DNA:Doi oficiali ai OTP Bank, trimişi în judecată pentru înşelăciune cu credite în valută

V.B.
Anticorupţie / 25 iunie 2014

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa au dispus astăzi trimiterea în judecată în stare de libertate a Dianei Maxim (director adjunct al OTP Bank Bucureşti) şi a Elenei Luiza Constantinescu (ofiţer de credite la aceeaşi bancă), pentru complicitate la înşelăciune, în formă continuată, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 9 milioane euro.

În acelaşi dosar, sunt inculpaţi Dincă Rantu, Marius Goşiu, Constantin Coteanu, Marieta Iuruc, Theodor Pavel, Viorel Dinu, Georgiana Dinu, Stila Sarafu, Mina Lică, Iulian Tocilă, Sorin Bulică şi Asan Taifun, acuzaţi de înşelăciune.

De asemenea, Carmen Eugenia Ştefănescu, Marian Ştefănescu, Stelian Alexe şi Ionel Radu sunt învinuiţi de înşelăciune şi uz de fals.

Totodată, Cosmin Popa, administrator al Credit Group Constanţa (care avea ca obiect de activitate intermedierea încheierii contractelor de credit), precum şi expertul evaluator Costel Cătălin Şerban sunt bănuiţi de procurorii anticorupţie de complicitate la înşelăciune, primul în formă continuată.

Conform rechizitoriului, în perioada 15 noiembrie 2007 - 16 august 2008, inculpaţii Trantu Dincă, Goşiu Marius, Coteanu Constantin, Iuruc Marieta, Pavel Theodor, Dinu Viorel, Dinu Georgiana, Lică Mina, Tocilă Iulian, Bulică Sorin, Asan Taifun, Ştefănescu Carmen Eugenia, Ştefănescu Marian, Sarafu Stila, Alexe Stelian şi Radu Ionel au introdus, prin intermediul Credit Group Constanţa, mai multe cereri de credit pentru persoane fizice, adresate unei unităţi bancare din Capitală.

"Beneficiind de complicitatea inculpaţilor Maxim Diana, Constantinescu Elena Luiza şi Popa Cosmin, solicitanţii creditelor i-au indus în eroare pe reprezentanţii acestei instituţii bancare, prin prezentarea unor documente false referitoare la posibilităţile lor financiare de a rambursa ratele aferente împrumuturilor solicitate. La data de 22.04.2008, inculpatul Şerban Costel Cătălin, în calitate de expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare având ca obiect un imobil situat în municipiul Mangalia, menţionând în mod deliberat în conţinutul său informaţii şi detalii arhitectonice false", se mai arată în comunicatul DNA.

De asemenea, expertul evaluator a ataşat fotografii ale interiorului şi exteriorului unui alt bun imobil, acţiune de natură a spori în mod fraudulos valoarea bunului ce urma a fi adus în garanţie de către Iulian Tocilă.

Prin aceasta, Şerban l-a ajutat nemijlocit pe Tocilă să-i inducă în eroare pe reprezentanţii unităţii bancare, cu prilejul încheierii unei convenţii de credit, susţin procurorii.

Prin acordarea ilicită a acestor credite, unitatea bancară a fost prejudiciată cu 9.087.530,89 euro.

În perioada noiembrie 2007 - iulie 2008, când a deţinut funcţia de director adjunct al OTP Bank Bucureşti, Diana Maxim, ajutată de Cosmin Popa (administratorul Credit Group Constanţa), a elaborat şi pus în aplicare "un plan infracţional de anvergură", ce a vizat fraudarea instituţiei bancare, prin acordarea în mod ilicit, către numeroase persoane fizice, a unor credite bancare în valută, respectiv euro şi franci elveţieni.

Scopul urmărit de către cei doi inculpaţi a fost acela de a obţine pentru sine importante foloase materiale, ce au reprezentat circa 10% din totalul creditelor bancare acordate în mod fraudulos.

Alături de inculpaţii Maxim Diana şi Popa Cosmin, la realizarea activităţii infracţionale de ansamblu au participat atât inculpata Constantinescu Elena Luiza, care, în perioada de referinţă, a îndeplinit funcţia de ofiţer de credite în cadrul unităţii bancare respective, cât şi inculpatul Şerban Costel Cătălin, expert evaluator.

Modul de operare iniţiat şi pus în aplicare de către inculpaţii mai sus menţionaţi a fost deosebit de complex şi riguros elaborat, materializându-se în identificarea de către inculpatul POPA COSMIN a unor persoane fizice cu o moralitate îndoielnică şi dornice de a obţine în mod facil importante venituri ilicite.

Aceste persoane, prin intermediul societăţii reprezentate de către inculpat şi în schimbul achitării către acesta a unui comision prestabilit, solicitau unităţii bancare respective acordarea unor credite financiare ipotecare fie pentru efectuarea de investiţii imobiliare, fie pentru nevoi personale sau pentru acoperirea unor cheltuieli curente, respectiv pentru refinanţarea unor credite anterioare, deşi nu întruneau condiţiile impuse în acest sens de către normele bancare şi nu aveau posibilităţi financiare de rambursare a ratelor aferente respectivelor împrumuturi.

În scopul îndeplinirii aparente a criteriilor reglementate de procedurile interne utilizate în perioada respectivă la nivelul băncii, ceilalţi 16 inculpaţi, au prezentat în mod exclusiv înscrisuri false, procurate prin intermediul reprezentantului SC "CREDIT GROUP" SRL Constanţa şi acceptate ca atare de către reprezentantele unităţii bancare.

Înscrisurile false utilizate de către solicitanţii de credite în vederea justificării veniturilor lunare pretins realizate şi a cuantumului ridicat al acestora au constat în următoarele categorii de documente:

- contracte de închiriere, care atestau împrejurarea nereală că respectivele persoane sunt proprietare ale unor bunuri imobile şi obţin lunar, cu titlu de chirie, venituri de ordinul miilor de euro, înscrisuri ce au fost prezentate de către inculpaţii Trantu Dincă, Coteanu Constantin, Iuruc Marieta, Lică Mina, Tocilă Iulian, Bulică Sorin, Asan Taifun, Radu Ionel şi Alexe Stelian;

- adeverinţe de venit, din care reieşea împrejurarea nereală că respectivele persoane sunt angajate în cadrul unor societăţi comerciale şi obţin lunar, cu titlu de salariu, sume importante de bani ce le-ar permite achitarea ratelor aferente împrumuturilor solicitate, astfel de înscrisuri fiind prezentate de către inculpaţii Pavel Theodor, Dinu Viorel şi Dinu Georgiana;

- contracte de închiriere şi adeverinţe de venit, înscrisuri ce au fost prezentate de către inculpaţii Goşiu Marius, Sarafu Stila, Ştefănescu Carmen Eugenia şi Ştefănescu Marian.

De precizat este faptul că, exceptând adeverinţele de venit, care au fost depuse în original la dosarele de credit, toate celelalte înscrisuri necesare în vederea aprobării acordării creditelor bancare au fost prezentate inculpatelor Maxim Diana şi Constantinescu Elena Luiza exclusiv în copie, în majoritatea situaţiilor fiind expediate prin fax de la sediul SC "CREDIT GROUP" SRL Constanţa, iar originalele documentelor respective nu au fost niciodată solicitate şi verificate de către inculpatele mai sus menţionate, contrar prevederilor procedurilor interne ce reglementau activitatea funcţionarilor bancari.

De asemenea, în situaţia în care veniturile lunare ale solicitanţilor de credite erau demonstrate prin prezentarea de contracte de închiriere, inculpata Maxim Diana, potrivit atribuţiilor de serviciu ce-i reveneau în calitate de director adjunct al instituţiei bancare creditoare şi care ar fi impus efectuarea obligatorie de inspecţii ale bunurilor imobile închiriate, a întocmit, în fiecare caz în parte, câte un raport de vizită.

Deşi, potrivit procedurii bancare interne, în cuprinsul respectivelor rapoarte de vizită ar fi trebuit atestat faptul că imobilele închiriate erau efectiv utilizate de către chiriaşi şi că sumele de bani achitate cu titlu de chirie erau cele înscrise în contractele de închiriere prezentate de către clienţi, inculpata Maxim Diana a menţionat în conţinutul documentelor întocmite doar împrejurarea că imobilele respective se află în stare bună de funcţionare şi sunt racordate la utilităţi.

În cazul creditelor destinate achiziţionării de imobile, simultan cu semnarea convenţiilor de credit, între inculpaţii solicitanţi ai creditelor, vânzătorii bunurilor imobile şi, respectiv, inculpatele Maxim Diana şi Constantinescu Elena Luiza, în calitate de reprezentante ale creditorului ipotecar, erau încheiate contracte de vânzare - cumpărare cu garanţie reală imobiliară, în conţinutul cărora, în baza unei înţelegeri prealabile cu vânzătorul, era menţionată cu titlu de preţ al bunului o sumă superioară valorii reale a imobilului înstrăinat.

În situaţia creditelor acordate în vederea refinanţării unor credite anterioare, sumele de bani acordate cu titlu de împrumut de către reprezentantele băncii respective au fost mult superioare valorii creditelor acordate anterior de către alte instituţii bancare şi au fost în mod similar garantate prin instituirea de ipoteci asupra unor bunuri imobile supraevaluate.

În această modalitate, diferenţa dintre sumele de bani obţinute cu titlu de credit şi cele utilizate în vederea achiziţionării de imobile sau, respectiv, refinanţării unor credite anterioare a fost însuşită în mod fraudulos de către inculpaţii solicitanţi de credite.

În continuare, în temeiul unei înţelegeri prestabilite, inculpaţii au remis inculpatului Popa Cosmin şi, implicit, prin intermediul acestuia, inculpaţilor Maxim Diana, Constantinescu Elena Luiza şi Şerban Costel Cătălin, un procent reprezentând 10% din valoarea totală a creditelor obţinute în mod fraudulos, fără a achita ulterior ratele aferente împrumuturilor respective.

În cauză, în vederea garantării recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului judiciar asupra mai multor bunuri imobile aparţinând inculpatului Alexe Stelian, până la concurenţa sumei de 2.722.402,54 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

22 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9675
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6709
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7134
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.1272

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb