Greenpeace pierde procesul privind Neptun Deep şi va plăti peste 340.000 lei către OMV Petrom şi Romgaz

A.B.
Companii / 27 iunie, 12:59

Greenpeace pierde procesul privind Neptun Deep şi va plăti peste 340.000 lei către OMV Petrom şi Romgaz

Tribunalul Bucureşti a respins cererea Greenpeace România de suspendare a acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep şi a obligat organizaţia să plătească peste 340.000 de lei drept cheltuieli de judecată către companiile OMV Petrom şi Romgaz, potrivit unui comunicat Greenpeace emis redacţiei. ONG-ul de mediu va face recurs şi va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), acuzând folosirea cheltuielilor de judecată ca mijloc de descurajare a accesului la justiţie în cauze de interes public.

Greenpeace susţine că această sancţiune financiară este disproporţionată şi descurajează acţiunile în justiţie legate de protejarea mediului, încălcând legislaţia naţională şi europeană. „Vor să ne închidă gura cu orice preţ - prin popriri, dizolvări, cheltuieli uriaşe. Considerăm absurd ca două companii fosile cu profituri uriaşe să ceară sume exorbitante unei organizaţii care acţionează în interes public”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Avocata Mihaela Maravela atrage atenţia că decizia tribunalului contravine hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care interzic sancţionarea ONG-urilor în mod excesiv atunci când contestă acte administrative cu impact asupra mediului.

Greenpeace a invocat, în cererea de suspendare, lipsa evaluării complete a emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din exploatarea şi arderea gazului extras, precum şi riscuri privind deversarea de substanţe toxice în Marea Neagră. Organizaţia menţionează că decizia instanţei române vine în contradicţie cu o hotărâre recentă a Curţii EFTA, care impune evaluarea integrală a impactului climatic al proiectelor de gaze şi petrol.

Greenpeace România îşi reafirmă intenţia de a continua contestarea în instanţă a proiectelor considerate dăunătoare pentru mediu şi sănătatea publică.

În plus, a menţionat el, acordul semnat joi este ''tocmai o modalitate prin care Banca Mondială poate stabili care este viabilitatea unui proiect nuclear într-o ţară'' şi, dacă ar apărea un proiect fără capacitate tehnologică şi fără niciun control, ''noi suntem primii care vom spune că nu este viabil''.

Memorandumul prevede ca cele două organisme că lucreze în trei direcţii cheie, începând cu dezvoltarea capacităţilor pentru utilizarea în siguranţă a energiei nucleare, cu garanţii, cu planificare şi asta în tot ceea ce priveşte noile tehnologii, ciclurile combustibilului sau gestionarea deşeurilor.

De asemenea, se are în vedere şi prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare în funcţiune, deoarece această extindere se consideră ''una dintre sursele de electricitate cu emisii reduse cele mai ieftine în termeni de costuri''.

Nu în ultimul rând, este vizată accelerarea dezvoltării de mici reactoare modulare, care oferă flexibilitate, costuri scăzute şi care ar putea avea o amplă utilizare în ţările în curs de dezvoltare, conform sursei citate.

Banga a semnalat că Banca Mondială a finanţat în 1965 pentru ultima dată un proiect de centrală nucleară şi că, prin acest acord, ''pentru prima dată în decenii'', revine la universul energiei atomice.

În special, el s-a referit la cererea de electricitate în ţările în curs de dezvoltare, care se va dubla la orizontul anului 2035, şi a explicat că obiectivul BM este de a le ajuta să dispună de energia de care au nevoie locuitorii, dându-se flexibilitatea de a alege ''drumul care le convine cel mai mult pentru ambiţiile lor de dezvoltare, contextul naţional'' şi contribuţiile lor specifice.

În prezent, 31 de ţări operează centrale nucleare, care generează 9% din electricitatea la nivel mondial. Există peste 30 de ţări în curs de dezvoltare care analizează posibilitatea de a recurge şi la energia nucleară pentru a-şi acoperi necesarul.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. sunt finantate de petroteroristi pentru a bloca proiectele locale de producere a energiei si a ramane dependenti de producatorii de petrol si gaze si au un tupeu fantastic de parca noi toti ceilalti umblam cu drujba si toporul in mana si doar ei apara padurile in general natura.

    Deschiderea de procese frivole e o infractiune de tip abuz, si este penalizata baneste de catre instante. Asa e in SUA, asa ar trebui sa fie si la noi. Nu se poate sa ataci tot ce misca in Romania, si sa scapi cu maruntis in cheltuieli de judecata pt tot timpul si activitatea paralizata de tine.

    340 mii lei e un mizilic, comparat cu pierderile provocate de intirzierea proiectului.

    Eco-terorismul trebuie penalizat mult mai drastic. 

    "Banga a semnalat că Banca Mondială..." Cine e Banga!?

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3752
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4419
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.9189

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb