CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 IULIE - 25 AUGUSTBrokerii: "Portofoliul SIF Moldova atrage investitorii"

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 27 august 2014

Brokerii: "Portofoliul SIF Moldova atrage investitorii"

Acţiunile SIF2 Moldova au înregistrat o apreciere de 6,90%, raportată la moneda euro, în perioada 25 iulie - 25 august 2014, având cea mai mare creştere din cadrul indicelui BET-FI.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a spus: "BET-FI a avut o evoluţie mai mult laterală în ultima lună, iar asta în contextul unor mişcări necorelate ale preţurilor acţiunilor ce alcătuiesc indicele. Pe de o parte, trecerea în data ex-dividend la SIF5 Oltenia şi corecţia înregistrată de SIF3 Transilvania a contrabalansat avansul înregistrat de acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Moldova.

Specific, SIF Moldova are o situaţie fundamentală solidă, indicatori atractivi şi o evoluţie ascendentă a VUAN-ului. Printre factorii catalizatori de interes pentru investitori se numără faptul că în prezent, acţiunile SIF2 se tranzacţionează la un discount de 44% faţă de activul net, iar primele 10 companii din portofoliu au o pondere în activul net de 75% (din activul SIF2) şi sunt societăţi listate".

În opinia lui Bogdan Gherghe, analist Tradeville, SIF Moldova are una dintre cele mai atractive structuri de portofoliu din sectorul său, fiind concentrată pe cele mai lichide companii listate la BVB.

Domnia sa ne-a spus: "Astfel, principalele participaţii deţinute de SIF2 erau la sfârşitul lunii iulie: Banca Transilvania (27,43% din activul total), Fondul Proprietatea (10,53%), BRD-GSG (8,14%), OMV Petrom (7,22%), Transgaz (3,91%) şi SIF Oltenia (3,8%), în timp ce expunerea pe societăţi nelistate este mai mică de 5%.

În plus, discountul dintre sedinţa de astăzi şi valoarea unitară a activului net (VUAN) la finalul lunii trecute este de circa 44%, cu excepţia SIF1, cea mai mare valoare din BET-FI, media fiind la 40,50%.

Strategia companiei prevede un randament al dividendului de minim de 5% în cazul în care preţul este sub 2 lei/acţiune, peste dobânda încasată la un depozit bancar. Având în vedere că dintre SIF-uri, doar SIF Oltenia şi SIF Moldova au ales să plătească dividende către acţionari, doar acestea ar putea să puncteze în ochii investitorilor.

Profitul net la finalul lunii iulie era de 190,33 milioane lei, cu mult peste performanţa de anul trecut şi extrem de bun raportat la capitalizare.

Toate acestea au făcut ca interesul pentru SIF Moldova să crească subit, într-un context general pozitiv pentru piaţa locală".

Veniturile din activitatea curentă a SIF Moldova s-au dublat, în primul semestru 2014, crescând cu 202,19%, comparativ cu cele din primul semestru al anului 2013. Ponderea principală în totalul veniturilor este deţinută de investiţiile financiare cedate, respectiv de 82,36%. Sumele obţinute în programul de dezinvestire au fost direcţionate pentru susţinerea programelor investiţionale. SIF Moldova a obţinut, în primul semestru, 284,3 milioane de lei din vânzarea de acţiuni, faţă de 115 milioane în prima jumătate a anului trecut.

Pe prima poziţie în topul celor mai mai randamente de la Bursă s-a clasat "Amonil" Slobozia (AMO), ale cărei acţiuni au urcat cu 70,63%, în perioada analizată. Acestea au fost urmate de titlurile Siretul (+25,15%) şi "Electroputere" (+18,91%).

În perioada 25 iulie - 25 august 2014, indicele BET-XT, al primelor 25 de societăţi listate la BVB, inclusiv SIF-urile, a urcat cu 1,01%. BET-FI, care urmăreşte cele cinci societăţi de investiţii financiare plus Fondul Proprietatea, a fost pe plus, cu 0,44%.

În indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cel mai bun randament a fost adus, în perioada analizată, de "Transelectrica" (TEL). Brokerii au pus evoluţia acţiunilor pe seama rezultatelor raportate de companie.

Transelectrica a înregistrat, în primul semestru, un profit net de 226,2 milioane lei (50,91 milioane euro), de 2,2 ori mai mare decât cel din S1 2013 (102,74 milioane lei).

Statul deţine 58,6% din titlurile Transelectrica, restul aparţinând altor acţionari, după ce Fondul Proprietatea a renunţat, în luna iulie, la pachetul de 13,5%. În cadrul indicelui BET-XT, cea mai mare creştere a fost realizată de acţiunile "Banca Comercială Carpatica" (BCC), care au urcat cu 7,12%. Analiştii sunt de părere că aprecierea este determinată de speculaţiile privind schimbările în cadrul acţionariatului.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, în intervalul analizat, "FDI Zepter Defensive" s-a clasat pe prima poziţie, cu un plus de 2,55%, raportat la moneda euro, urmat fiind de "Erste Equity România", cu o apreciere de 2,47%, şi "Certinvest Short Fund", cu o creştere de 2,37%.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.9030
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4936
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8925
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5798
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.6082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro