Cea mai severă corecţie din ultimii doi ani pe piaţa noastră de acţiuni; Ce sfaturi dau managerii de fonduri?

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 septembrie

O abordare diversificată pe termen lung cu investiţii constante în companii de calitate reprezintă soluţia navigării prin turbulenţele episodice ale pieţelor, conform managerilor de fonduri.(Iustraţie: colaj de MAKE)

O abordare diversificată pe termen lung cu investiţii constante în companii de calitate reprezintă soluţia navigării prin turbulenţele episodice ale pieţelor, conform managerilor de fonduri.(Iustraţie: colaj de MAKE)

English Version

Piaţa noastră de acţiuni are cea mai severă corecţie din ultimii doi ani, după o creştere masivă a indicilor demarată de la jumătatea anului 2023, perioadă în care indicele BET-TRN, ce reflectă atât evoluţia preţurilor celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cât şi reinvestirea dividendelor nete, a avut un avans de 51%.

Managerii de fonduri din ţara noastră îndeamnă investitorii să nu reacţioneze emoţional în faţa volatilităţii mai ridicate a pieţei şi să aibă o perspectivă pe termen lung, în condiţiile în care, istoric, s-a dovedit că acţiunile, care reflectă evoluţia economiei, au recuperat şi depăşit întotdeauna scăderile, conform opiniilor exprimate ieri, în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucuerşti şi Asociţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Administratorii de bani au mai subliniat necesitatea unei alocări adecavate a portofoliilor între clase de active, care să echilibreze randamentele potenţiale cu riscurile şi că, episoadele cu volatilitate ridicată ale pieţei pot reprezenta momente în care investitorii să cumpere active financiare la preţuri mai mici.

În opinia managerilor, probabil că după alegerile din acest an, începând din 2025 vor apărea creşteri de taxe şi alte măsuri fiscale în ţara noastră, dar al căror impact asupra preţurilor acţiunilor este dificil de cuantificat.

În general, având în vedere performanţa excepţională a acţiunilor de la BVB din ultimul an şi jumătate, este de aşteptat ca evoluţiile să se mai tempereze şi să apară discrepanţe mai mari de performanţă între sectoare şi companii.

Dar, o abordare diversificată pe termen lung, cu un orizont de cel puţin trei - cinci ani şi cu investiţii constante în companii de calitate, reprezintă soluţia navigării prin turbulenţele episodice ale pieţelor, conform administratorilor de bani.

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. nu vindeti actiunile bune!

    1. vindeti tot si cumparati bottom!

      Unde este bottom? nu ai cum sa stii. Poate chiar asta a fost bottom si de aici merge lateral pana dupa alegerile din SUA

      Bottomul e o perioadă foarte lungă de timp când nu mai cumpără nimeni nimic.

      nu te panica, o sa-ti spuna Ban Cher Vali!

      cand nu mai intreaba nimeni "unde e bottom", cam acolo e :))

      si acum , vorbind mai serios, se pare ca atunci cand guvernul anunta oficial ca suntem in recesiune, cam acolo e de cumparat. fiindca ei anunta mereu ultimii, sa nu panicheze piata sa nu nu stiu ce.

    "Dan Dascăl, BT Asset Management: "Trendul pieţelor de acţiuni pe termen lung este ascendent" '

    Aceasta e pozitia corecta.  

    Puteti folosi aceasta corectie de 18-24 luni (da, am zis bine, aproape 2 ani) pentru a acumula lent, in pasi de achizitie, actiuni bune si gustoase , de dividend, precum si din sectorul micro (Aero si asociate din BetPlus) la pretul corect, desigur.  

    Eu cand zic ceva, asa e. Am notat punctul exact la inceperii corectiei cat timp niste neica-nimeni ma atacau pe aici. 

    Eu livrez valoare informationala. INTOTDEAUNA!  

    Ban.Cher.Vali 

    1. Varful ABSOLUT va fi in perioada Nov 2032- Mart 2033.

      Pana atunci nu plecati urechea la cei care urla pe toate gardurile ca se prabuseste BVB. Sunt niste retardati.  

      NU confundati o corectie de 1-2 ani cu o intrare intr-o piata bear de magnitudine decada/multidecada. Corectiile sunt momente de acumulare lenta, certa, in pasi siguri.  

      Finalmente (aprox. 8 ani de acum) veti observa ca indicii BVB vor fi performat in top 3 sau top 5 mondial - si nu bat campii cand zic asta. Trebuie sa nu te uiti la trendul pe o saptamana, o luna, un trimestru sau un an.  

      TREBUIE NAIBII SA FITI REEDUCATI SI FORMATATI MENTAL SA AVETI INCREDERE IN ROMANIA MAI MULT DECAT IN SUA, VESTUL EUROPEI SAU ALTE ZONE IN CURS DE DESERTIFICARE UMANA.  

      Romania e in prmul front de evolutie la nivelul umanitatii. Dar mult o sa le ia romanilor sa inteleaga asta. Vor fi ultimii care o vor intelege, asta cat oameni bogati din zonele asa-zis civilizate se vor muta in Ro pentru a scapa de animalizarea si dezumanizarea din SUA, Vestul Europei, etc.  

      Le veti vedea pe toate, pas cu pas, toate pe care eu le-am vazut ca intamplate deja in viitor.  

      Cine crede ca actiunile romanesti vor mai sta ca evolutie cu nasul in fundul DOW sau SP500 sau CAC40 sau DAX e om care nu e intreg la cap.  

      In urmatorii 8 ani se va vedea din ce in ce mai cert decuplarea in sens pozitiv pentru BVB de evolutiile VECHILOR lideri.  

      Ban.Cher.Vali 

      p.s. Hai, acum sa apara neica-nimeni care isi spun si ei replicile lor goale de continut, replici atavice asemanatoare unor grohaituri neimportante.  

      "Romania e in prmul front de evolutie la nivelul umanitatii. Dar mult o sa le ia romanilor sa inteleaga asta. Vor fi ultimii care o vor intelege, asta cat oameni bogati din zonele asa-zis civilizate se vor muta in Ro pentru a scapa de animalizarea si dezumanizarea din SUA, Vestul Europei, etc. "

      Prost mai e romanul care decide sa plece acum din tara.  

      Acum e de venit cu duiumul inapoi in Romania.  

      Ban.Cher.Vali 

      Zise fostul bankster care dadea credite in CHF la Volksbank...

      Va(l)i ce bate vantul! :)))))

      scuza-ma, dar tu te incurajezi singur cand incepi a scrie :)))

      Intotdeauna mi s-a parut ca esti un tip interesant. Cu tot respectul, acum mi se pare ca aluneci usor. Fara a contesta ca Romania are potential tin sa-ti spun ca sunt si multe frane. Tara asta actioneaza intr-un context in care trebuie sa se teama mai mult de prieteni decat de dusmani. Interventiile UE asupra noastra vor fi tot mai hotarate daca astia vor vedea ca luam viteza. Vor tine cu tot dinadinsul sa ne parjoleasca cu tot felul de peste instrumentate ca sa ne tina in continuare ca piata de desfacere pentru faina lor de insecte sau carnea de laborator. E adevarat ca avem un potential serios, dar inca suntem incepatori in afacerile serioase, capitalul si mai ales relatiile noastre nepermitandu-ne sa luam loc la masa bogatilor. |eu am iesit de cativa ani pe piata din SUA. Nu se cimpara... la noi e o batjocura. Au scazut randamentele sub influenta nefasta a monopolutilor care sunt mulse in continuare de politicieni in favoarea celor de afara (ei fiind niste slugi fura mai cu frica, dar arunca banii fara numar pe licente de la Exxon (japca ordinara) sau pe centrale modulare (un rahat pansat pe care nu il testeasza nimeni in lume pentru ca e prea scump). Randamentul pe SUA e cel putin dubllu fata de cel pe Romania. Unde mai e atractivitatea pietei?

      Nu va amagiti, vestul are un avantaj in lumea afacerilor si il va folosi impotriva noastra, sau - daca vreti - in favoarea lor. Ne vor confisca resursele si le vor scumpi pana cand vom ajunge sa lucram pentru ei. Profitul de pe resurse va merge preponderent la ei (uitati-va la OMV). Daca ceva este al nostru, e blocat in instante de Green Peace pentru acordurile de mediu, daca e al lor, nu are treaba, defileaza. Uitati ce bine a mers H2O cand a trebuit sa vanda FT si cat a inceput sa piarda din viteza cand a fost preluat de "ai nostri".

      nu sunt un tip interesant, sunt destul de sters.

      cu siguranta aici nu alunec, nici usor, nici puternic.  

      o sa treaca timpul, vei vedea si vei intelege.  

      a intelege viitorul strict ca o derivare mecanicista a datelor prezentului nu e ok - se pierde suma factorilor neasteptati care asigura si aduc turnuri exceptionale la nivelul viitorului.  

      vei vedea ca Romania va da lectii la nivel mondial. Nu dau nici 2 lei vechi pe SUA. O sa vezi si o sa intelegi si tu.  

      Ban.Cher.Vali 

      SUA + vestul Europei (tnagential nordul si sudul Europei) si-au inceput secventa de alunecare in distrugere (fenomen din ce in ce mai accelerat de-a lungul urmatorilor 7-8 ani).

      a miza pe Vest mai mult decat pe Romania e o greseala zdrobitoare - asa cum veti vedea de-a lungul acestui deceniu.  

      Ban.Cher.Vali 

      Deocamdata castig mult mai mult de acolo decat castigam din Romania, unde e greseala???. Tu neglijezi un aspect foarte important. Am nevoie de trei zile ca sa lichidez pe NYSE si sa ma mut pe BVB. Deocamdata n-am niciun motiv. (Inca mai detin cea mai performanta actiune care a fost vreodata pe BVB, dar asta nu e un motiv suficient sa revin.)

      Vali, suntem 18 mil români, probabil. Școala e la pământ, politicienii sunt dezastru ( se uită doar la bani și doctorate),avem ceva bogații naturale ,dar la limită. Nu avem un cult al muncii inversunate pentru a obține ceva măreț!

      Singura calitate momentan e că nu imbratisem ideile " progresiste" .Dacă continuăm așa sper să vină aici ceva străini din occident sufocați de prostia de acolo!

      E puțin, pentru optimismul tău! Nu vom ajunge o țară de referință, clar! 

      De unde stii tu ca scoala e la pamant? Sunt mullte licee in Bucuresti in care promovabilitatea la bac e de 100% si ultima medie e peste 8. Sunt convins ca repeti dupa aia cu testele PISA care confunda gimnaziul din Romania (invatamant gerneralizat de masa) cu Gymansium din Germania (invatatmant segregat deja si elitist) ca sa le iasa ca ei ar fi mai buni. In realitate ii cam rup pustii nostri pe unde ii prind.

      Estimati ca Romania nu va intra in razboi in urmatorii 2-3 ani? (Daca aveti timp, va rog sa imi rapundeti)

      România va întra în zona de influenta rusa...vrajeala de aici nu tine...pregatiri-va pentru ce e mai rău!!

      Preturi mari!!!

      Resurse furate! 

      Afirmatia despre OMV nu corespunde realitatii .

      OMV care are 51% din SNP , restul actiunilor sunt in posesia actionarilor interni - Statul: 20 % , fonduri de pensii , sifuri , persoane fizice romane ,etc . - cand a preluat 51% , Petrom era pe pierdere . 

      La ora asta este o afacere de perspectiva . Majoritatea banilor este investit in tara . 

      Si nu oricum ci se investeste masiv si in economia verde - eoliene , hidrogen verde , kerosen , au construit centrala de la Brazi ,s.a.m.d. . 

      Actionarii romani , restul de 49% primesc si ei dividende cu randament intre peste 6% - si peste 10% , iar in Planul de Sustenabilitate pana in 2030 se angajeaza ca acest randament sa creasca cu 10% anual si in masura posibilitatilor in fiecare an va acorda si dividende speciale . 

      Daca calculezi o sa-ti iasa ca pana in 2030 la cotatia actuala , numai din dividende ai castig aproape 80-100% si mai pastrezi si actiunile . 

      Si se pare ca are resurse proprii pentru investitiile pentru 50% din Neptun Deep ( 50% e la Romgaz) fara a recurge la imprumuturi . 

      Cum si cine facea proiectul pentru forajele la kilometri de adancime in M.Neagra fara OMV ? 

      Putem pune intrebarea : care ar fi situatia daca Statul ar avea 51% si OMV numai 20% ? 

      Avem destule exemple negative in acest sens pe BVB la care statul este actionar majoritar .

      Nenea ban cherule tu esti umpic aurit asa pe ici pe colo prin punctele esentiale.

      Ori esti de prea putin timp pe bursa, ori este de mai mult timp, dar nu ai nivelul de atentie cerut pentru o astfel de activitate. important e ca afirmatiile tale despre OMV sunt mult pe langa adevar. Din cele 49 de procente aproape jumatate sunt detinute tot de societati cu capital strain. Multi diletanti confundati - intr-un mod impardonabil- persoanele juridice romane cu persoanele juridice cu actionariat roman,, ceea ce nu e deloc acelasi lucru. Bancile - cei mai dinamici investitori de la noi - au actionariat majoritar strain, de exemplu. De asemenea, afirmatia ca Petrom era pe pierdere dovedeste ca nu intelegi mai nimic din ce se petrece. A fost tinuta pe pierdere doar cand a fost "maritata" ca sa le furnizeze neivilor un argument pentru instrainarea aproape moca. De altfel choar tu ai observat ca a avut rezultate exceptionale dupa ce a ajuns unde trebuie( exact cum avea si inainte de a fi privatizata) bani aia care se invesstesc in tara intra in cheltuielile OMV ca nu vin astia cu bani de afara cum iti imagineziu tu. De asemenea se pare ca pur si simplu nu pricepi ca Romgaz a platit un miliard de euro numai pe licenta, in timp ce OMV - pentru ca are actionar majoritar strain a luat-o moca. Iarasi se pare ca nu te pricepi deloc la foraj, dar te bagi in vorba. OMV - mai exact Romania - nu mai are tehnologia necesara pentru pentru a executa foraje de mare adancime ( a fost ajutata puternic sa ajunga aici), asa ca "Halliburton Romania va asigura serviciile integrate de foraj" (citat din comunicatul OMV Petrom). Toate aceste deosebiri fac diferenta din tre intelegere si neintelegere. Ti-am raspusn Haliburton executa forajele, nu OMV crezi tu. Prin urmare orice totular de licenta le facea daca le platea americanilor. Ai multe sustineri de diletant, cu care nu rezonez absolut deloc, dar nu e treba mea sa fac lumina in bezna altora.

      E clar. Ai luat-o razna. Piata romaneasca nu mai are unde sa creasca pentru ca e deja lenesa. Nu ai randamente competitive... Te indrepti catre multipli caracteristici actiunilor dividend aristopcrat si dividend king cand tu nu ai astfel de societati cu zeci de ani de dividend crescator. Despre ce vorbim? Despre ce crede unul sau altul? E adevarat ca si in occident e un risc enorm pentru ca PER-urile de 50-100 sau si peste (te tin captiv toata viata si in caz de criza - care este inclusa la timpii astia de recuperare a investitiei- iti lasi acolo tot castigul). Insa sunt pe piele dezvoltate actiuni la care in 5 ani ti-ai luat banii inapoi si "joci" apoi pe banii lor. La noi mai sunt doar cateva titluri unde faci o afacere bazata pe dividend, restul... japca. Modelul occidental preluat de corifeii de Dambovitza.

      Sa vedem daca iti mai pastrezi opinia peste 2 ani....nu prea cred...BVB pe minus in urmatori 3-4 ani....conditiile economice grele datorie recesiune taxe din ce in ce mai mari economie si agricultura cu contributie negative in ponderea PIB...

    După ce creșteri am avut, e normal și o mică sau mai mare corecție. Economia in unele sectoare se contracta, din cauza secetei producția în agricultură a scăzut și cheltuielile s-au mărit, alimentele o sa se scumpească, vin facturile la încălzire, a început școala, pentru părinți asta inseamna cheltuieli în plus, posibil și o majorare de taxe și impozite după alegeri, micii investitori probabil o sa aloce mai puțini bani pentru investiții.

    1. Cu alte cuvinte, va dura

    pentru analistii tehnicieni de pe bursa=>

    pe indicii BVB timp de 12-24 luni va avea loc "desenarea" (pe ch art-urile LUNARE, da?) a unui imens bull flag  

    avem "batul" steagului deja desenat si urmeaza o evolutie laterala de 1-2 ani care mai apoi va avea o detonare extrem de puternica in sus cu finalul evolutiei in perioada 2032-2033.  

    ratiile de tinta nu sunt egalul "batului" steagului (bull flag), ci echivalentul a 1.618 sau 2.618 pentru bull flag-ul amintit.  

    care intelege ce am zis aici va fi norocos in viata. :)  

    Ban.Cher.Vali 

    1. in acelasi timp, ca om care are toate tiglele pe casa, va recomand sa pastrati un bun mix la nivelul portofoliului:

      - si actiuni (de dividend) - recomand 40% 

      - si imobiliare (atat de uz retail, cat si corporate) - recomand 20% 

      - si cash in banca (depozite in $ si euro - pentru hedge-ul expunerii pe leu de pe actiuni si imobiliare)- recomand 30 % 

      - si aur in forma fizica (nu certificate de aur sau cfd-uri sau "paper gold" in general) - recomand 10% 

      Disclaimer:  

      Recomanarile procentuale sunt strict opinia mea (pe care ma bazez desigur in interes propriu). 

      Va recomand sa va faceti propriile analize si sa decideti distributia in functie de cele mai bune interese ale voastre.  

      Ban.Cher.Vali 

      ce usor e sa pretinzi ca restu-s prosti

      ai uitat cum te-ai scaldat inutil in valurile Elliott?

      acum ai descoperit Fibonacci si ai prins glas iar... 

      succes in demersurile tale

      nu oblig pe nimeni sa ma asculte si e democratic sa pot veni in spatiul public cu pozitia mea analitica. La fel ca oricine altcineva, la fel si pentru tine.  

      Care e pozitia ta analitica? Ai una? Prezint-o te rog - pe etaje de analiza: fundamental si tehnic te rog.  

      Ban.Cher.Vali 

      succes si tie!

      nu mai am "pozitii" publice de cand am fost catalogat idiot pt ca am cumparat fix in vreme de razboi si pt ca recomandam "superstocks" cand piata se ducea la vale. m-am lecuit de facut recomandari! 

      dar, ai dreptate, tu esti liber s-o faci in continuare!

      succes Vali, sper sa ai dreptate de data asta! intr-o zi se vor potrivi si previziunile! 

      Nu te lasa impresionat de influencerii de la noi si de cohortele de fraieri care se aliniaza in spatele lor. Majoritatea sunt varza. Ignore... asta ii doare... pentru ca ei traiesc de pe urma fraierilor, nu din investitii.

      multumesc!

      bine punctat

      in ce ma priveste, cam asta fac: ignore! ;) 

    Vasazica am cumparat SNN cand nu mai era loc la UPU de covizi, vandut in pre dividend si cumparat AT&T cu 5% in dolari pe care o detin pana dupa alegeri la unchiu Sam. Probleme?

    Piața este manipulată de către cei "mari"! Sfatul să "cumpărați lent sau în trepte" este pentru a nu le strica jocul acestora.

    Vedeți și voi că articolele pe imobiliare nu pot fi comentate. Crește cerea de 4 camere cu ferestre Vega maro.

    Lipsa de activitate pe imobiliarele românești înseamnă catastrofa economică. Acțiunile sunt pt cei care pot digera pierderi de 90% și recuperari de 5% nominal peste câțiva ani. : 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb