CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 DECEMBRIE - 12 DECEMBRIEZentiva şi Conted - pe podiumul aprecierilor bursei

A. I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 14 decembrie 2017

Zentiva şi Conted - pe podiumul aprecierilor bursei

Doar patru titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti au marcat creşteri

În contextul în care doar patru acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în ultima săptămână (intervalul 5 decembrie - 12 decembrie), acţiunile societăţilor Zentiva (SCD) şi Conted (CNTE), care au urcat cu 4,47% şi 3,34%, ocupă locul al doilea, respectiv al treilea în clasamentul celor mai rentabile titluri de la bursă.

Cu toate că preţul acţiunilor celor două societăţi prezintă creşteri importante pentru această perioadă, se observă că, ultimele zile de tranzacţionare au fost nefavorabile şi pentru aceşti emitenţi.

Astfel, în cazul SCD, din cele cinci şedinţe în care au fost realizate tranzacţii cu titlurile producătorului de medicamente în perioada 5 decembrie - 12 decembrie, în ultimele două, cotaţia a scăzut cu 0,79% pe 12 decembrie, respectiv 2,33% pe 11 decembrie.

Volumul înregistrat pe data 12 decembrie a fost de 10.614 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 5.360 de unităţi, în timp ce rulajul de luni, 11 decembrie a fost de doar 2.827 de acţiuni.

În celelalte trei zile în care au fost realizate transferuri cu titlurile producătorului de medicamente, cotaţia SCD a urcat, cea mai mare apreciere, de 4,45%, fiind consemnată pe data de 8 decembrie, iar cea mai scăzută, de 0,82%, pe 6 decembrie, în toate cazurile lichiditatea fiind peste media ultimei luni.

Aproximativ aceeaşi situaţie apare şi în cazul CNTE, în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare din intervalul 5 decembrie - 12 decembrie, cotaţia producătorului de îmbrăcăminte stagnând în două zile şi scăzând vineri, 8 decembrie, cu 0,71%, în toate cazurile volumul fiind peste media ultimei luni.

Ca şi în cazul SCD, în restul şedinţelor de tranzacţionare din perioada avută în vedere cotaţia CNTE a urcat, ce mai mare apreciere, de 3,68%, fiind consemnată pe data de 7 decembrie, iar cea mai mică, de 0,74%, pe 6 decembrie, rulajul înregistrat fiind, de asemenea, peste media ultimei luni.

Astfel, ultimele şedinţe de tranzacţionare au fost nefaste pentru cele două titluri, performanţa marcată de aceste acţiuni în intervalul 5 decembrie - 12 decembrie, fiind datorată aprecierilor cunoscute de titluri în ultima parte a săptămânii trecute.

Un comportament relativ similar poate fi observat şi în cazul indicilor BET şi BET-Plus, cotaţiile acestor două coşuri de acţiuni înregistrând scăderi în ultimele două şedinţe de tranzacţionare (primele două zile ale acestei săptămâni).

Analiştii pieţei de capital pun deprecierea indicilor, îndeosebi, pe seama vânzărilor făcute de investitorii instituţionali, în această perioadă.

Singurul titlu cu un comportament diferit faţă de toate celelalte acţiuni de la BVB, în perioada avută în vedere, a fost înregistrat de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), a căror apreciere a fost de 9,81%, în raport cu moneda euro.

Marţi, 13 decembrie, acţiunile SFG urcau cu 3,26%, cea mai mare apreciere de la BVB din acea zi. De altfel, cu excepţia datei de 8 decembrie, când titlurile au stagnat, cotaţia SFG crescut, în toate celelalte şedinţe cuprinse în intervalul 5 decembrie - 12 decembrie 2017.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,45%, în perioada avută în vedere.

Nicio acţiune din componenţa sa nu a marcat creşteri în intervalul 5 decembrie - 12 decembrie, cea mai mică scădere, de 0,23%, fiind avută de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1).

Pe data de 12 decembrie, cotaţia titlurilor SIF1 cobora cu 0,75%, pe fondul unui volum de 39.065 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 48.000 de unităţi.

Ponderea titlurilor SIF1 în indicele societăţilor de investiţii financiare este de 18,78%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 1,65%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

Din cadrul său, cel mai bun comportament din componenţa sa a fost înregistrat de acţiunile Teraplast (TRP), ce s-au depreciat cu 0,04%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 12 decembrie, preţul acţiunilor TRP a urcat cu 0,25%, fiind transferate 444.278 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de 343.150 de unităţi.

Ponderea acţiunilor TRP în indicele BET este de 0,46%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, a coborât, în perioada 5 decembrie - 12 decembrie, cu 1,7%, în raport cu moneda euro.

Toate componentele principalului coş de acţiuni al pieţei s--au depreciat în intervalul menţionat, cea mai mică scădere fiind marcată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au coborât cu 0,28%, în raport cu moneda euro.

Marţi, 12 decembrie, cotaţia FP a stagnat, pe fondul unui rulaj de 11,89 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile, de circa 5.23 milioane de unităţi.

Acţiunile FP au cea mai mare pondere în indicele BET, de 20,74%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 1,76%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,04%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul 5 decembrie - 12 decembrie, în timp ce rentabilitatea depozitelor în lei a fost nulă.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 47,96%, în perioada 5 decembrie - 12 decembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 16.780 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 284,1 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro