Conducerea FNGCIMM a avut, ieri, o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai băncilor partenere în Programul IMM INVEST, oficiali ai Asociaţiei Române a Băncilor şi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, cu scopul de a discuta şi clarifica aspecte punctuale ridicate de către finanţatori, pentru că procesele de analiză atât la FNGCIMM cât şi la creditori să se desfăşoare cât mai eficient, iar aprobarea finanţării garantate, solicitată de fiecare antreprenor să se obţînă într-un timp cât mai scurt.
Potrivit unui comunicat remis Redacţiei noastre, pentru a putea comunica poziţia să, FNGCIMM aduce în atenţia publică, câteva dintre aspectele importante puse în discuţie de către finanţatori:
1. Referitor la IMM urile care pot beneficia de finanţări garantate de stat în cadrul Programului
În conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările şi completările ulterioare şi cu precizările din Schemă de ajutor de stat pentru susţinerea activităţi IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau în dificultate financiară la dată de 31.12.2019, dar care, s-au confruntat cu dificultăţi sau au intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei de COVID-19.
2. Referitor la structura garanţiilor colaterale ce trebuiesc constituite de IMM-uri, facem următoarele precizări: pentru accesarea unui credit în cadrul programului este obligatoriu constituirea de către IMM a următoarelor tipuri de garanţii: ipotecă legală mobiliară asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile şi ipotecă legală asupra şoldurilor creditoare ale conturilor deschise de beneficiar la instituţia de credit finanţatoare.
- În cazul creditelor pentru capital de lucru, unde nu este necesară acoperirea cu garanţii în proporţie de 100% din valoarea creditului, nu se mai solicită alte garanţii.
- În cazul creditelor pentru investiţii, în plus, se mai solicită şi constituirea ipotecii legale imobiliare şi/sau mobiliare asupra activelor finanţate din credit, astfel încât, împreună cu garanţia de stat, creditul să fie acoperit în proporţie de cel puţîn 100%.
"În urmă întâlnirii s-au făcut paşi importanţi în sensul clarificării aspectelor procedurale de acordare a finanţărilor garantate, iar aceste întâlniri vor continuă şi pe viitor, pentru a rămâne conectaţi la nevoile reale ale antreprenorilor şi pentru a consolida relaţia economică între IMM-uri, partenerii bancari şi FNGCIMM, care trebuie să devină accesibilă şi pe alte produse de finanţare -garantare, altele decât cele disponibile prin programul IMM INVEST. ", arată comunicatul.