BNR reacţionează la declaraţiile premierului în legătură cu activitatea Băncii Centrale

G.F.
Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2017

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), întrunit în şedinţa de ieri, a luat act de declaraţiile publice ale prim-ministrului României, Mihai Tudose, în legătură cu activitatea Băncii Centrale.

BNR menţionează că mandatul Băncii Centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului şi a opiniei publice în legătură cu activitatea sa. În acest sens, BNR publică Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflaţiei, Rapoarte semestriale de stabilitate financiară şi Minute de politică monetară după fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentând activitatea instituţiei în corelaţie cu evoluţiile economice şi financiare interne şi internaţionale.

"În continuarea bunei colaborări instituţionale existente, Consiliul de Administraţie al BNR îşi exprimă dorinţa de a avea o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evoluţiilor economice şi financiare actuale. BNR îşi îndeplineşte obiectivele şi atribuţiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 şi a articolului 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii, care conferă independenţă instituţională şi funcţională băncii centrale, pe fondul unui dialog permanent, devenit tradiţional, cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu alte instituţii ale statului", se arată într-un comunicat al BNR.

Potrivit Băncii Naţionale, dialogul instituţional are în vedere echilibrarea mixului de politici macroeconomice, al cărui rol este esenţial pentru menţinerea stabilităţii financiare şi pentru întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, săptămâna trecută, că este nevoie de o "discuţie serioasă" cu reprezentanţii BNR pe subiectul privind creşterea euro, susţinând că Banca Centrală putea interveni în această chestiune, dar nu a făcut-o.

"Eu am o parte din explicaţii, pe de altă parte, vă recomand să vorbiţi cu Banca Naţională, care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. Banca Naţională poate şi trebuie să intervină pe aceste lucruri, nu a făcut-o", a declarat Mihai Tudose la Antena 3, întrebat cum se explică creşterea cursului euro în condiţiile unei perioade de creştere economică traversată de ţara noastră, potrivit Agerpres.

Premierul a arătat, la momentul respectiv, că nu a avut încă o întrevedere cu reprezentanţii BNR pe acest subiect, dar o astfel de întâlnire va trebui să aibă loc: "Vorbim de separarea puterilor în stat, am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Eu cred că va trebui să avem şi o discuţie foarte serioasă cu Banca Naţională despre ce se întâmplă şi cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naţionale. Nu putem interveni ca Guvern peste Banca Naţională. (...) Fiecare este în dreptul lui, va trebui să avem o discuţie foarte serioasă".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. BNR trebuie sa isi asume “impulsul” pentru cresterea ratelor Robor din septembrie . Dobanzile oricum cresteau. Fara “sprijinul” BNR din septembrie am fi avut o “tranzitie” mai blanda ( probabil acum am fi avut maxim 1.5-1.75 % robor 3m cu 2+ anul viitor).

    Au vrut sa arate ceva... acum macar sa nu faca pe desteptii ...

    1. Si cum, mai exact, pray tell, au transmis acest impuls? Detaliaza-ne te rog mecanismul ca sa stim si noi - poate vrem si noi sa modificam dobanzile si oferta de lichiditate din piata intr-o buna zi, si nu stim cum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3157
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4183
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8708
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.0847

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb