Congresul SUA a aprobat după votul final al Camerei Reprezentanţilor, o lege care cuprinde un pachet de reduceri de aproximativ nouă miliarde de dolari din fondurile deja alocate pentru ajutorul extern şi mass-media publică, o propunere a preşedintelui Donald Trump, care acuză mass-media audiovizuală publică de derivă progresistă, relatează agenţiile AFP şi EFE.
În urma adoptării acestei legi vor fi retrase aproximativ 8 miliarde de dolari din fondurile acordate Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi din alte programe de ajutor extern, precum şi 1,1 miliarde de dolari din bugetul Corporaţiei de Radiodifuziune Publică (Corporation for Public Broadcasting - CPB).
Creată în anul 1967 de preşedintele Lyndon Johnson, această organizaţie media finanţează o parte din bugetele posturilor naţionale de radio şi televiziune NPR şi PBS, precum şi aproximativ 1.500 de parteneri locali de radio şi TV care difuzează o parte din emisiunile acestora pe tot cuprinsul SUA. Or, 'fără finanţare federală, multe posturi publice locale de radio şi televiziune vor fi constrânse să se închidă', a avertizat preşedinta CPB, Patricia Harrison.
Preşedintele republican Donald Trump a cerut în luna mai încetarea finanţării posturilor NPR şi PBS, pe care le-a acuzat de atitudine părtinitoare politic în favoarea democraţilor.
Cât despre Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), vizată acum de o nouă tăiere de fonduri, activitatea acestei instituţii a fost deja redusă la minim de Trump, care a acuzat-o că a sprijinit 'presa de fake news' favorabilă democraţilor fostului preşedinte Joe Biden.
Pe lângă acţiunile pur umanitare, USAID finanţa în străinătate din bugetul său anual de circa 40 de miliarde de dolari de asemenea ONG-uri, activişti şi mass-media pentru a promova 'bunele practici democratice', fiind astfel acuzată de susţinerea unor cauze ideologice şi implicare în acţiuni de destabilizare a unor guverne.
Opinia Cititorului