Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

DIN 2 DECEMBRIEBVB va aplica mecanismul de întrerupere a volatilităţii

V.D.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

BVB va aplica mecanismul de întrerupere a volatilităţii

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) introduce, începând cu 2 decembrie, Mecanis-mul de întrerupere a volatilităţii (volatility interruption), o modalitate de protecţie şi un instrument de administrare a riscului de piaţă, care să prevină perturbări artificiale ale preţului, calculul fiind că va contribui la îmbunătăţirea continuităţii preţurilor şi un grad ridicat de calitate a pieţei.

Comunicatul BVB arată: "Una dintre direcţiile constante de acţiune ale Bursei de Valori Bucureşti vizează alinierea la practicile şi standardele bursiere în materie, inclusiv în ceea ce priveşte mecanismele şi tehnicile de tranzacţionare. Mecanismul de întrerupere a volatilităţii (volatility interruption) se înscrie în acest demers al BVB, fiind o modalitate de protecţie şi un instrument de administrare a riscului de piaţă, care să prevină perturbări artificiale ale preţului de piaţă, contribuind la îmbunătăţirea continuităţii preţurilor şi asigurând un grad ridicat de calitate a pieţei".

Potrivit reprezentanţilor BVB, semnalizând înregistrarea unui anumit grad de volatilitate a preţului, pe baza cererii şi ofertei consemnate pentru un instrument financiar, cresc premisele de execuţie a ordinelor în situaţia înregistrării unor fluctuaţii accentuate ale preţului de piaţă pentru un instrument financiar într-un interval de timp scurt.

Acest mecanism se va aplica în cadrul BVB începând cu data de 2 decembrie 2019, pentru acţiunile din componenţa indicilor BET şi BET-FI, precum şi pentru acţiunile internaţionale din piaţa reglementată, înlocuind vechiul mecanism de management al preţului în condiţii de volatilitate, bazat pe extinderea limitelor de variaţie.

Mecanismul va putea fi activat pentru un instrument financiar în etapele de tip licitaţie şi tranzacţionare continuă din piaţa principală a acestuia, constând în înregistrarea unei etape de licitaţie neprogramate, care să permită participanţilor să reacţioneze la noile condiţii de piaţă, astfel: trecerea pieţei dintr-o stare de tip tranzacţionare continuă (de tip Deschisă) într-o stare de tip licitaţie (de tip Pre-deschidere) pentru o scurtă perioadă de timp, în momentul în care preţul potenţial al unei tranzacţii depăşeşte o anumită limită sau extinderea unei stări de tip licitaţie, în condiţiile în care preţul potenţial de fixing depăşeşte o anumită limită.

Modalitatea de adresare a limitelor de volatilitate prin acest mecanism este gestionată şi prin tunelurile specifice de preţ, respectiv: tunelul maxim - reprezentat de variaţia maximă a preţului, în afara căruia nu se pot plasa ordine (tunelul aplicabil curent); tunelul static - un tunel de preţ care are ca referinţă preţul ultimului fixing înregistrat în şedinţa curentă sau, dacă acesta nu există, preţul de referinţă şi tunelul dinamic - un tunel de preţ care are ca referinţă preţul ultimei tranzacţii sau, dacă acesta nu există, preţul de referinţă.

Totodată, în funcţie de starea în care se află un simbol în piaţa principală a acestuia, pot fi activate următoarele tuneluri dinamice: tunelul dinamic din starea pre-deschidere (Preopen) - dacă preţul potenţial de deschidere este în afara acestui tunel, atunci simbol - piaţa intră în starea pre-deschidere extinsă (PreopenXT) pentru o perioadă de timp, urmând ca, ulterior, să intre în starea deschisă (Open), indiferent de valoarea noului preţ potenţial de des-chidere; tunelul dinamic din starea des-chisa (Open) - dacă preţul potenţial al unei tranzacţii se situează în afara aces-tui tunel sau în afara tunelului static, atunci simbol-piaţa intră în starea Volatilitate Întreruptă (deci tranzacţia nu se execută) pentru o perioadă de timp, urmând ca ulterior să intre în starea Volatilitate Întreruptă Extinsă (ViXT) sau în starea deschisă şi tunelul dinamic din starea Volatilitate Întreruptă - dacă preţul potenţial de deschidere este în afara acestui tunel, atunci simbol-piaţă intră în starea Volatilitate Întreruptă Extinsă pentru o perioadă de timp, urmând ca, ulterior, să intre în starea deschisă, indiferent de valoarea noului preţ potenţial de deschidere.

"Din prisma operaţiunilor cu ordine, stările Pre-deschidere Extinsă (PreopenXT), Volatilitate Întreruptă (Vi) şi Volatilitate Întreruptă Extinsă (ViXT) sunt echivalente cu starea Pre-deschidere", se menţionează în comunicat.

Un alt concept introdus odată cu implementarea acestui mecanism vizează asigurarea unui interval de timp de durată aleatorie, între un minim de trei minute şi un maxim de trei minute şi jumătate pentru stările de licitaţie Pre-deschidere Extinsă, Volatilitate Întreruptă şi Volatilitate Întreruptă Extinsă - pentru o mai bună neutralitate şi obiectivitate a condiţiilor de determinare a preţurilor de piaţă.

Sursa citată mai arată: "Aplicarea acestui mecanism la nivelul pieţei principale a unui instrument financiar implică o abordare corelată şi la nivelul pieţei Deal a acestuia, prin aplicarea unor limite de variaţie statice, care se calculează având drept reper preţul de referinţă pentru tunelul static din piaţa principală. Calibrarea parametrilor aplicabili mecanismului de întrerupere a volatilităţii - valori ale tunelurilor de preţ, durate de timp aferente stărilor entităţilor simbol-piaţă, precum şi alte informaţii - a fost efectuată pe baza principiilor şi experienţei europene în materie".

Opinia Cititorului ( 3 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. textul prezentat se adreseaza specialistilor in piata de capital si nu actionarilor de rand,trebue un text mai explicit eventual cu unele exemple in rest sa auzim de bine.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Azi s-a vazut cum functioneaza aceste tuneluri pentru ca de ex. pe SNP limita minima de vanzare din tunelul +/-15% era de 0,415 dar s-au facut tranzactii si la 0,288 lei/actiune adica mult mai jos. Practic pe cei care au avut ordine de vanzare ca disperatii in piata i-au dus sa vanda mult sub pretul la care se asteptau si la care probabil nu ar mai fi vandut daca ar fi stiut dinainte ca se va ajunge acolo cu pretul la ordinele de vanzare market.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Morala trebuie sa uiti de ordinele de vanzare market intr-o piata in dechidere pentru ca te poate duce ori sa vinzi mai jos decat ai fi vandut sau sa cumperi mai sus decat ai fi cumparat intr-o piata cu ordine la preturi prestabilite

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS