DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPTPandemia şi activitatea în justiţie - lumini şi umbre

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie

Pandemia şi activitatea în justiţie - lumini şi umbre
Dan Nicolaie

Pandemia a obligat pe toată lumea să se adapteze la o nouă realitate. Nici avocaţii şi notarii nu au făcut excepţie. După şocul primelor luni a urmat perioada de adaptare, iar acum, cu noi instrumente la dispoziţie, activitatea se desfăşoară la cote apropiate de cele normale. Experienţa acestor (aproape) doi ani pare simplă, dar nu este deloc aşa. Provocările au fost multiple, la fel şi barierele, a fost nevoie de mult efort, de adaptabilitate, inventivitate, tenacitate pentru ca lucrurile să meargă mai departe, iar clienţii să nu rămână fără avocaţi şi avocaţii să nu rămână fără clienţi.

Digitalizarea, forţată sau nu, a fost o provocare pentru acest domeniu de activitate, iar în 2021 au fost făcuţi paşi consistenţi în această direcţie. Părerile nu sunt unanime în privinţa beneficiilor aces­tei digitalizări, firesc există păreri pro şi contra. Potrivit unora dintre specialişti, sunt de necontestat unele avantaje: accesul rapid la conţinutul dosarului electronic, încărcarea automată a încheierilor de şe­dinţă şi a înscrisurilor transmise de participanţi prin intermediul aplicaţiei, diminuarea costurilor cu factorul uman, precum şi o creştere a transparenţei care duce la un comportament mai responsabil din partea tuturor participanţilor. Dar nu totul este roz, contestatarii oferă exemple palpabile susţinând că poate direcţia e corectă, dar drumul nu e cel mai bun.

Digitalizarea este "acuzată" că provoacă o îngreunare a serviciilor publice, că după ce depui o cerere online trebuie să te duci fizic şi cu cererea originală în două exemplare la registratură sau o mai depui încă o dată, ori când programezi online un dosar în arhivă primeşti termen de vizionare după termenul de judecată sau programarea depunerii la registratură a unei cereri de chemare în judecată conduce la pierderea termenului de prescripţie a dreptului material la acţiune. Chesti­uni tehnice. Sunt specialişti care cer să mai aşteptăm cu digitalizarea până "sincronizăm" sistemele cu nevoia şi urgenţa justiţiabililor şi să fie consultaţi mai atent actorii principali pentru a se vedea care sunt "beneficiile" imediate ale digitalizării.

Vocile mai critice vorbesc chiar despre o involuţie a "meseriei de avocat" şi de un val de încălcări a drepturilor şi libertăţilor. Măsurile luate de Guvern pentru susţinerea mediului de afaceri în această perioadă complicată sunt de asemenea lăudate şi ...criticate. Se vorbeşte de măsuri bune care s-au dovedit a fi utile, însă sunt invocate şi cazuri în care măsurile au fost greşite, s-au cheltuit bani publici fară un efect scontat.

În toată această mare de alb şi negru este şi o constantă, avocaţii şi notari au reuşit să menţină linia de plutire, iar corabia înaintează, poate mai încet decât şi-ar dori toa­tă lumea, în direcţia corectă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

26 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3869
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7398
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8407
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.1246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro