Organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a denunţat joi ''acţiunile statului care subminează'' dreptul la informare în Grecia, ţară europeană care a înregistrat ''o deteriorare semnificativă'' a libertăţii presei de la venirea conservatorilor la putere, în 2019, informează AFP, care afirmă cele ce urmează.
Într-un raport, HRW se referă la ''intimidarea şi hărţuirea'' jurnaliştilor, ''încurajarea autocenzurii'' şi ''consolidarea controlului'' asupra media în această ţară membră a Uniunii Europene.
Bazat pe 26 de interviuri cu jurnalişti şi experţi, raportul subliniază că ''jurnaliştii au devenit ţinte prin diverse mijloace'', printre care campanii de hărţuire online, ''deseori orchestrate sau încurajate'' de actori proguvernamentali.
''Constrângerile omniprezente şi deliberate faţă de jurnalism în Grecia creează un mediu unde reportajele critice sunt înăbuşite şi autocenzura devine norma'', a explicat Hugh Williamson, director pentru Europa şi Asia Centrală al HRW.
Organizaţia neguvernamentală aminteşte de scandalul ascultărilor ilegale efectuate folosind programul informatic spion Predator, în 2022, care a vizat jurnalişti şi politicieni şi a umbrit activitatea guvernului conservator condus de Kyriakos Mitsotakis.
Printre presiunile financiare şi juridice exercitate asupra presei, raportul pune accent pe acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice (SLAPP), iniţiate de companii şi oameni politici împotriva jurnaliştilor, amintind că ''nu există nicio măsură juridică anti-SLAPP în Grecia''.
De asemenea, raportul arată că guvernul condus de partidul Noua Democraţie a utilizat fonduri publicitare de stat pentru a favoriza media proguvernamentale.
HRW insistă, între altele, pe ''eşecul guvernului de a garanta pluralismul mediatic'' într-o ţară unde concentrarea de mass-media este în mod tradiţional foarte ridicată.
La rândul său, organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF) a plasat Grecia pe locul 89 din 180 de ţări în clasamentul mondial privind libertatea presei, publicat vineri, în ajunul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei (3 mai). În acest an, Grecia ocupă ultimul loc din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, potrivit sursei citate.
Parlamentul European a adoptat anul trecut o rezoluţie în care îşi exprima ''îngrijorarea gravă referitoare la deteriorarea statului de drept şi a libertăţii media în Grecia'', aminteşte HRW. Guvernul de la Atena a respins criticile incluse în rezoluţie, pe care le-a calificat ca ''exagerate'' şi lipsite de dovezi concrete.
Opinia Cititorului