Experţii Kaspersky Lab atrag atenţia asupra celor mai periculoase ameninţări informatice ale anului 2009

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 05 februarie 2009

Experţii în securitate informatică ai Kaspersky Lab atrag atenţia asupra celor mai periculoase ameninţări care vor afecta utilizatorii de PC-uri în 2009. Acestea provin în special de pe internet şi sunt în mare măsură influenţate de factorul uman.

Computerele personale şi internetul au devenit o parte integrantă a vieţii de zi cu zi, iar datele stocate pe ele reprezintă acum bunuri de valoare. În acelaşi timp, numărul programelor periculoase şi rata lor de distribuţie au crescut foarte mult. Conform experţilor Kaspersky Lab, aceste tendinţe accentuează rolul pe care îl joacă protejarea proactivă a computerelor.

Una dintre cele mai frecvente metode de infectare a PC-urilor este prin intermediul dispozitivelor de stocare de tip flash USB, CD sau DVD. Situaţii recente de virusare în masă au fost determinate de încrederea utilizatorilor în aplicaţiile lansate automat pe computer, datorită funcţiei Auto Run, şi de neconştientizarea riscurilor folosirii lor.

Navigarea pe internet se află pe locul doi în ierarhia celor mai importante ameninţări informatice. Numărul site-urilor infectate a crescut de zece ori faţă de anul 2006, conform mai multor surse, ceea ce înseamnă că una din 300, până la una din 50 de pagini web nu prezintă siguranţă pentru utilizatori. Majoritatea viruşilor care provin din mediul online au capacitatea de a-şi schimba proprietăţile la fiecare download pentru a evita detecţia antivirus, iar răspândirea lor se face tot mai mult prin site-uri populare şi de încredere. Specialiştii Kaspersky Lab estimează că mai mult de jumătate din atacurile informatice ale anului 2009 vor proveni de pe astfel de locaţii web.

Serviciile financiare şi de banking online care permit plăţi electronice, gestiunea conturilor, schimburi valutare şi alte operaţiuni, înregistrează o creştere rapidă. Bineînţeles că acestea atrag atenţia infractorilor cibernetici. De aceea, experţii Kaspersky Lab consideră că fraudele pe internet precum phishing-ul şi furtul de detalii bancare vor avea o amploare şi mai mare în 2009.

Cum din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi petrec tot mai mult timp pe internet, fenomene foarte grave, cum ar fi pornografia sau pedofilia, revin în centrul atenţiei, impunând utilizarea sistemelor de control parental, care permit filtrarea conţinutului periculos sau nedorit.

În 2008, experţii Kaspersky Lab au observat o creştere a atacurilor generate de hackeri şi a viruşilor foarte complecşi, a căror anihilare necesită utilizarea unor tehnologii avansate. În viitorul apropiat, aceste metode de atac vor determina accentuarea competiţiei dintre producătorii de antiviruşi, punând o asemenea presiune asupra lor, încât numai companiile cu adevărat profesioniste vor putea supravieţui.

Dacă în trecut, programele periculoase atacau computerele neprotejate de soluţii antivirus, acum tot mai multe astfel de programe sunt capabile să combată detecţia şi ştergerea lor de către soluţiile antivirus. Analiştii de la Kaspersky Lab prognozează pentru 2009 o creştere a acestui gen de programe periculoase. De asemenea, atacurile vor exploata vulnerabilităţile din sistemele de operare şi din aplicaţiile foarte cunoscute, orientându-se în 2009 mai ales asupra noului sistem de operare Windows 7, dar nu vor ocoli nici sistemele Linux şi Mac OS, având în vedere creşterea numărului de utilizatori ai acestora.

Specialiştii mai atrag atenţia şi asupra falselor programe antivirus, care "detectează" viruşi inexistenţi în computer şi încearcă să convingă "victimele" că trebuie să plătească o anumită sumă de bani pentru anihilarea lor.

Pentru a proteja utilizatorii în faţa unor astfel de situaţii, experţii Kaspersky Lab recomandă tuturor producătorilor de soluţii antivirus să folosească ultimele tehnologii de protecţie proactivă, serviciile publice de clasificare a gradului de risc - cum ar fi cererile online către baze de date centralizate, restricţionarea drepturilor de acces mai ales pentru aplicaţiile descărcate de pe internet, sisteme de gestiune a actualizărilor de securitate precum şi folosirea listelor de aplicaţii sigure (whitelisting). Aceste metode vor completa protecţia tradiţională, bazată pe semnături, dar nu vor reuşi deocamdată să o înlocuiască definitiv.

Kaspersky Lab produce şi distribuie unele dintre cele mai populare sisteme de securitate pentru

PC, care protejează utilizatorul de viruşi, spyware, crimeware, hacker-i, phishing şi spam. Produsele Kaspersky deţin o rată superioară de detecţie, având cel mai rapid timp de răspuns din industria de securitate pentru utilizatori privaţi, SMB, reţele de mari dimensiuni şi sisteme de lucru mobile. Tehnologia dezvoltată de Kaspersky este utilizată la nivel mondial în produsele şi serviciile furnizorilor de top ai soluţiilor de securitate de pe piaţa IT.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

26 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3869
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7398
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8407
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.1246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro