Ialomiţianu: "România nu poate reduce accizele la carburanţi!"

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 aprilie 2011

Gheorghe Ialomiţianu

Gheorghe Ialomiţianu

Accizele la carburanţi nu pot fi reduse în România, chiar dacă în alte ţări ale Uniunii Europene acest lucru s-a putut realiza, ne-a declarat ieri Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice. Domnia sa ne-a precizat: "În acordul de aderare la Uniunea Europeană s-a negociat pentru a ajunge la nivelul minim de accizare în 2011. Alte state au putut să reducă accizele la carburanţi pentru că au depăşit nivelul minim, dar, pentru a face acest lucru, în România ar fi nevoie să renegociem acordul de aderare, ceea ce este imposibil".

Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini, ministrul Finanţelor anunţase că Executivul va discuta posibilitatea reducerii accizelor la combustibilii petrolieri.

46 de miliarde de lei pentru investiţii, anul viitor

Ministrul Finanţelor ne-a mai declarat, ieri, că Guvernul este interesat de creşterea investiţiilor care să creeze noi locuri de muncă. Domnia sa a precizat: "În strategia fiscală a Guvernului este prevăzută pentru anul viitor suma de 46 de miliarde de lei pentru investiţii, faţă de 35 de miliarde de lei în acest an. Mai este prevăzută şi reducerea contribuţiilor sociale cu două puncte procentuale în cazul angajatorilor, astfel încât aceştia să fie încurajaţi să creeze noi locuri de muncă".

Planul bugetar pe acest an este făcut pe o creştere economică de 1,5%, iar cel de pe 2012 prevede o creştere economică de 4%, ceea ce, în opinia domnului Gheorghe Ialomiţianu, înseamnă că semnele sunt bune pentru economie. Domnia sa ne-a declarat: "Anul viitor vom putea plăti şi diferenţa la salariile bugetarilor (care au fost anul trecut reduse cu 25%, iar ulterior majorate cu 15 puncte procentuale - n. red), dar şi o majorare a pensiilor cu rata inflaţiei şi în funcţie de evoluţia salariului real".

Iulian Iancu propune limitarea prin lege a preţurilor carburanţilor

Parlamentarii vor analiza, în perioada următoare, o iniţiativă legislativă a deputatului PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, care doreşte să impună un preţ maximal peste care companiile petroliere să nu-şi poată vinde carburanţii. Domnul Iancu a declarat, ieri, că iniţiativa sa legislativă vizează măsurile pe care Guvernul poate să le ia pentru limitarea creşterilor de preţ la pompă, cum ar fi impunerea unui prag maximal sau impozitarea suplimentară a companiilor petroliere. (A.T.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

Dtlawyers
BTPay
Apanova
GRAMPET GROUP
Electromagnetica
ifep.ro
UNNPR

Curs valutar BNR

26 Noi. 2021
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3869
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7398
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8407
Gram de aur (XAU)Gram de aur255.1246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro