Germania încearcă să achiziţioneze sistemul de rachete cu rază lungă de acţiune Typhon de la Statele Unite, pentru a-şi consolida capacităţile de descurajare, a afirmat ministrul apărării german, Boris Pistorius, în timpul unei vizite la Washington, informează marţi dpa.
Sistemul Typhon poate lansa diverse tipuri de rachete ghidate cu raze de acţiune de până la 2.000 de kilometri, adaugă sursa.
"Simplu spus, sunt lansatoare terestre care pot lansa diferite tipuri de rachete ghidate pe diverse distanţe", a explicat Pistorius reporterilor luni la Washington, conform sursei.
Deşi achiziţia nu a fost încă finalizată, Germania şi-a exprimat oficial interesul. SUA analizează în prezent cererea, iar Pistorius a precizat că omologul său american, Pete Hegseth, a răspuns pozitiv în cursul întâlnirii avute, transmite dpa.
Ministrul apărării german a menţionat că factorul-cheie este faptul că raza de acţiune a acestor sisteme de rachete este semnificativ mai mare decât cea disponibilă în prezent
în Europa. Rachetele ar putea, în principiu, să atingă ţinte din Rusia, dar Pistorius a subliniat că sistemul va fi utilizat strict pentru descurajare şi pentru a spori capacităţile de apărare ale Germaniei şi Europei.
Pistorius a mai afirmat, după întâlnirea cu Hegseth, că livrarea a două sisteme Patriot pentru Ucraina este "în curs de pregătire", aceasta urmând să fie finanţată de Germania, dar mai trebuie "clarificate" detaliile tehnice, logistice şi financiare finale.
Aceste aspecte "par să poată fi rezolvate, aşa că ne vom apuca de treabă rapid", a adăugat ministrul german.
Ucraina are nevoie urgentă de sisteme suplimentare de apărare aeriană, a afirmat el.
Boris Pistorius a sugerat într-o recentă convorbire telefonică purtată cu omologul său american că Germania ar putea cumpăra două sisteme Patriot din SUA pentru a le livra în Ucraina, existând două opţiuni: fie Germania cumpără două sisteme disponibile imediat din stocurile americane, care să fie apoi livrate direct de acolo în Ucraina, fie forţele armate germane - Bundeswehr - furnizează iniţial Ucrainei două dintre sistemele sale şi ulterior primesc înlocuitori de la SUA, relatează sursa citată.
Rachetele Patriot pot fi folosite pentru a intercepta aeronave, rachete balistice şi rachete de croazieră inamice. Ţintele pot fi lovite la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri şi la
altitudini de până la 30 de kilometri. Staţia mobilă de lansare, care seamănă cu un camion de mari dimensiuni, conţine până la patru containere de lansare, menţionează dpa. Potrivit armatei americane, pot fi încărcate în total până la 16 rachete defensive, în funcţie de configuraţie, conform sursei.
Ministrul apărării german s-a deplasat în capitala SUA pentru prima sa vizită de la preluarea mandatului de către preşedintele american Donald Trump, în ianuarie. La începutul discuţiilor, Pistorius i-a dat asigurări lui Hegseth că Germania va continua să joace un rol puternic şi de încredere în cadrul alianţei militare nord-atlantice NATO şi că este hotărâtă să îşi îndeplinească rolul în construirea unei Europe mai eficiente, sigure şi reziliente.
Ultimele anunţuri ale lui Trump în ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei au jucat probabil un rol în discuţii. Preşedintele SUA a ameninţat luni partenerii comerciali ai Rusiei cu tarife masive dacă nu se ajunge la un "acord" în războiul din Ucraina în următoarele 50 de zile, după ce şi-a făcut cunoscută intenţia de a vinde sisteme de arme Patriot pentru Ucraina aliaţilor europeni, inclusiv Germaniei, aminteşte dpa.
Boris Pistorius îşi încheie marţi vizita de 24 de ore în SUA, revenind în Germania.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.07.2025, 13:06)
Germania poate vrea" razboiul total" . Criminalii de alta data se poate sa se fi reincarnat in ...Ru.. Pisto.. si alti noi criminali universali.
Ce ziceti friti? Vreti razboiul total ca altadata? Ca rusii sunt gata sa vina, sa faca pe plac damelor voastre.