CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Reluarea producţiei de îngrăşăminte, absolut obligatorie"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 27 iulie 2018

Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM, ne-a declarat: "Noi am importat îngrăşăminte, ceea ce este o ruşine. Avem nouă milioane de hectare arabile, iar pentru ele ai nevoie de îngrăşăminte, dacă vrei să faci agricultură industrială".

Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM, ne-a declarat: "Noi am importat îngrăşăminte, ceea ce este o ruşine. Avem nouă milioane de hectare arabile, iar pentru ele ai nevoie de îngrăşăminte, dacă vrei să faci agricultură industrială".

Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari a anunţat că şi-a bugetat, pentru 2018, o investiţie de un milion de euro

Pârvan: "În mod cert există piaţă pe segmentul de produse petrochimice"

Ţara noastră trebuie să reia producţia de îngrăşăminte, aspect "absolut obligtoriu" pentru o ţară agrară, cum este România, consideră Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Domnia sa ne-a declarat: "Noi am importat îngrăşăminte, ceea ce este o ruşine. Avem nouă milioane de hectare arabile, iar pentru ele ai nevoie de îngrăşăminte, dacă vrei să faci agricultură industrială".

Ieri, Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari (Cich) a anunţat, printr-un comunicat, că şi-a bugetat, pentru 2018, o investiţie de un milion de euro şi că ţinteşte dublarea cotei de piaţă până la 10%, în următorii ani, pe fondul creşterii cererii specifice pe piaţa locală, dar şi a investiţiilor.

Potrivit comunicatului, pentru anul în curs, combinatul din Năvodari şi-a propus consolidarea cifrei de afaceri la 100 de milioane de lei, investiţiile fiind prioritare.

În ceea ce priveşte investiţiile anunţate de Combinatul de Îngrăşăminte Chimice Năvodari (Cich), preşedintele PIAROM ne-a declarat: "În opinia mea, un milion de euro este o sumă foarte mică pentru un combinat de îngrăşăminte, dar este bine că investesc şi probabil că ei ştiu în ce să îl investească astfel încât să fie eficient. Este o mică compensare faţă de cât am pierdut pe piaţa internă de îngrăşăminte. Este foarte bine dacă se face şi ar trebui să se gândească să facă şi dosar de ajutor de stat, dacă mai au nevoie de in­vestiţii în plus. Există bani şi în alte resurse, totul e să aibă proiectele bine gândite, pentru că piaţă, în mod cert, există".

Trebuie să avem producţie indus­trială pentru a consuma gazul, aceasta contează, subliniază domnul Pârvan, care este de părere că la nivelul populaţiei, consumul de gaze naturale este, oricum, redus.

Cezara Vişan, directorul executiv al Cich a declarat: "Piaţa îngrăşămintelor din România va continua să creas­că, deoarece consumul mediu la hectar este mult sub nivelul mediu din UE. Ca să fie competitivi şi să obţină producţii comparative cu cele ale fermelor din Uniunea Europeană, fermierii români au nevoie să-şi ajute culturile, folosind nutrienţi de calitate. Există deja numeroase ferme de la noi la care se observă diferenţe substanţiale între culturi susţinute de îngrăşăminte de calitate şi culturi netratate corespunzător, însă este în continuare loc de creştere".

Conform comunicatului, nivelul fondurilor alocate în ultimii ani depăşeşte cinci milioane de euro, iar resursele financiare sunt alocate, în principal, pentru retehnologizarea instalaţiilor de producţie şi amenajarea unor noi spaţii de depozitare.

Industria petrochimică ar ajuta foarte mult ţara noastră, întrucât, odată transformat în îngrăşăminte, gazul natural obţine valoare adăugată, care poate fi folosită în favoarea ţării noastre, fiind mai avantajos decât dacă ar fi vândut ca materie primă, a mai afirmat preşedintele PIAROM, potrivit căruia o industrie petrochimică dezvoltată ar avea foarte multe efecte pozitive asupra economiei ţării noastre, precum generarea de locuri de muncă, creşterea şi eficientizarea producţiei agricole, echilibrarea balanţei comerciale de bunuri şi nu numai.

Romgaz doreşte preluarea unui combinat de îngrăşăminte chimice de la Interagro (companie care este în proces de insolvenţă), în contul datoriilor pe care le are acest grup către producătorul de gaze, declara la începutul acestei luni Liviu Nistoran, preşedintele Consiliului de Administraţie al Romgaz.

Domnia sa a afirmat atunci: "Interagro are mai multe combinate şi are o datorie mare la Romgaz, astfel că ne gândim că am putea recupera această datorie printr-o dare în plată a unui combinat de îngrăşăminte chimice, pentru că există asigurată piaţa de desfacere. Am trimis o notificare în acest sens administratorului judiciar al Interagro în urmă cu trei-patru săptămâni".

Domnul Nistoran a refuzat să spună care dintre combinate este în atenţia Romgaz.

________________

Petre T. Frangopol, membru de onoare al Academiei Române, afirma, în urmă cu câteva luni, că industria chimică românească a fost distrusă în proporţie de 90% după anul 1989.

Domnia sa consideră că politica reindustrializării este una urgentă, importantă pentru dezvoltarea economică a ţării, şi subliniază că România a cunos­cut în ultimii 28 de ani, începând din 1990, un proces accelerat şi necontrolat de dezindustrializare, determinat în special de o criză profundă de politică şi de sistem.

Academicianul mai preciza, la acea vreme, că ţara noastră posedă materii prime pentru industria chimică, precum sare, petrol, gaze naturale, care să contribuie la o reindustrializare după tehnologia modernă şi principiile economice care guvernează economia mondială.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In sfarsit se observa optimism si curaj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb