CFR CĂLĂTORI RUPE CAPITALA DE RESTUL ŢĂRIITrenurile de persoane interregionale, oprite de restricţiile impuse de Guvern

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 26 martie 2020

Trenurile de persoane interregionale, oprite de restricţiile impuse de Guvern

Măsurile Ordonanţei Militare numărul 3 din data de 24.03.2020, prin care s-a restricţionat strict deplasarea pentru toate persoanele, îşi fac simţite efectele şi asupra Companiei Naţionale CFR Călători, care a decis să suspende temporar circulaţia unor trenuri în traficul intern, începând de ieri. Este al treilea val de suspendări de trenuri la CFR Călători de când a fost decretată starea de urgenţă.

Conform unui comunicat de presă remis Redacţiei, au fost suspendate mai multe trenuri Regio şi Interregio, printre care se numără o parte dintre garniturile care asigură deplasarea călătorilor pe traseele Braşov-Arad, Braşov-Cluj Napoca, Bucureşti-Buzău, Bucureşti-Bacău, Iaşi-Mărăşeşti, Bucureşti-Constanţa, Bucureşti-Galaţi, Bucureşti-Târgu Jiu, Bucureşti-Craiova, Arad-Oradea, Braşov-Bucureşti şi Arad-Timişoara.

"Facem precizarea că se asigură atât circulaţia trenurilor de navetă pentru a facilita deplasarea cetăţenilor la/dinspre locul de muncă, cât şi circulaţia trenurilor pe distanţe lungi care să asigure legăturile inter regionale. Modificarea graficului de circulaţie este şi va fi făcută în acord cu deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi a autorităţilor abilitate. Orice modificare va fi anunţată public", se arată în comunicatul emis de CFR Călători.

Referitor la măsurile luate, reprezentanţii angajaţilor le consideră corecte, dar susţin că suspendarea în masă a trenurilor de călători nu este în beneficiul cetăţenilor. Mai ales că, la sfârşitul săptămânii trecute compania suplimentase vagoanele şi reducea numărul locurilor vândute pe fiecare vagon pentru a restricţiona interacţiunea între călători.

Gabriel Rodrigo Maxim, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian şi preşedintele Federaţiei Sindicale a Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) a declarat pentru Ziarul BURSA: "Asistăm la suspendarea trenurilor de călători, ceea ce reprezintă o măsură contradictorie faţă de aceea luată săptămâna trecută. Ceferiştii reprezintă a doua armată a ţării care asigură deplasarea cetăţenilor în interiorul României pentru rezolvarea unor probleme urgente. Considerăm că, în acest moment, se exagerează cu suspendările de trenuri. Nu în acest mod se susţine transportul feroviar din ţara noastră şi compania publică din domeniul transportului feroviar de persoane. Înţelegem situaţia actuală, dar dorim să fie suplimentate trenurile de navetă şi să dăm posibilitatea cetăţenilor să se deplaseze interregional spre spitale, rude sau în domeniul rural, dacă aceştia vor să se izoleze în anumite localităţi".

Liderul sindical susţine că în această perioadă, în care anumite trasee sunt suspendate, ar trebuie efectuate pe lângă reviziile mici la materialul rulant, şi reviziile mari la vagoane pentru a mări numărul acestora pe trenurile de navetişti.

"Din păcate, în bugetul CFR Călători nu există în acest moment sumele necesare pentru reviziile mari la vagoane. Iar aceste revizii sunt necesare, deoarece trenurile de navetişti sunt pline şi este nevoie acută de vagoane pe traseele respective pentru a reduce contactul, interacţiunea între călători. De altfel, pentru reducerea contactului şi protejarea personalului CFR Călători, noi am propus ca tichetele de călătorie să fie verificate prin contact vizual de către controlorii de bilete, dar până acum nu s-a dispus nicio măsură în acest sens", ne-a spus Rodrigo Maxim.

Preşedintele FSTFR s-a declarat nemulţumit şi de măsurile contradictorii luate în privinţa angajaţilor de către compania publică de transport feroviar de persoane.

El a menţionat că, în conformitate cu dispoziţia din 20 martie a conducerii CFR Călători, contractele individuale de muncă sunt suspendate pentru 31 de zile, iar angajaţii companiei au intrat în concediu de odihnă, au acceptat reducerea activităţii de la cinci zile la patru zile pe săptămână, iar o parte vor intra în şomaj tehnic. Din păcate există o dispoziţie a Regionalei CFR Călători Bucureşti referitoare la angajaţii care îşi depăşesc norma de lucru. În documentul eliberat de şefa Oficiului Juridic, Daiana-Elena Năftănăilă, se spune că personalul care lucrează sâmbătă şi duminică să aibă contractul de muncă suspendat pentru aceste două zile, chiar dacă este programat să lucreze, ceea ce, în opinia preşedintelui FSTFR este o anomalie.

Rodrigo Maxim a mai spus: "Am fost consultaţi în data de 19 martie, s-a întocmit un proces-verbal cu măsurile propuse de noi şi anume că este nevoie de alte soluţii, deoarece efectele acestei crize sunt suportate strict de către salariaţi. Este foarte rău ce se întâmplă acum. Vedem că se iau diverse măsuri prin hotărâri de guvern sau ordonanţe de urgenţă, fără consultarea factorilor implicaţi. În acelaşi timp asistăm la o informare cu privire la aceste măsuri făcută către mass-media, fără să există o minimă consultare a Consiliului Economic şi Social sau măcar Biroului Executiv al acestui Consiliu".

Liderul sindical consideră că, dacă Guvernul nu va adopta curând măsuri concrete de sprijinire a companiilor de stat, situaţia CFR Călători va deveni dramatică, în cazul în care starea de urgenţă va fi prelungită cu încă 30 de zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb