28.000 de joburi au fost postate, de la începutul anului şi până acum, de companiile mici şi foarte mici care au maximum 10 angajaţi. Numărul este cu 10% mai mare decât în primele 4 luni ale anului trecut. "Este foarte interesant faptul că, dacă la nivelul general al pieţei, vedem o plafonare în ceea ce priveşte numărul de poziţii nou apărute, în ceea ce priveşte companiile foarte mici, cu cel mult 10 angajaţi, există o creştere de 2 cifre, respectiv 10%. Aceste companii, în cele mai multe cazuri antreprenori locali cu start-up-uri, nu recrutează în volume mari, ci scot doar câteva poziţii în piaţă, însă creşterea vine din numărul mare de companii care fac acest lucru. Mai exact, vorbim despre peste 4.000 de angajatori mici care şi-au extins echipele anul acesta", declară Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Din cele 28.000 de locuri de muncă postate, 2.100 au fost remote şi 2.300 pentru străinătate. Luna martie a fost luna care a adus un vârf al angajărilor pe această categorie de companii, în condiţiile în care au fost postate 8.000 de joburi.
Cei mai mulţi dintre aceşti mici angajatori sunt din Bucureşti - ei au generat 50% din numărul total de locuri de muncă urcate în platformă în primele 4 luni ale anului. Urmează companiile din Cluj, Iaşi, Oradea, Timiş şi Bacău. "Schimbările fiscale de la finalul anului trecut, mai exact ordonanţa trenuleţ, au creat perspectivele unui an delicat pentru antreprenori şi pentru companiile mici, în general. De aceea este o surpriză plăcută, la nivel de piaţă, să vedem avântul pe care l-au avut angajările pe acest segment de angajatori", mai spune Bogdan Badea, potrivit comunicatului.
Domeniile care au avut cele mai multe poziţii noi sunt serviciile, retailul, transport - logistică, turism, call - center / BPO, industria alimentară şi construcţii. "Categoria de companii emergente, cu cel mult 10 angajaţi, este şi singura în care retailul nu este sectorul care angajează cel mai mult. Serviciile, în schimb, sunt un domeniu în care vedem tot mai multe firme mici, în curs de dezvoltare, care îşi cresc echipele şi care au avut anul acesta 6.900 de poziţii disponibile", punctează Bogdan Badea.
Cei mai mulţi dintre aceşti angajatori au nevoie de candidaţi din categoria entry level (0 - 2 ani de experienţă) şi fără experienţă. Următorii cei mai căutaţi sunt cei care au un nivel mediu de experienţă (2 - 5 ani) şi semnificativ mai puţine opţiuni există pentru seniori cu mai mult de 5 ani de experienţă şi pentru manageri. Sunt căutaţi, totodată, cu precădere muncitorii calificaţi, după care absolvenţii de studii superioare, muncitorii necalificaţi şi abia apoi studenţii.
Departamentele pe care vor să le dezvolte sunt, în primul rând, cele de sales, specialiştii în vânzări fiind, de altfel, foarte căutaţi la nivelul întregii pieţe. Alte departamente pentru care angajatorii foarte mici mai caută candidaţi sunt administrativ / logistică şi client service. Tot specific acestui segment de companii este faptul că sunt deschişi într-o măsură mai mare decât jucătorii foarte mari către joburile part-time, chiar dacă acest tip de contracte nu mai oferă facilităţi fiscale pentru angajatori.
În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 21.000 de joburi.
Opinia Cititorului