DIN VÂNZAREA DE ACŢIUNI Veniturile SIF Moldova s-au dublat

C.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 august 2014

Veniturile SIF Moldova s-au dublat

Veniturile din activitatea curentă a SIF Moldova s-au dublat, în primul semestru 2014, crescând cu 202,19%, comparativ cu cele din primul semestru al anului 2013. Ponderea principală în totalul veniturilor este deţinută de investiţiile financiare cedate, respectiv de 82,36%. Sumele obţinute în programul de dezinvestire au fost direcţionate pentru susţinerea programelor investiţionale.

SIF Moldova a obţinut, în primul semestru, 284,3 milioane de lei din vânzarea de acţiuni, faţă de 115 milioane în prima jumătate a anului trecut.

Cheltuielile au crescut, în perioada analizată, cu 61%, de la 80,3 milioane de lei la 129,4 milioane de lei, se arată într-un raport transmis vineri de SIF Moldova Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ponderea principală în totalul cheltuielilor este deţinută de costul investiţiilor cedate, repectiv de 66,34%.

Compania a obţinut profit brut de 215,76 milioane de lei în primul semestru, de peste două ori mai mare faţă de câştigul de 90,4 milioane de lei, înregistrat în perioada similară a anului anterior.

În acelaşi timp, profitul net a urcat de la 83 milioane de lei, la 182 milioane de lei. Valoarea activului net al SIF Moldova se situa la 1,35 miliarde de lei, la sfârşitul lunii iunie.

SIF Moldova a vândut participaţia deţinută la Erste, în timp ce expunerea pe Banca Transilvania (TLV) a crescut de la 9,85% la 23,35%

Raportul SIF Moldova precizează: Operaţiunile de tranzacţionare efectuate în cursul semestrului 1 2014 au vizat, în principal, titluri din sectorul financiar bancar. Ponderea sectorului în total active este de 39,3% (primul semestru 2013 - 42,8%; 31.12.2013 - 44,47%). Portofoliul financiar -bancar a fost supus în primul semestru 2014 unui elaborat proces de optimizare, constând în operaţiuni de vânzare-cumpărare de titluri bancare şi achiziţionare de titluri AOPC, respectiv SIF-uri".

În primul semestru din 2014, SIF Moldova a vândut participaţia Erste (30.06.2013 - 21,4% din total active), în timp ce expunerea pe Banca Transilvania a crescut la 23,35% din total active (primul semestru 2013- 9,85%)".

Raportul menţionează: "Emitenţii din sectorul bancar trebuie să se conformeze solicitărilor BNR de curăţire a bilanţurilor, cu consecinţe negative asupra profitabilităţii, ca urmare a posibilelor provizioane suplimentare. Solicitarea BNR constă în eliminarea din bilanţ a expunerilor neperformante care au fost provizionate integral sau în proporţie de 90% şi înregistrarea în conturi extrabilanţiere. În cazul creditelor cu restanţe de peste 360 de zile pentru care nu s-au iniţiat acţiuni de recuperare, băncile trebuie să determine ce fluxuri de numerar pot produce clienţii respectivi, pentru rambursarea creditelor, iar pentru partea rămasă descoperită să constituie provizioane. Totodată, în ceea ce priveşte expunerile pe clienţi intraţi în insolvenţă, BNR solicită acoperirea creditelor cu provizioane de 90% din expunerea brută, care se vor elibera progresiv pe măsura implementării planurilor de reorganizare". Impactul cerinţelor BNR va fi diferit pentru fiecare bancă, mai precizează raportul, fiind determinat de politica aplicată în acordarea creditelor în perioada 2007-2010, de calitatea activelor deţinute, respectiv de soliditatea garanţiilor constituite, de nivelul de provizioanare a creditelor neperformante.

Oficialii SIF Moldova declară: "Banca Transilvania (TLV) a avut o politică de acordare de credite mai prudentă decât alte bănci şi un grad ridicat de acoperire cu provizioane şi garanţii a creditelor neperformante, situat în jur de 122% (costul riscului conform IFRS la TLV a avut constant valori foarte apropiate de valoarea conform RAS). Nivelul superior al gradului de acoperire cu provizioane şi garanţii, ponderea redusă a creditelor neperformante în totalul creditelor, o baza solidă de depozite (rată credite/depozite: 74%), abilitatea de a genera capital (este printre puţinele bănci care raportează creşteri ale veniturilor nete din dobânzi), precum şi profitabilitatea susţinută au constituit premisele care au fundamentat deciziile de achiziţii de titluri TLV. Expunerea pe emitentul TLV s-a majorat, în primul semestru din 2014, la 23,35% (primul semestru 2013: 13,59% ).

Participaţia Erste (EBS) a fost vândută, în prima jumătate a anului, ca urmare a rezultatelor nesatisfăcătoare realizate în al patrulea trimestru din 2013 (pierdere de 369 milioane euro), realizării unui profit net în 2013 de 8 ori mai mic decât cel înregistrat în anul anterior, precum şi în urma perspectivelor negative derivate din creşterea provizioanelor generate de unele subsidiare est-uropene. Preţul mediu de vânzare al EBS a fost 108,9 lei/acţiune.

Ponderea emitentului BRD în totalul activelor s-a redus, în primul semestru din 2014, la 8,46% (primul semestru 2013: 9,99% ), ca urmare a operaţiunilor de vânzare efectuate în perioada de referinţă, fundamentate de rezultatele financiare din 2013 (pierdere de 385 milioane de lei) şi a nivelului ridicat al creditelor neperformante".

SIF Moldova a investit în SIF4, SIF5 şi SIF1

În urma deciziei ASF, prin care au fost permise investiţii în AOPC-SIF-uri, SIF Moldova a investit, în primul semestru din 2014, în SIF4, SIF5 şi SIF1, la nivelul a 6,09% din total active. Investiţiile în SIF4 şi SIF5 s-au efectuat în limita pragului legal de deţinere de 5%.

Raportul spune: "Deciziile de achiziţie s-au fundamentat pe potenţialul de creştere a preţurilor în contextul unei estimări de evoluţie favorabilă a pieţei bursiere, pe recunoaşterea treptată de către investitori a valorii activelor nete în preţul de piaţă (deţinerile SIF4 în titluri lichide împreună cu disponibilităţile reprezentau 90% din capitalizarea din piaţă, iar participaţiile SIF5 în acţiuni lichide împreună cu disponibilităţile şi valoarea pachetului BCR depăşeau capitalizarea din piaţă). Împreună cu discountul preţului faţă de activul net, care se situează la peste 30%, indicând subevaluare, lichiditatea şi volatilitatea ridicată a acestor acţiuni creează premisele obţinerii de randamente superioare din fructificarea oportunităţilor pieţei".

Conducerea SIF Moldova are în vedere concentrarea activităţii investiţionale pe un număr redus de emitenţi concomitent cu creşterea expunerii/emitent. În primul semestru, SIF Moldova a vândut 15 emitenţi, din care 14 listaţi şi unul nelistat, şi şi-a crescut expunerile în cazul ARS, CMP, TEL, ELMA, BRK, EL.

Oficialii SIF Moldova declară în raport:

"Restructurarea portofoliului de acţiuni, având ca obiectiv scăderea costurilor de monitorizare pentru portofoliul administrat, a marcat câteva etape semnificative, prin:

- efectuarea cesiunii unor pachete de acţiuni deţinute de SIF Moldova (la societăţile Avicola Iaşi, Filbac Tg.Lăpuş, Laminorul Brăila) către societatea Asset Invest SĂ Bacău, după primirea avizelor ASF prevăzute de legislaţie;

- derularea operaţiunilor premergătoare aportului SIF Moldova la majorarea capitalul social al societăţii Asset Invest SA Bacău (rapoarte de evaluare realizate de expert independent) pentru societăţile Apă Canal Oneşti, Cimex Tulcea, Concivia Brăila, Construcţii Feroviare Galaţi, Danubius Tulcea, Deltalact Tulcea, Delta Service Tulcea, Panimon Oneşti, 1 Iunie Timişoara, Mătasea Română Cisnădie, Pantex Braşov; valoare aport - 3,6 milioane de lei;

- în curs de finalizare - cesiunea pachetelor de acţiuni la Mondex Sibiu, Seromgal Brăila către Asset Invest SA Bacău.

Obiectivul fixat la înfiinţarea Asset Invest SA (99,85% participaţie SIF Moldova) a fost asigurarea premiselor pentru atragerea unui management specializat".

Datoriile pe termen scurt de 92.445.511 lei au crescut cu 44,60% (1 ian 2014: 63.932.260 lei). Acestea includ dividende de plată către acţionari de 82.454.734 lei. Provizioanele au scăzut, comparat cu 01.01.2014, cu 12,76%.

La finele lunii iunie, SIF Moldova deţinea, în ordinea ponderii în active, 8,53% din acţiunile Banca Transilvania, 1,3% din Fondul Proprietatea, 1,85% din BRD, 0,38% din OMV Petrom (SNP), 2,27% din Transgaz (TGN), 4,91% din SIF Oltenia, 13,81% din Biofarm (BIO), 4,94% din SIF Muntenia, 0,24% din Romgaz (SNG), dar şi participaţii la alte companii.

La sfârşitul lunii iunie, investitorii din România deţineau 80,3% din acţiunile SIF Moldova, restul fiind în posesia a 1.700 de investitori străini. Acţionarii persoane fizice din România deţin participaţii totalizând 44,5% din capitalul social, iar 35,78% se află în posesia unor persoane juridice. În rândul străinilor, domină persoanele juridice, cu 19,12%, faţă de 0,56% pentru persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce cresteti expunerea pe BRK daca nu-l dati jos pe inegalabilul manager super-competent Chis?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb