Premierul francez François Bayrou a supravieţuit marţi celei de-a opta moţiuni de cenzură în Adunarea Naţională, după ce partidul de extremă dreapta Reuniunea Naţională (RN), condus de Marine Le Pen, a decis să nu voteze pentru demiterea guvernului, relatează Reuters, de la care transmitem cele ce urmează. Totuşi, contextul politic rămâne fragil, iar votul pe bugetul din toamnă se anunţă decisiv pentru viitorul său politic.
Moţiunea iniţiată de socialişti a obţinut doar 189 de voturi, mult sub pragul de 289 necesar pentru a răsturna guvernul. Cu toate acestea, susţinerea RN a fost crucială pentru supravieţuirea premierului, în condiţiile în care alianţa cu stânga s-a destrămat pe fondul reformei pensiilor.
Surse din RN afirmă că partidul a ales să nu declanşeze o criză politică majoră într-un moment geopolitic tensionat, dar intenţionează să îşi folosească influenţa pentru a forţa concesii majore în dezbaterile bugetare din toamnă. „Va depinde de buget”, a declarat deputatul RN Jean-Philippe Tanguy.
Premierul Bayrou pregăteşte reduceri bugetare de 40 de miliarde de euro, pentru a reduce deficitul şi a calma pieţele şi Bruxelles-ul. Însă poziţiile ferme ale RN - care refuză orice creştere de taxe - complică misiunea.
„Pesimismul investitorilor şi presiunea din partea Comisiei Europene fac din votul pe buget un test-cheie pentru stabilitatea politică a Franţei”, a avertizat fostul premier Élisabeth Borne, acum ministru al Educaţiei.
Pe plan intern, Bayrou se confruntă cu un sprijin popular în scădere. Un sondaj Ifop publicat la 30 iunie arată un nivel de dezaprobare de 80%, cel mai ridicat din cariera sa.
Marine Le Pen, condamnată recent pentru delapidare şi posibil scoasă din cursa prezidenţială din 2027, îşi lasă locul tot mai vizibil protejatului său Jordan Bardella. Acesta încearcă să repoziţioneze partidul într-o direcţie mai conservatoare fiscal şi mai dură pe subiecte precum energia, unde RN se opune energiilor regenerabile şi susţine cu fermitate energia nucleară.
În caz că Bayrou ar încerca să adopte planul energetic prin asumarea răspunderii, RN ameninţă cu o nouă moţiune de cenzură, potrivit sursei citate.
În acest context tensionat, preşedintele Emmanuel Macron ar putea avea opţiunea de a dizolva Parlamentul începând cu 8 iulie, însă riscul unei crize mai profunde şi popularitatea tot mai mare a RN şi a lui Bardella fac din alegerile anticipate o soluţie riscantă. „Şansele de a obţine o majoritate mai stabilă sunt aproape de zero”, avertizează din nou Élisabeth Borne.
Opinia Cititorului