DIKE-SUPLIMENT DEDICAT ACTIVITĂŢII DE DREPT / CĂTĂLIN PREDOIU, MINISTRUL PROPUS AL JUSTIŢIEI: "Una din principalele probleme ale sistemului este lipsa acută de personal"

Ziarul BURSA #Companii / 25 noiembrie 2021

Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu

Avizat pozitiv pentru funcţia de ministru al Justiţiei de către comisiile de specialitate ale Parlamentului, Cătălin Predoiu şi-a prezentat, ieri, pe scurt, principalele obiective pe care le are în viitorul mandat. Cătălin Predoiu a afirmat în faţa deputaţilor şi senatorilor că încrederea în justiţie a scăzut: "Încrederea în justiţia noastră a scăzut, fapt vizibil şi în unele proceduri de extrădare. Magistratura în ansamblu este într-o oarecare discordie, desfiinţarea SIIJ este doar unul dintre exemple. Nu există un acord între diverse curente de gândire în magistratură. Avem restanţe în MCV pe care trebuie să le îndeplinim integral, dacă nu vrem să vedem în continuare blocat procesul de aderare la spaţiul Schengen". Pe de altă parte, Predoiu susţine că un ministru al Justiţiei nu se poate implica în dosare, însă poate face propuneri de numire şi revocare a şefilor de parchete: "Sigur că ministrul Justiţiei nu se poate implica în niciun dosar penal şi vă garantez că eu, personal, nu am să o fac, dar ministrul Justiţiei face şi propuneri de numire cum poate face şi propuneri de revocare, pentru inactivitate sau pentru management defectuos. Nu putem asista cum interlopi îşi afişează în spaţiul public averile dobândite ilicit, capacitatea de a produce violenţă şi impunitatea. Aceasta pune legea în discuţie şi acest lucru nu este permis". Cătălin Predoiu a avut un mesaj pentru şefii parchetelor: "'Să-şi activeze echipele, să răstoarne dosarele pe masă şi să treacă mai serios la treabă. La ora la care vorbim, asistăm la un trafic de persoane inimaginabil şi inacceptabil. România ocupă un loc ruşinos în ceea ce priveşte traficul de persoane în Europa şi acest lucru nu mai poate fi tolerat. Siguranţa cetăţenilor nu este de discutat".

Legat de desfiinţarea SIIJ, Predoiu a menţionat: "Este o chestiune care dezbină la acest moment, este un măr al discordiei şi opinia publică este divizată pe acest subiect. Unii se manifes­tă cu patimă, alţii cu procese de intenţie, iar tot acest dialog excesiv de pătimaş denotă şi neîncrederea procurorilor de a fi inde­pendenţi".

Cătălin Predoiu a arătat că va aborda acest subiect cu echilibru şi în dialog cu sistemul judiciar, pentru că este "o vulnerabilitate şi o piatră de moară": "Magistratura trebuie să îşi găsească un consens. Soluţia nu poată să vină decât din discuţii cu magistraţii, astfel încât toată lumea să primească toate garanţiile pe care le caută". În cadrul audierilor, Predoiu a spus că una dintre principalele probleme ale sistemului este lipsa de personal: "Una din principalele probleme ale sistemului este lipsa acută de personal: magistraţi, grefieri. Cauzele ar fi multiple, destabilizarea sistemului din ultimii ani. Instabilitatea a generat plecări masive din sistem. O altă soluţie este adoptarea legii transferurilor. Trebuie să găsim soluţii pentru rămâneri în sistem, astfel ca pensia în plată să nu depăşească salariul în plată. Trebuie adopată cât mai repede legea privind personalul de specialitate. În problema resurselor, dacă nu se investighează profund fenomenul supra-aglomerării parchetelor şi instanţelor cu dosare, va trebui ca CSM să identifice o metodologie transparentă de evaluare a încărcăturii pe instanţe, precum şi o hartă a instanţelor şi parchetelor realistă şi adaptată nevoilor ţării. Nu pot să nu menţionez că există o altă problemă acută, dezordinea în aplicarea legilor legate de salarizare. S-a ajuns ca instanţele să aplice legislaţia care să acorde drepturi suplimentare magistraţilor şi grefierilor. Soluţia este intervenţia legislativă. Soluţia este să îndreptăm legea şi să o facem de o manieră cu sistemul judiciar". Pentru rezolvarea "ghemului de probleme" există mai multe soluţii, potrivit lui Predoiu: "Cu cât fiecare va trage mai tare de sforile fiecărui nod, nodul se va strange. Fiecare trebuie să lase de la el până când nodul se va desface de la sine prin compromisuri acceptabile. (...) Dacă acest nod încă dezlegabil va fi transformat într-unul gordian, nu vom ezita să aplicăm soluţia consacrată, îl vom tăia cu sabia. Guvernul dispune de instrumente pentru a-şi atinge obiectivele". Cătălin Predoiu şi-a manifestat, în faţa comisiilor, optimismul legat de rezolvarea problemelor din Justiţie.

Cătălin Marian Predoiu s-a născut la 27 august 1968, la Buzău, este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1991) şi a urmat, ulterior, un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franţa (1994). A obţinut titlul ştiinţific de doctor (2003) în Drept Comercial, "summa cum laude", la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti (1994-2007). Este membru în Baroul Bucureşti din 1991. A condus ca asociat fondator şi coordonator două societăţi de avocaţi: "Racoţi Predoiu" (1995-2007) şi "Zamfirescu Racoţi Predoiu" (2007-2008). A fost avocat la "Cabinet Individual de Avocatură Cătălin Predoiu" (2012-2016) şi asociat fondator al "Stoian Predoiu", societate de avocaţi (2016-noiembrie 2019). Din 2021 este titular al cabinetului de avocat "Predoiu Marian Cătălin", potrivit site-ului www.cdep.ro. A fost ministrul Justiţiei în cabinetul condus de Călin Popescu Tăriceanu (februarie-noiembrie 2008); în cabinetul condus de Emil Boc (decembrie 2008-octombrie 2009); ministru interimar al Justiţiei, după ce Guvernul Boc a fost demis prin adoptarea unei moţiuni de cenzură de către Parlament (octombrie 2009) şi ministru interimar al Afacerilor Externe (octombrie 2009); ministru al Justiţiei în cabinetul Boc IV (23 decembrie 2009-6 februarie 2012); ministru al Justiţiei în Guvernul Ungureanu (9 februarie 2012-7 mai 2012); ministru al Justiţiei în Guvernul Ludovic Orban (noiembrie 2019-decembrie 2020). La 6 februarie 2012, a fost numit, prin decret prezidenţial, prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile premierului demisionar Emil Boc până la formarea noului Guvern.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. FALCOSULE DE CITE ORI AI FOST PUS MINISTRU JUSTIȚIEI NU AI FĂCUT ABSOLUT NIMIC CI AI EXECUTAT ORDINELE SPANCHIUL UI BĂSESCU, SI A FETITEI STERPE DE LA COTROCENI. DE CE NU AI ANCHETAT MASACRUL DE LA COLECTIV ORDONAT DE BIN LADEN DE LA COTROCENI CA SA AIBĂ GUVERNUL SAU ȘI PENTRU IUBITUL SAU RETARDATUL CIOLOȘ. NU TEA INTERESAT. NU AI PRIMIT VOIE. CA SA OCUPI ACEST LOC NICI ODATĂ MERITAT TREBUIE SA I ELIMINI ADVERSARI POLITICI AI TRĂDĂTORUL UI DE TARA, CRIMINALULUI ÎN SERIE DE LA COTROCENI. ASCULTĂTOARE SLUGA EȘTI PE CADAVRELE DE LA COLECTIV. MARS LA RAHOVA UNDE ÎȚI ESTE LOCUL MINIM VREO 30 DE ANI CU INDULGENTA. LA CE O FACI PE NEPRIHANITUL SCLAVUL E FALCOSULE.

    Lipsa acuta de personal cauzata de legi de pensionare facute cu scopul de a scapa cat mai repede de ei sa nu apuce sa duca la capat judecarea unui politician sau interlop prieten cu politicianul.

    Au sărăcit România !!!

    grefierii au de incasat drepturi salariale taiate de pe vremea sclavului boc.

    de ce judecatorii si-au incasat veniturile taiate in acea perioada, iar grefierilor li se pun tot felul de piedici prin instanta doar ca sa se lungeasca termenele la nesfarsit? 

    de ce grefierii din ardeal si-au primit deja drepturile salariale taiate de boc, iar cei din moldova(concret suceava) sunt purtati in batjocura prin toate instantele si li se pun toate piedicile posibile si imposibile? 

    basca, nesimtitul de boc mai vrea iar functii si functii, iar alt nesimtit, flutur...se face ca nu stie despre ce-i vorba cand oamenii si-au castigat drepturile salariale in instanta si nici acum nu si-au incasat banii. 

    porci ordinari si nesimtiti care au ajuns sa nu mai respecte nici hot.judecatoresti si capul ticalosilor, catu vine sa se laude cum avem noi crestere economica! 

    magistratii si grefierii sunt buni doar atunci cand tac si executa ordinile de la partid...nu-i asa predoiu? 

    nu-i asa flutur?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb