DEZBATEREA BURSA - VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR ŞI FP / MIRCEA URSACHE, VICEPREŞEDINTE ASF:"Noua Lege pentru SIF-uri şi FP ajunge în Parlament, în toamnă"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îşi doreşte o lege care să reglementeze fondurile de investiţii şi în care un întreg capitol va fi dedicat eliminării pragului de deţinere la SIF-uri, a declarat pentru ziarul BURSA, vicepreşedintele instituţiei, Mircea Ursache.

"Nu am început să lucrăm la proiect, dar estimez că actul normativ va ajunge în Parlament în următoarea sesiune legislativă", ne-a precizat domnia sa.

Prima consultare a ASF cu actorii pieţei noastre de capital în cadrul unei dezbateri publice a avut loc ieri, la conferinţa BURSA "Viitorul bursier al SIF-urilor şi FP", la care au fost prezenţi peste 100 de participanţi.

În deschiderea dezbaterii, Mircea Ursache a spus că acţionarii, şi nu politicul, trebuie să decidă pragul de deţinere în SIF-uri sau fonduri de investiţii.

"Trebuia demult să discutăm viitorul SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea în piaţa noastră de capital", a continuat domnia sa, amintind că există multe opinii în piaţă potrivit cărora nu sunt constituţionale prevederile legislative privind limitarea pragului de deţinere la SIF-uri sau la Bursa de Valori Bucureşti.

Mircea Ursache a subliniat: "Trebuie să discutăm problema spinoasă a deţinerilor cu legiuitorul. Piaţa trebuie să-şi spună cuvântul în viitoarea lege care va reglementa SIF-urile şi Fondul Proprietatea".

Vicepreşedintele ASF a spus că are ca ţintă pentru următoarea perioadă eliminarea tuturor barierelor care stau în calea dezvoltării pieţei noastre de capital, care trebuie să le aducă profit investitorilor, altfel, aceştia vor alege să-şi plaseze banii în alte ţări.

Reprezentanţii SIF-urilor prezenţi la conferinţa BURSA au conchis, la unison, că este necesară eliminarea pragului de deţinere în viitoarea lege care le va reglementa sectorul.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Sifurile nu au fost decat niste pusculite nationale pentru politicieni si apropiati lor in ale coruptiei de la asf pana la bigfur si alti acoliti in acest jaf sistematic care sa facut de la infiintarea lor si pana in prezent cand au ajuns ca niste portocale fara continut.

  De ce a decis politicul soarta sifurilor atata timp lasand supravegherea lor in aer si permitand furtul sistematic in detrimentul a 100% actionari privati ? 

  De ce nu raspunde politicul daca si ursache este convins ca politicul a decis ? 

  Pentru inchiderea urmelor si scaparea faptasilor de eventuale urmariri penale si recuperari de prejudicii este necesar ca acestea sa nu mai aiba prag iar actionarii sa decida apoi desfiintarea lor intocmai cum se merge si la FP cu care a pasit pe piata de capital cu o mare ilegalitate cu aprobarea asf si bvb pe care de atatia ani o baga la aprobat la fiecare aga desi nu mai sunt actionarii de la momentul comiterii ilegalitatilor. Asa va scapa si balteanu si alti escroci de pe piata de capital. 

  Mai au vreun viitor sifurile ? 

  Managerul de la FP chiar are dreptate de data asta IPO,IPO, IPO pentru a astupa gaurile facute de asf, delistari si desfiintarea rasdaq dar se vede clar ca superreglementarea a distrus piata. 

  Ce volume si societati erau pe piata la inceput si ce este acum ? 

  Nimeni nu vorbeste de supraveghere, de dividendele furate ani de zile de la actionari cu strotocamilele sifuri ale pietei de capital care nu sunt nici societati nici fonduri si au fost si sunt doar niste vehicule de furat din Romania cu ajutorul asf si politicului. 

  Deci stergeti urmele, inchideti piata de capital si asf va stinge probabil ultimul bec si va da drumul la caini sa nu moara in lant ca de pazit nu au putut pazi !

  Piata de capital din Romania - ultima bariera ... 

  Singura mare bariera ramasa este pragul de detinere la SIF-uri, si el reglemtatorul o va ridica. Bine domn Ursache, dar nu stiu cum de nu te-ai prins inca, ca nu pragul a fost buba, ci modul sulfesc, permis de ASF, in care grupuri, grupulete au preluat cate unul sau mai multe SIF-uri si le-a sifonat. Culmea sifonarii a fost atinsa la SIF1 si SIF4 unde grupuletul din jurul arestatului Bilteanu a inventat tot felul de instrumente si vehicole prin intermediul carora a directionat sute de milioane de lei inspre buzunarele lor proprii si personale, Pana ce reglementati voi SIF-urile acestea sunt gata golite si se va punea doar problema desfinntarii lor.

  Cea mai grea bariera sau cea mai inalta este marea pasiune de a delapida, deturna etc a unor grupuri de actionari care au impus managementul SIF-urilor si ipocrizia ASF care se preface ca nu observa nici o neregula.

  Diferenta intre SIF-uri si FP este ca primele sunt lichidate pe sest, iar actiunea in sine este foarte scumpa, iar FP este lichidat pe fata la costuri mult mai mici. In urma operatiunii de lichidare o parte a actionarilor SIF vor ramane cu zero barat, iar actionarii FP primesc bani. 

  "Nici nu a inceput sa lucreze la proiect" dar Ursache discuta despre el si aprobarea lui. Tipic romanesc. Discutam despre autostrazi ce vor fi (dar nu sunt), despre proiecte care vor fi (dar nu sunt) si despre incompetenti - care din pacate, chiar sunt. Astia chiar exista. Acum, nu in viitor.

  1. asta e tare. esti un acut observator al mirlaniei ce ne caracterizeaza. weekend bun

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

28 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9459
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4424
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7699
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9485
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.4065

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro