Bulgaria a semnat un acord cu banca americană Citi pentru finanţarea construcţiei a două noi unităţi la centrala nucleară de la Kozlodui, cel mai amplu proiect energetic din ultimele decenii al ţării, a anunţat miercuri Ministerul Energiei de la Sofia, potrivit Reuters, care transmite cele ce urmează.
Discuţiile finale au avut loc la New York, unde ministrul bulgar al Energiei, Zhecho Stankov, a convenit cu conducerea Citi detaliile colaborării. Noile unităţi - 7 şi 8 - vor folosi reactoare de tip AP1000, dezvoltate de compania americană Westinghouse.
„Acordul cu Citi este un pas esenţial pentru implementarea cu succes a proiectului energetic prioritar al guvernului, asigurând independenţa energetică şi stabilitatea pe termen lung”, a declarat Stankov după întâlnirea cu Stephanie von Friedeburg, director global pentru public sector banking la Citi.
Banca americană va acţiona ca aranjor de credite de export şi coordonator exclusiv al finanţării, implicându-se în cel mai mare proiect nuclear susţinut de Citi în Europa Centrală şi de Est.
Centrala de la Kozlodui acoperă în prezent circa 35% din producţia naţională de electricitate. În funcţiune mai sunt două reactoare sovietice, unităţile 5 şi 6, inaugurate în 1987 şi 1991. Primele patru unităţi au fost închise între 1998 şi 2006, conform cerinţelor Uniunii Europene în procesul de aderare a Bulgariei.
În 2021, autorităţile de la Sofia au renunţat oficial la proiectul noii centrale nucleare de la Belene şi au ales să extindă actualul complex de la Kozlodui. Potrivit planului guvernamental, unitatea 7 ar urma să fie finalizată până în 2033, urmând ca unitatea 8 să fie construită ulterior, potrivit sursei citate.
În februarie, parlamentul bulgar a aprobat continuarea negocierilor cu grupul sud-coreean Hyundai Engineering & Construction pentru realizarea a două reactoare cu o capacitate totală de 2.300 MW.
Opinia Cititorului