Euro, la un nou minim

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 martie 2011

Euro, la un nou minim

Analiştii economici: BNR a influenţat cursul de schimb

Moneda europeană a coborât, ieri, la cel mai redus nivel al ultimelor nouă luni. Banca Naţională a României (BNR) a afişat, ieri, un curs de referinţă de 4,1843 lei/euro, în scădere cu 2,05 bani, faţă de nivelul de 4,2048 lei/euro, înregistrat vineri. Un nivel atât de mic a mai fost afişat pe 2 iunie 2010, de 4,1835 lei/euro.

Analiştii sunt de părere că întărirea leului poate fi pusă pe seama intervenţiilor BNR.

Lucian Isar, analist economic, ne-a precizat că există un jucător major, banca centrală, care influenţează mişcările cursului de schimb, acesta nefiind stabilit pe o piaţă liberă.

Domnia sa ne-a declarat: "Evoluţia recentă, deşi minoră ca şi amplitudine, sugerează că banca centrală începe să stimuleze o strategie de trading numită "carry trade", aşa cum a făcut şi în 2006 şi 2007. Stimularea se face prin menţinerea unui diferenţial de dobândă pozitiv şi o volatilitate scăzută". Domnia sa a adăugat că utilizarea acestei metode, menită să reducă inflaţia, semnalează o recunoaştere a ineficienţei experimentelor de politică monetară din ultima perioadă, care au dezancorat anticipările inflaţioniste.

Călin Rechea, analist economic, ne-a precizat că aprecierea leului se datorează băncii centrale, dar poate fi şi o reacţie la creşterea exporturilor înregistrată în luna ianuarie a acestui an. Cu toate acestea, domnia sa este de părere că acestă întărire a monedei naţionale va fi temporară.

Nicolaie Chidesciuc, economistul şef de la ING Bank, ne-a precizat că încă din ianuarie, estimările ING Bank, pentru luna martie, plasau euro la nivelul de 4,15 lei.

Domnia sa este de părere că ratele de dobândă, de asemenea, pot influenţa evoluţia cursului de schimb. "Creşterea ratelor de dobândă determină sporirea atractivităţii monedei locale, ca urmare a faptului că un eventual cumpărător de lei va primi un randament mai mare pentru suma în lei deţinută, deoarece dobânda va creşte", ne-a declarat Nicolaie Chidesciuc. Domnia sa a adăugat că o asemenea strategie este atractivă când cursul e relativ stabil şi, pe măsură ce tot mai mulţi jucători cumpără lei, se va putea observa o apreciere tot mai mare a leului, iar dacă ratele de dobândă vor scădea, atunci, evident că acest lucru ar putea determina deprecierea leului.

Potrivit unui raport de analiză macroeconomică, analiştii ING Bank se aşteaptă la sfârşitul anului la un curs eur/ron la 4,20.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb