CAMPANIA ANTICORUPŢIE DE TOAMNĂ:Irina Socol, preşedintele SIVECO, a fost arestată

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 10 septembrie 2014

Irina Socol, preşedintele SIVECO, a fost arestată

Actualizare 18:19 SIVECO susţine nevinovăţia Irinei Socol şi a Aurorei Crusti

SIVECO "îşi susţine pe deplin nevinovăţia" şi va demonstra că nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alţi reprezentanţi ai companiei nu au comis vreo ilegalitate, este poziţia oficială a societăţii, trimisă astăzi redacţiei.

" Societatea acţionează în deplină cooperare cu autorităţile cu privire la orice acte judiciare, în mod transparent şi serios. Societatea îşi susţine pe deplin nevinovăţia şi va demonstra că nici SIVECO şi nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alţi reprezentanţi SIVECO nu au comis vreo ilegalitate", se arată în comunicat.

Compania IT menţionează că "nu este şi nu va fi afectată la nivel operaţional, funcţionând conform tuturor parametrilor".

"Vom detalia în cel mai scurt timp planul de continuitate, conform acordului acţionarilor", mai transmite sursa citată.

---

Campania anticorupţie "de toamnă" a început cu audieri maraton, percheziţii şi reţineri de persoane. Irina Socol, preşedinte şi acţionar al SIVECO România, a fost reţinută de procurori, ieri dimineaţă, alături directorul comercial adjunct, Aurora Ecaterina Crusti, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, în care se făcuseră percheziţii cu 24 de ore în urmă. Pe numele Irinei Socol fusese emis un mandat de aducere, aceasta fiind reţinută după ce a fost audiată timp de mai multe ore. Procedurile şi-au urmat cursul standard, cele două persoane fiind prezentate în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

Preşedintele SIVECO, Irina Socol, a fost arestată prin decizia luată de Tribunalul Bucureşti, la propunerea pocurorilor.

Aceeaşi măsură a fost dispusă de instanţă şi pentru Aurora Ecaterina Crusti.

În referatul întocmit, procurorii prezintă elementele care dovedesc fictivitatea prestărilor de servicii de către firmele angajate de Siveco, prin contractele nelegale: "De la Eurovip, Siveco România a achiziţionat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA în cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat şi administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuieşte în satul Sinteşti, Ilfov, şi care nu ştie să scrie şi să citească. Toţi banii care au fost încasaţi de Eurovip de la Sivero România au fost retraşi în numerar pe baza unor borderouri de achiziţie fier vechi de la persoane fizice. Practic, aşa cum rezultă din documente, societatea Eurovip achiziţiona fier vechi, dar vindea programe informatice. Persoanele din satul Sinteşti, Ilfov, unde se află o importantă comunitate de etnie romă, se ocupă în principal cu colectarea deşeurilor de fier vechi şi nu cu crearea de programe informatice. În aceste condiţii, este evident că Siveco România, care este unul dintre cei mai importanţi producători de soft din România, cu peste o mie de angajaţi, nu avea de ce să apeleze la o persoană care nici măcar nu ştie să citească pentru crearea sau testarea unor programe informatice".

Printre cei care au fost angajaţi să creeze sau să testeze programe informatice se mai află Tiberiu Grabany, de profesie inginer chimist, Dumitru Constantinescu, fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii în prezent pensionar, şi Nicuşor Dincă, zidar. "După cum se poate observa, niciunul nu are studii de specialitate pentru a crea sau a testa programele informatice create de Siveco România", au concluzionat anchetatorii. În declaraţia sa dată în faţa procurorilor, Grabany a arătat că serviciile facturate de Softcontruct Expert, Gramold Consulting, Genius Soft Care, Grade Soft Serv, Dicon Soft Serv şi Future Soft Service către Siveco România erau în realitate prestate de angajaţii societăţii Siveco, Dincă, Grabany sau Constantinescu neavând nicio contribuţie. Serviciile fictive, notează procurorii de la respectivele firme către Siveco "au fost recepţionate de Socol Irina, procesele verbale de recepţie fiind semnate de aceasta".

Procurorii au decis cercetarea în libertate a celorlalţi suspecţi din dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, trebuind precizat că la audierile de luni, marea lor majoritate şi-au recunoscut faptele. Audierile au fost făcute după ce poliţiştii şi procurorii au percheziţionat sediile mai multor firme, printre care şi cel al societăţii SIVECO. Percheziţiile au fost făcute la şapte adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Giurgiu, fiind vizate domiciliile suspecţilor şi sediile unor societăţi comerciale. De la sediile firmelor unde s-au făcut percheziţii, anchetatorii au ridicat calculatoare şi bibliorafturi cu documentaţie, iar apoi au verificat actele ridicate, pentru documentarea acuzaţiilor. "În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro", s-a arătat într-un comunicat de presă al Poliţiei Române. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... aceasta mashtera lacoma , careia nu-i mai ajungeau pomenile contracte cu statul , s-a gandit sa fure si mai mult ! rusineeeeeeeeee !!!

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

20 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9219
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6021
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9593
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6180
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.9991

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro