Reţeaua energetică a Germaniei urmează să fie dominată joi de electricitatea din surse regenerabile, ceea ce creează condiţiile pentru ca preţurile la electricitate să coboare în teritoriul negativ, o nouă dovadă a modului în care energia fotovoltaică şi cea eoliană transformă cea mai mare piaţă din Europa, informează Agerpres.
Scăderea cererii de electricitate, datorită unei sărbători publice, va coincide cu o explozie a producţiei de energie fotovoltaică cu ocazia primului mini-val de căldură din regiune. Potrivit calculelor analiştilor de la Bloomberg, mâine la prânz până la 99% din consumul de electricitate al Germaniei ar putea fi acoperit de energia verde. Chiar dacă nu este vorba de o situaţie fără precedent, este extrem de neobişnuit şi oferă o imagine cu privire la viitor pe măsură ce regiunea face progrese cu tranziţia verde.
Rezultatul ar putea fi o nouă situaţie de preţuri negative, un fenomen care devine din ce în ce mai frecvent pe pieţele de electricitate din Europa. Chiar dacă preţurile negative sunt o veste bună pentru milioane de gospodării şi întreprinderi care cumpără electricitatea pe baza unor tarife orare, acest preţuri sunt o bătaie de cap pentru investitorii şi dezvoltatorii de tehnologii verzi din cauza randamentelor reduse ale investiţiilor.
În weekend-ul trecut, preţurile la electricitate au coborât sub minus 100 de euro pentru un Megawatt-oră pe pieţele din Germania şi Ţările de Jos, pe bursa Epex Spot SE.
Analiştii BloombergNEF estimează că în acest an capacităţile de producţie a energiei fotovoltaice din Germania vor creşte cu un nivel fără precedent de 17 Gigawaţi, urmând ca acest record să fie depăşit în fiecare an până în 2030. Asta îi va împinge din ce în ce mai mult în afara pieţei pe producătorii de electricitate din combustibili fosili, chiar dacă ei vor rămâne esenţiali pentru a echilibra sistemul în perioadele cu producţie intermitentă de energie din surse regenerabile şi asigura un sistem crucial de rezervă în perioadele de iarnă.
Prognozele meteo arată că primul val de căldură din acest an ar urma să atingă un vârf în cursul acestei săptămâni în Marea Britanie, Franţa şi Germania. Maximele diurne ar putea ajunge joi la 27 de grade Celsius la Paris şi Berlin şi la 25 de grade Celsius la Londra. Temperaturile medii vor fi cu 5-6 grade Celsius peste normalul acestei perioade în multe zone.
Opinia Cititorului