică / 20 iunie, 11:28

Partidele politice implicate în negocierile pentru constituirea unei noi coaliţii guvernamentale - PSD, PNL, USR şi UDMR - au dezbătut, în ultimele săptămâni, un pachet extins de măsuri ce vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi majorarea taxelor, potrivit Economedia.
Scopul acestora este diminuarea deficitului bugetar în 2025, iar din lista discutată urmează să fie selectate măsurile considerate prioritare de către liderii politici sau viitorul executiv.
Printre măsurile discutate de partidele politice se numără şi introducerea unor taxe pe absolut toate tranzacţiile bancare, inclusiv retragerile de numerar, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice. Contrar declaraţiilor anterioare ale formaţiunilor politice, toate cele patru partide sunt de acord cu introducerea unei taxe pe tranzacţiile bancare, deşi iniţial s-a anunţat că au renunţat la această idee
Conform sursei citate, măsurile includ şi tăieri de cheltuieli în sectorul public, eliminarea unor sporuri şi beneficii, restrângerea unor facilităţi fiscale acordate anumitor categorii sociale, precum şi modificări substanţiale privind regimul TVA şi sistemul de impozitare. O parte dintre aceste măsuri au fost deja dezvăluite, pe surse, în mass-media.
În 2024, România a înregistrat un deficit bugetar cash de 8,65% din PIB, iar deficitul conform metodologiei europene ESA a urcat la 9,3% - cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Pentru 2025, ţinta oficială este de 7% din PIB, însă, potrivit estimărilor recente ale Comisiei Europene, în lipsa unor măsuri suplimentare, deficitul ar putea ajunge la 8,6%.
Executivul are, de asemenea, obligaţia să implementeze o reformă fiscală cu un impact estimat la 1,3% din PIB (aproximativ 25 miliarde lei) în 2025, şi 1,7% din PIB în 2026, când măsurile vor produce efecte pe tot parcursul anului. Reforma este parte a angajamentelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar şi în cadrul acordului fiscal multianual cu Comisia Europeană, ce prevede reducerea treptată a deficitului sub pragul de 3% din PIB. Deşi planul prevedea intrarea în vigoare a acestor măsuri de la 1 aprilie 2025, aplicarea lor a fost din nou amânată, în contextul sensibilităţilor electorale.
În ciuda avansului negocierilor politice şi pe marginea ajustărilor bugetare, procesul de formare a guvernului întâmpină dificultăţi. Un punct major de divergenţă a apărut între preşedintele României, Nicuşor Dan, şi liderul PNL, Ilie Bolojan - propus ca viitor premier de cele patru partide şi acceptat şi de preşedinte. Disputa vizează o măsură centrală susţinută de Bolojan: creşterea cotei TVA, considerată esenţială pentru reducerea deficitului. Nicuşor Dan s-a angajat însă public, în campania electorală, să nu permită majorarea TVA pe durata mandatului său, chiar dacă, constituţional, politica fiscală revine Guvernului şi Parlamentului, nu Administraţiei Prezidenţiale.
În paralel cu măsurile deja incluse în documentul de lucru, în spaţiul public au apărut noi propuneri din partea partidelor, în special referitoare la majorarea unor taxe şi extinderea bazei de impozitare.
O astfel de abordare nu este fără precedent. Modelul a fost deja aplicat în Ungaria, în timpul guvernării premierului Viktor Orban, care, în 2009, în plină criză bugetară, a introdus impozite pe aproape toate operaţiunile financiare, mergând până la taxarea SMS-urilor bancare.
Specialiştii din sectorul bancar avertizează că o asemenea măsură ar putea avea efecte negative majore: „O taxă generalizată pe tranzacţiile bancare ar descuraja utilizarea sistemului financiar oficial şi ar stimula plăţile exclusiv în numerar, alimentând astfel economia subterană. În prezent, singurele comisioane percepute de bănci pentru clienţii persoane fizice sunt cele aferente transferurilor interbancare, inclusiv cele procesate prin sistemul Transfond”, a declarat un expert în domeniu.
Aplicarea unei astfel de taxe ar reprezenta o schimbare radicală în raport cu politica actuală şi ar afecta direct milioane de utilizatori ai serviciilor bancare, crescând semnificativ costurile pentru operaţiunile de zi cu zi.
Documentul care prezintă toate măsurile fiscale propuse la negocieri poate fi descărcat din ataşamentul acestui articol.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor! în data de 20.06.2025, 12:06)
nimeni nu se atinge de parohia ayatolahului Theodosie !
duty-free, tax-free !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 13:40)
De ce nu si impozitare si CASS la titlurile de stat ? Sa vezi pe urma picaj pe bursa !!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 14:45)
doar pe emisiunile noi s-ar putea face asa ceva!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 14:14)
Taxa exista demult pentru plăți în valută (alta decât cea în care e emisă cartela bancară), de pildă. Iar băncile care-o practică n-au nicio reținere s-o modifice unilateral('-Alo, bnr, anpc? -Fraierule!'). Să vedem dacă modificarea va băga și impozitarea băncilor per tranzacție. Ca să nu ne gândim cumva la foloase dinalea
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 14:51)
Romanii merita tot ce e mai bun,
mai ales daca sunt si pro-europeni,
slava ukri/Macron/Ursula
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 17:26)
Cum facea neni tu Georgescu rost de bani ii cerea lui Putin?
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 23:02)
Nu cu taxe din astea.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 08:57)
GATA. Partidele proeuropene si-au impartit PRADA numita ROMANIA. Asazisele partide proeuropene care cica vor sa salveze Romania,sunt tot partidele care au adus Romania aproape de FALIMENT. La impartirea PRAZII,a fost acceptat si cel mai TOXIC partid adica USR. Au astia o foame in gat,de vor DEVORA toate cele 4 ministere pe care le vor primi. Romania,a fost si este condusa numai de MINCINOSI,care au vandut TARA STRAINILOR. Aparati de institutiile de FORTA in frunte cu CCR,care vegheaza ca HOTII sa nu fie deranjati. Iata ca asazisul aparator al cetatenilor de rand,adica PSD,si-a negociat si el o HALCA din TARA,luand cele mai multe ministere. Ba mai mult,GRINDEANU,pentru functia de BOIER de la Camera Deputatilor,i-a mintit pe romani,dupa modelul Caramitru cu Dinescu,adica,Mircea fate ca lucrezi.PNDL,un partid de fripturisti caruia ii pasa decat de Bogatii din Romania si de afacerile strainilor care rad de romani prin taxele,impozitele si redeventelor pe care le platesc.PNDL,are un singur slogan,Sa nu suparam firmele straine ca altfel vor pleca din TARA. Cum sa plece cainii de la MACELARIE cand ei mananca in romania numai VITA COBE si beau LAGAVULIN.? Antiromanii de la USR,partid format numai din scursuri intorsi de la scolile serviciilo de informatii straine,au apucaturi de fosti jefuitori care sustin toate prostiile noilor STAPANI ai COLONIEI. UDMR,nu urmareste decat sa multumeasca romanii de nationalitate ungureasca. Nu iti vine sa crezi cun NICUSOR,i-a dat functia de premier lui Bolojan,care initial refuzase functia daca nu v-a fi lasat sa creasca TVA. Asta da TARG,demn de TARGUL de la VITAN.Ce trebuie sa intelegem de aici,este faptul ca NICUSOR,i-a mintit pe romani cand in campanie a dat in scris,ca in timpul mandatului sau,TVA nu v-a creste. Se poate observa usor ca Romania,s-a intors in timpul FANARIOTILOR,iar coducatorii romaniei,nu main sunt romani,ci,BOIERI care isi cumpara domnia de la STAPANII COLONIEI. Ce uita BOIERI,este faptul ca ROMANII sunt milioane si cand mamaliga romaneasca v-a exploda,nu o sa fie bine. Acest lucru,se v-a intampla in curand.!
5. taxa tranzactii bancare
(mesaj trimis de dan în data de 20.06.2025, 19:05)
In momentul in care imi ia taxe pentru tranzactii bancare voi solicita ca pensia sa vina prin postas, economiile lle voi tine la saltea si toate platiile le voi face numai numerar, si nu voi fi singurul. Asta e cea mai mare prostie pe care o vor face si vor avea numai de pierdut.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 10:07)
ACESTA VA FI SI SFATUL PE CARE-L VOI DA TUTUROR PENSIONARILOR CU CARD PE CARE-I CUNOSC!
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 19:59)
Dacă legalizează prostituția acoperă toate datoriile și înregistrează și excedent bugetar. Hai ca se poate!!!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 23:03)
Si marijuana.
6.2. Ai dreptate (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Neamțul55 în data de 20.06.2025, 23:38)
Dacă ar legaliza prostituția ar scoate miliarde de euro pentru buget ,anual,dar noi suntem popor creștin, hahaha,cu gura, în rest avem foarte puțină legătură cu creștinismul adevărat
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2025, 20:19)
Nicușor ne-a demonstrat în aceste 30 de zile ca habar nu are. Chiar și cei care încearcă să îi găsească scuze văd ca împăratul este gol în cap, ca este catastrofal. Dupa un mandat de tot k.k. la București, am mutat habarnistul la cârma țării.
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 05:59)
Noi meritam toate aceste lucruri,nimic despre pensii speciale,reducerea aparatului de stat,reorganizare administrativa,etc.
Deci o ducem excelent astfel nu se explica lipsa de reacție a oamenilor,o data la 4-5 ani li se da impresia ca au și ei puterea prin vot!
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 09:54)
Pai ai puterea prin vot, problema-i ca n-ai ce sa alegi ca diliul sau bulibasa nu erau o solutie.
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 10:16)
INTR-ADEVAR, ACESTEA trebuiau reformate. Si adaugati imobiliarii, ITistii -impozitati, nu protejati!
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 07:24)
Numai aceia ”dusi cu pluta”agreaza o asemenea prostie.O putem numii taxa prostiei.
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 08:49)
Taxe si impozite marite,
cadou ptr. romanii saraci,
dar ceva reducere de cheltuieli "destepte" ;
inarmare si ajutor "cadou" Ucrainei,
chiar nu se poate ??!!
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 08:56)
taxa pe tranzactii bancare e o eroare majora asa cum o vor descoperi si ei dupa 3-6 luni.
o sa le aduca niste banuti , dar nu ceea ce spera ei.
in schimb o sa scufunde economia in zona gri/neagra.
ceea ce dpdv fiscal e si mai rau (pentru ei) .
Ban.Cher.Vali
11.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 08:58)
plusul adus de aceasta masura risca sa fie mai mare decat minusul produs in venituri fiscale doar in primele 2-4-6-8 saptamani, mai apoi curbele de venituri se inverseaza (veniturile din taxa bancara stagneaza si apoi scad, in timp ce veniturile din alte canale fiscale - cele clasice - scad intai slab si apoi accelerat).
pe grafic ar fi simplu de vazut relatia dinamica dintre cele doua curbe de venituri.
Ban.Cher.Vali
11.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 09:05)
sa vina nenea Ban.Cher.Vali (pe bani, nu moka... ca moka nu inseamna plusvaloare adusa!) sa va consilieze nitel cu privire la ce e de facut sa iesiti din groapa?
pretul meu incepe de la 40.000 ron net/luna (taxare la ora de munca de consultanta in echivalentul pro-rata al acestui prag salarial minim acceptat).
si va trebui sa fiti de acord cu (aproape :D ) orice idee vin (chiar de-ar fi chestii de genul taiat orice pensie speciala in afara de cele normale unei tari - cele din Armata, pentru ca aia si-au pus viata gaj pentru tara)
desigur nimeni nu va fi de acord cu abordarea mea... desi ar conduce la o ridicare fulgeratoare a Romaniei.
40.000 ron net/luna e un pret simbolic, infinit de mic pentru beneficiile aduse.
Ban.Cher.Vali
11.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 10:09)
Depinde, ca daca vor pune cred ca va fi mizilic la o tranzactie, si bancile poate ca vor absorbi o parte din costuri.
Comisioanele bancare s-au tot marit , lumea tot nu a plecat la cash. Chit ca, de ex un OP extern era 25 de eur, acum e 37, dar ce-o sa faci te duci cu cash.
12. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2025, 10:08)
Trecem pe cash. Johnny Cash.