Banca Mondială avertizează că în lipsa unor politici curajoase potenţialul de creştere a economiei mondiale va scădea

G.D.
Macroeconomie / 27 martie

Banca Mondială avertizează că în lipsa unor politici curajoase potenţialul de creştere a economiei mondiale va scădea

Potenţialul de creştere a economiei mondiale va coborî la finele acestui deceniu până la 2,2%, cea mai redusă valoare din ultimii 30 de ani, dacă decidenţii nu vor adopta politici ambiţioase pentru a creşte oferta de mână de lucru, productivitatea şi investiţiile, a avertizat astăzi Banca Mondială, transmite Agerpres.

Acest declin al potenţialului de creştere ar urma să afecteze atât cele mai avansate ţări cât şi ţările în curs de dezvoltare şi cele emergente, începând cu China, a precizat Banca Mondială într-un raport publicat astăzi.

În schimb, eforturile concertate de a creşte investiţiile în sectoarele sustenabile, reducerii costurilor pentru schimburile comerciale, stimularea creşterii sectorului serviciilor şi extinderea participării forţei de muncă ar putea îmbunătăţi creşterea economică potenţială cu 0,7 puncte procentuale, până la 2,9%, se arată în raportul Băncii Mondiale

"Există pericolul unui deceniu pierdut pentru economia mondială. Actualul declin al potenţialului de creştere are consecinţe grave pentru capacitatea lumii de a aborda provocările multiple actuale, sărăcia, decalajul veniturilor şi schimbările climatice", a declarat economistul şef al Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Potenţialul de creştere a economiei mondiale este un fel de "limită de viteză" pentru economia globală, arătând ritmul maxim de creştere pe termen lung pe care îl poate atinge economia mondială fără a declanşa o inflaţie în exces.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, crizele suprapuse din ultimii ani, inclusiv pandemia de COVID-19 şi invazia rusească din Ucraina, au pus capăt la aproape trei decenii de creştere economică susţinută. În consecinţă, creşterea medie potenţială a PIB-ului mondial ar urma să scadă până la 2,2% în 2022-2030 de la 2,6% în 2011-2021, fiind cu aproape o treime mai mic decât cel de 3,5% înregistrat în deceniul 2000-2010.

Investiţiile reduse vor conduce şi la diminuarea potenţialului de creştere în rândul economiilor în curs de dezvoltare, pentru care ritmul mediu de creştere a PIB ar urma să se reducă până la 4% pentru restul acestui deceniu, de la unul de 5% în deceniul 2011-2021 şi unul de 6% în 2000-2010.

Pentru a modifica traiectoria şi a atrage mai multe investiţii, decidenţii ar trebui să dea prioritate îmblânzirii inflaţiei, asigurării stabilităţii sectorului financiar şi reducerii datoriei, susţin experţii Băncii Mondiale. O majorare a investiţiilor prietenoase cu mediul în transport şi energie, agricultura inteligentă şi sectorul manufacturier, precum şi în sisteme de irigaţii, ar putea impulsiona potenţialul de creştere cu 0,3 puncte procentuale pe an, au adăugat experţii.

Stimularea exporturilor de servicii digitale ar putea aduce şi ele mari câştiguri de productivitate, în timp ce creşterea ratelor de participare a femeilor şi altor categorii la forţa de muncă ar putea impulsiona şi ea potenţialul de creştere a economiei mondiale cu până la 0,2 puncte procentuale pe an până în 2030.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Investitiile in serviciile de razboi vor fi profitabile pentru NATO. Doar pentru Ucraina nu.

    800 miliarde de euro – costul crizei energetice în Europa,

    ce sanctiuni "destepte" am dat energiei ieftine rusesti 

    Domnilor, unul din motoarele cresterii PIB este datoria guvernamentala, altele sunt consumul populatiei si investitiile companiilor. Cand ai trecut peste o anumita suma la datorii guvernamentale, o parte din noile datorii merg la plata dobanzilor datoriilor vechi. In loc sa mearga la cresterea PIB. Dau un exemplu, anul asta Romania are de platit dobanzi in valoare de 30 mld lei, 6 mld euro, 5% din PIB . Aceste sume importante nu merg la pensionari, la scoli, amate invatamant salarii bugetari etc, deci nu contribuie la cresterea PIB de unde si incetinirea PIB.

    Si in afara de faptul ca Europa a renuntat singura la energia cea mai ieftina din proximitate, razboiul din Ucraina si schimbarea raportulor de forte internationale reactiveaza zeci de conflicte inghetate regionale, care impiedica comertul si dezvoltarea economica in Africa. Dar China, India, Turcia si Asia de sud est sunt in bloc starturi, e numai o atenuare momentana. Cine va mai da UE locul intre marile puteri dupa episodul asta in care SUA au impus aceasta politica sinucigasa?! Pierderea asta Europa nu o mai recupereaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

mk-airport.ro
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2023
Euro (EUR)Euro4.9575
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7071
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.0889

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro