Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

Fondul Proprietatea analizează reducerea participaţiei la "Petrom" sub 15%

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea /

Fondul Proprietatea analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom sub o deţinere de 15%, sub rezerva unor condiţii de piaţă favorabile şi a aprobărilor necesare, potrivit unui raport transmis, ieri, de Franklin Templeton.

Reprezentanţii FP arată că analiza este în fază preliminară şi nu există un calendar definit în ceea ce priveşte luarea unei decizii.

Fondul deţine, în prezent, 19% din capitalul social al Petrom (reprezentând 33,66% din VAN-ul Fondului la 31 Ianuarie 2014).

Într-un interviu acordat, recent ziarului BURSA, Grzegorz Konieczny, managerul FP, a spus că nu deoreşte să comenteze zvonurile apărute, anterior, în piaţă, potrivit cărora Fondul ar dori să îşi reducă deţinerea la compania petrolieră.

Domnia sa ne-a spus: "Când avem ceva de anunţat, noi anunţăm. Nu putem opri oamenii să speculeze, însă nu suntem în poziţia să comentăm speculaţiile. Când facem ceva sau când pregătim ceva, anunţăm. Nu am anunţat nimic".

Administratorul Fondului Proprietatea este presat să-şi remunereze acţionarii, care i-au condiţionat prelungirea mandatului de acceptarea criteriilor de performanţă cerute de fondul de hedging american Elliott, cel mai mare acţionar al FP.

Obiectivele impuse de Elliott sunt ca Franklin Templeton să reducă şi să menţină discountul dintre preţul de pe bursă al acţiunilor FP şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN) la 15% (faţă de 30% în prezent) şi să crească în acelaşi timp VUAN-ul.

Petrom a raportat, pentru 2013, un profit net de 4,8 miliarde lei, cu 22% peste nivelul din 2012.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS