Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că a discutat telefonic cu vicepremierul Dragoş Anastasiu despre componenţa şi activitatea grupului care consiliază Guvernul, exprimându-şi preocuparea cu privire la respectarea legalităţii şi transparenţei. El a subliniat că persoanele care fac parte din acest grup ar trebui să depună declaraţii de avere şi de intenţie, întrucât ar putea avea acces la informaţii sensibile, inclusiv date cu potenţial de influenţare a pieţei de capital.
„Am văzut declaraţiile (lui Dragoş Anastasiu, n.red.) şi am şi vorbit ieri cu vicepremierul la telefon, explicându-i ce nu mi se pare a fi legal şi ce ar trebui îndreptat. Chiar dacă e un grup care are intenţii extraordinar de bune şi care e informal, în momentul în care lucrezi la Guvern, trebuie să ai acces la informaţii cu caracter secret. Nu ştiu dacă au”, a spus Grindeanu.
Liderul PSD a continuat: „Cam ar trebui să îţi faci publică o declaraţie de intenţie cel puţin. Dacă tu vrei să vorbeşti despre companii, e foarte bine. Nu vreau să fiu înţeles greşit. Dar unele dintre ele, ca să dau un exemplu, pot să fie listate la bursă. Tu, dacă eşti un extraordinar de bun analist financiar, dacă nu ai o declaraţie de intenţie, transparent şi toate lucrurile să fie cât se poate de clare, laşi loc la suspiciuni. Iar acea chestiune de pe bursă poate să fie speculată.”
În opinia sa, activitatea grupului trebuie să fie legală şi transparentă: „Într-un mod în care s-a început, în care facem un grup aşa deasupra, pe nicăieri, fără să îl instituţionalizezi acel grup, fără să spui din cine e format, fără ca acel grup să vedem: are acces sau nu la informaţii clasificate, îşi dă o declaraţie de avere - că aşa e normal când lucrezi cu informaţii de acest tip, ai o declaraţie de avere şi o declaraţie de intenţie, da, atunci aceste chestiuni intră într-o zonă legală. Asta îmi doresc să se întâmple. Până acum, nu s-a întâmplat.”
Întrebat ce i-a răspuns vicepremierul Anastasiu, Grindeanu a spus: „Că şi dânsul vrea să respecte legea.”
Într-o declaraţie anterioară, Grindeanu criticase dur acest demers, afirmând: „Înţeleg că exista un grup informal de consilieri din privat care consiliază Guvernul, ceea ce este ilegal! Dacă mai continuă acest lucru, mă pun în situaţia să fac chiar eu plângere. Sunt acolo persoane din companii de transporturi care eu ştiu că aveau interes să falimenteze companiile de stat. Ce se întâmplă e trafic de influenţă. Să se potolească, ca să nu le fac chiar eu plângere!”
În replică, vicepremierul Dragoş Anastasiu a susţinut într-o conferinţă de presă că a existat „un demers de a strânge un grup de oameni într-un consiliu consultativ care rămâne deschis oricăror propuneri”, precizând că au fost consultaţi specialişti din mediul public şi privat. Printre numele menţionate: Speranţa Munteanu, Mihaela Mitroi, Iancu Guda, Anca Grigorescu.
Anastasiu a insistat că „nu s-a formalizat grupul de lucru, iar în afară de datele publice de la ANAF şi AMEPIP nu există niciun fel de alte date” la care să fi avut acces.
El a mai precizat că membrii grupului „sunt neretribuiţi, onorifici” şi că „fiecare a semnat o notă de confidenţialitate şi o declaraţie că nu se află în conflicte de interese”.
Referitor la acuzaţiile lui Grindeanu, vicepremierul a declarat: „Nu mă simt vizat, am vorbit cu dl Grindeanu, mi-a explicat despre ce e vorba, nu va fi vorba de aşa ceva, nici nu e cazul de aşa ceva.”
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2025, 16:05)
Grindi îl vrea consilier pe vâlcov cimitir.