COP28 - Schimbările climatice, ameninţare pentru sănătatea oamenilor

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 28 noiembrie 2023

COP28 - Schimbările climatice, ameninţare pentru sănătatea oamenilor

English Version

Omenirea se confruntă cu tot mai multe ameninţări. Multe dintre probleme sunt auto-provocate, iar natura nu mai pare dispusă să-i ajute pe oameni. Specialiştii susţin că s-a ajuns într-un punct zero şi dacă umanitatea nu conştientizează gravitatea situaţiei, viitorul nu va fi deloc luminos. Schimbările climatice reprezintă o ameninţare multiplă pentru sănătatea umană, iar Conferinţa ONU pentru acţiuni climatice (COP28 ), care începe joi, va dedica, pentru prima dată în istoria evenimentului, o zi pentru acest subiect. ""Pentru a evita efectele catastrofale asupra sănătăţii şi pentru a preveni milioane de decese'', trebuie limitată creşterea medie a temperaturii pe Terra la 1,5 grade Celsius, obiectivul ambiţios al Acordului de la Paris, susţine Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de alţi experţi sanitari şi din organizaţii de mediu. Însă planeta se îndreaptă în prezent spre o încălzire cu 2,5 până la 2,9 grade Celsius până în 2100, potrivit ONU. Deşi nicio fiinţă umană nu este la adăpost de efectele asupra sănătăţii, cei mai vulnerabili şi defavorizaţi, printre care copiii, femeile, vârstnicii, migranţii sau locuitorii din ţările slab dezvoltate - care emit cantitatea cea mai mică de gaze cu efect de seră - sunt expuşi mai rapid şi cu un impact mai mare, potrivit experţilor.

Anul 2023 se anunţă deja cel mai călduros înregistrat vreodată. Pe măsură ce încălzirea planetară continuă, valuri de căldură mai frecvente şi mai intense îşi vor pune amprenta din ce în ce mai vizibil asupra corpului uman. În 2022, locuitorii Terrei au fost expuşi, în medie, la 86 de zile de temperaturi potenţial mortale. Persoanele cele mai vulnerabile plătesc tributul cel mai greu. Astfel, numărul persoanelor de peste 65 de ani care şi-au pierdut viaţa din cauza caniculei a crescut cu 85% în perioadele 1991-2000 şi 2013-2022, potrivit unui raport de referinţă publicat săptămâna aceasta de revista medicală The Lancet. Doar în Europa, căldura a provocat peste 70.000 de decese vara trecută, au precizat cercetătorii săptămâna acesta, în urma unei revizuiri în creştere a estimării precedente de 62.000 de victime. Aproape de cinci ori mai multe persoane riscă să moară la nivel global în urma efectelor căldurii extreme până în 2050, potrivit unei ""numărători inverse'' publicată de revista Lancet. Secetele din ce în ce mai frecvente expun de asemenea milioane de persoane la foamete. Din perspectiva unei încălziri cu 2 grade Celsius până în 2100, milioane de oameni, în plus faţă de acest moment, vor fi afectaţi de insecuritate alimentară moderată sau gravă până la mijlocul secolului. De asemenea, alte evenimente climatice extreme, precum furtuni, inundaţii şi incendii, provoacă decese sau favorizează apariţia unor afecţiuni.

Accentuată de schimbările climatice, poluarea atmosferică sporeşte riscul bolilor respiratorii, al accidentelor cardiovasculare, al diabetului sau cancerului şi, potrivit unor experţi, are efecte comparabile, sau chiar mai grave, decât cele ale fumatului sau alcoolului. Astfel, în atmosferă sunt prezente gaze, metale grele, particule fine, rezultate în principal din energii fosile, şi care pot trece de bariera plămânilor şi ajungând în sânge. Deşi sunt mai vizibile în perioadele de maximă poluare, când se înmulţesc infecţiile respiratorii şi alergiile, efectele cele mai nefaste sunt asociate cu expunerea pe termen lung. Peste patru milioane: acesta este, potrivit OMS, numărul deceselor premature provocate de poluarea atmosferică exterioară în fiecare an la nivel global. Ca o rază de speranţă, aceste decese premature au scăzut cu aproape 16% din 2015, în principal graţie unui consum mai redus de cărbune, potrivit ""numărătorii inverse'' a Lancet.

Dereglările climatice - modificările de temperatură şi precipitaţii - intensifică de asemenea bolile infecţioase şi parazitare. Este vorba în special de noi zone afectate de ţânţari, păsări, dar şi mamifere implicate în epidemiile create de virusuri (dengue, chikungunya, zika,virusul West Nile), bacterii (ciumă, boala Lyme), animale sau paraziţi (malarie). Răspândirea febrei dengue ar putea creşte cu 36% odată cu o încălzire planetară de 2 grade Celsius până în 2100, potrivit raportului Lancet. Şi, odată cu încălzirea oceanelor, mai multe zone costiere vor deveni propice transmiterii bacteriei vibrio, care provoacă holera. Furtunile şi inundaţiile pot crea ape stătătoare, favorabile înmulţirii ţânţarilor, iar valurile de căldură favorizează infecţiile transmise pe calea apei.

Anxietate, depresie sau stres post-traumatic - dereglările climatice reprezintă de asemenea un risc pentru sănătatea mintală, în special în cazul persoanelor care suferă de patologii clinice, potrivit specialiştilor. Efectelor directe ale catastrofelor naturale şi ale caniculelor li se adaugă efectele indirecte, cum ar fi ecoanxietatea, care îi afectează în special pe tineri.

Opinia Cititorului ( 8 )

 1. Oamenii sunt ca virsuii/cancerul. Au colonizat gazda, se inmultesc necontrolat si ii consuma resursele, pana cand gazda moare!

  1. Se vede ca esti mare fan LMBTQ+,

   si sigur nu esti ortodox crestin 

   Tot voi vă înmulțiți ca șoarecii, nepăsându-vă ce lăsați în urma voastră, pe capul copiilor. :

  sanatatea oamenilor amenitari climatice.

  s c c r e t 

  Calota glaciara s-a topit de 3 ori in ultimii 20 de ani.conform "expertilor" climatici.deci nemaiavand calota cerebrala,pardon,glaciara!, s-a trecut de la incalzirea globala la schimbarile climatice.eco idiotii nu au observat suceala.dar nici nu mai conteaza.

  1. ...

   ...

  ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb