Contractul pentru corvete - problemă fără răspuns din partea premierului Nicolae Ciucă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 28 octombrie 2022

Contractul pentru corvete - problemă fără răspuns din partea premierului Nicolae Ciucă

Şansele Forţelor Navale Române de a beneficia curând de corvete noi tind către zero, după explicaţiile oferite ieri, la finalul vizitei oficiale efectuată la Bruxelles, de premierul Nicolae Ciucă, care este şi ministru interimar al Apărării după demisia lui Vasile Dîncu.

"Ştiu că sunt discuţii tehnice. Din păcate de foarte mult timp acestea se derulează fără să se fi ajuns la un rezultat concret. Ne dorim în continuare ca acest program să poată fi demarat; este doar o chestiune tehnică la nivelul comisiilor de negociere până când părţile vor conveni să se semneze acest contract. Este tot ce ştiu în acest moment despre soarta acestui contract", a spus premierul Nicolae Ciucă, răspunzând la o întrebare care i-a fost pusă în cadrul conferinţei de presă susţinută la Bruxelles.

Cu toate acestea, şeful Guvernului afirmă că aşteaptă o concluzie finală a părţilor aflate în negocierea clauzelor contractuale şi că speră că se va trece în curând la construirea corvetelor.

"Eu am sperat înca de acum doi ani că acest contract se va semna. Din păcate au apărut toate aceste probleme legate de criza economică de creşterea preţurilor la materiale şi echipamente. Presupun că cei care studiază în detaliu condiţiile existente în contract vor ajunge în final la o concluzie", a spus premierul Nicolae Ciucă.

Declaraţiile şefului Guvernului sunt în acelaşi ton cu cele oferite de fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, în urmă cu o săptămână, pentru ziarul BURSA, în aceeaşi chestiune a semnării de către asociaţia franco-română Naval Group-Şantierul Naval Constanţa a contractului privind construirea celor patru corvete destinate Forţelor Navale Române.

"Contractul pentru corvete încă nu a fost semnat. Urmează să se ia o decizie în legătură cu acest contract. Îi aşteptăm pe cei de la Naval Group să vină la începutul lunii noiembrie şi vom lua o decizie pe care o vom face publică", ne transmitea Vasile Dîncu, la mijlocul săptămânii trecute.

Spre deosebire de acesta, ministrul interimar al Apărării - care este în acelaşi timp şi şeful Guvernului -, Nicolae Ciucă nu ştie dacă respectivul contract va fi semnat măcar la începutul anului viitor. Acest lucru a reieşit din lipsa răspunsului premierului la întrebarea privind eventualitatea semnării acestui contract după 1 ianuarie 2023.

Cu alte cuvinte, ce nu ştia Dîncu, nu ştie nici Ciucă. Partea română, care este beneficiarul contractului de înzestrare a Forţelor Navale cu cele patru corvete, se pare că aşteaptă sine die ca francezii de la Naval Group să vină cu o soluţie viabilă.

Or, în condiţiile în care aceştia din urmă doresc creşterea preţului oferit în procedura de achiziţie şi care a fost de 1,2 miliarde euro, mai ales că - aşa cum susţine şi premierul Ciucă - au crescut preţurile la materiale şi echipamente, iar HG 48/2018 nu permit modificarea preţului, este greu de crezut că acest contract va mai fi semnat vreodată de Ministerul Apărării Naţionale cu asocierea Naval Group-Şantierul Naval Constanţa.

Soluţia ar fi simplă: asocierea franco-română să renunţe la contract, iar acesta să fie atribuit şi executat de compania olandeză Damen în şantierul naval Galaţi unde au fost construite în ultimii zece ani nave militare atât pentru Forţele Navale ale Ţărilor de Jos, cât şi pentru forţele navale ale altor state, printre care se numără Pakistan şi Mexic.

Numai că, din sursele noastre din interiorul MApN, partenerii francezi nu vor să renunţe în orice condiţii. Iar fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, era aproape să le ofere o compensaţie pe măsură, adică dorea achiziţionarea de submarine Scorpene construite de Naval Group.

Nu ştim dacă CSAT, în modificarea programului Armata 2040 aprobată la şedinţa din 25 octombrie, a aprobat şi achiziţionarea submarinelor respective. Dacă da, atunci ar exista o şansă mică pentru ca Forţele Navale Române să mai beneficieze într-un viitor apropiat de cele patru corvete necesare. Dacă nu, negocierile dintre Naval Group şi MApN vor fi prelungite ad calendas graecas, pentru că niciun oficial român nu are curajul să pună în prim plan interesul suprem de înzestrare rapidă a Armatei Române în actualul context geopolitic şi strategic, generat de războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, conflict ce a cuprins şi nordul Mării Negre.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Avem si noi o data noroc sa scapam de o cheltuiala inutila. Romania nu are nevoie si nici nu dispune de fonduri pentru a finanta o flota militara de tip deep sea. Litoralul nostru este oricum limitat, Marea Neagra este oricum o mare semiinchisa si exista oricum mijloace de aparare eficiente si mult mai ieftine. Un numar de mini corvete(vedete rapide) dar echipate cu rachete moderne reprezinta un mijloc de descurajare a unui eventual agresor.

    sansele cele mai mari pentru romani ar fi sa nu se mai arunce cu banii pe tot felul de contracte care saracesc tara inutil .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb