Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

Cum îl vedea Ambasada SUA pe Ministrul Justiţiei Tudor Chiuariu: Mai degrabă loial, decât competent

F. A.
Politică #WikiLeaks despre Romania /

"Noi credem (n.r. Ambasada SUA) că ministrul Chiuariu a fost ales mai degrabă pentru loialitatea sa decât pentru competenţa sa. O interpretare indulgentă a numirii sale este că el va fi în cel mai bun caz sincer şi un muncitor neexperimentat ale cărui eforturi, cel mai probabil, nu vor ameninţa interesele oligarhilor ascunşi ai României", se arată într-o telegramă confidenţială trimisă de Ambasada SUA la Washington. Subiectul telegramei: "Experţii pun la îndoială devotamentul noului ministru al Justiţiei în eforturile anticorupţie."

"Contactele ambasadei care lucrează să promoveze reformele în justiţie şi în materie de anticorupţie şi-au exprimat îndoiala faţă de devotamentul pentru reformă al noului Ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu. Doi experţi, unul din partea delegaţiei Comisiei Europene în România şi al doilea din cadrul Ministerului de Justiţie, au precizat că eforturile noului guvern în materie de anticorupţie vor fi doar de imagine", se arată în telegrama ambasadei SUA.

Documentul continuă: "Dragoş Tudorache, task-manager Justţtie şi Anticorupţie al Comisiei Europene, a declarat pe 19 aprilie către oficialii politici ai ambasadei că noul ministru liberal al Justiţiei, Tudor Chiuariu, în vârstă de 30 de ani, < nu are nici o idee despre ce conduce > şi < nu are nici o prestanţă în faţa magistraţilor >, adăugând că < îl vor mânca de viu dacă va încerca vreodată să deschidă gura >."

Telegrama relatează şi declaraţiile făcute către oficialii politici ai misiunii diplomatice de către Laura Ştefan, Directorul Anticorupţie al Ministerului de Justiţie: "Întâlnirea ei iniţială cu < Tudor > (n.r. Tudor Chiuariu) când el era şeful corpului de control al Primului Ministru în 2005 ilustra faptul că nu prea ştia ce face, dar că era deschis să ajute şi că, deşi preocupat de imaginea sa, a reuşit să facă o treabă bună şi să primească o notă bună la Bruxelles pentru departamentul său. Cu toate acestea, ea a notat că ultimul comentariu privat al Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Franco Frattini, spunea că România pare a se fi reîntors în epoca ministrului de Justiţie Diaconescu, atunci când ministrul era o persoană agreabilă, deşi nu pe deplin competentă, care spunea lucrurile potrivite, dar care era controlat de alte persoane din spate şi, deci, ineficient".

În paragraful de final al telegramei, într-un comentariu propriu al Ambasadei, marcat ca atare în document, se spune: "Tudorache a susţinut că ar fi < auzit deja > de la oameni din interiorul sistemului judiciar că Chiuariu îşi < bagă deja nasul în dosare > - făcând referire la dosare DNA de mare corupţie. Cu toate acestea, Ştefan ne-a spus că ea nu a văzut nicio dovadă cum că Chiuariu s-ar fi uitat în acea direcţie şi a respins orice posibilitate ca aceia care gestionează dosarele să-i arate ceva lui vreodată. Aceste dosare au fost întotdeauna o monedă importantă de schimb în politica românească post-comunistă, şi noi nu excludem complet această posibilitate. Noi credem (n.r. Ambasada SUA) că ministrul Chiuariu a fost ales mai degrabă pentru loialitatea sa decât pentru competenţa sa. O interpretare indulgentă a numirii sale este că el va fi în cel mai bun caz sincer şi un muncitor neexperimentat ale cărui eforturi, cel mai probabil, nu vor ameninţa interesele oligarhilor ascunşi ai României - inclusiv Fenechiu (n.r. Relu Fenechiu PNL), baron de Iaşi despre care se spune că l-ar fi ajutat pe Chiuariu şi pe ministrul de Interne Cristian David să-şi asigure posturile".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O imagine edificatoare a ceea ce facem si o consecinta fireasca: modul in care suntem priviti si tratati de catre "parteneri". 

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie