Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

ÎN PRIMELE TREI LUNIALB: Piaţa de leasing financiar a înregistrat o creştere de 13%

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

La finalul primului trimestru al anului 2015, s-a înregistrat o creştere a finanţării echipamentelor agricole, de la 24% la 26%, potrivit ALB-România.

La finalul primului trimestru al anului 2015, s-a înregistrat o creştere a finanţării echipamentelor agricole, de la 24% la 26%, potrivit ALB-România.

Companiile de leasing financiar din ţara noastră au acordat finanţări noi de 350 de milioane de euro în primele trei luni, în creştere cu 13% faţă de acelaşi interval din anul precedent, iar cele mai multe finanţări au fost consemnate pe segmentul vehiculelor, potrivit Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România.

Conform statisticii, clienţii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finanţărilor, restul de 2% fiind consemnat în rândul persoanelor fizice.

"Majoritatea persoanelor juridice care apelează la leasing financiar ca sursă de finanţare a achiziţiilor necesare activităţii lor economice o reprezintă IMM-urile. Parteneriatul public-privat înscrie o pondere de 0%, indicând lipsa de apetit a autorităţilor publice pentru acest model de finanţare a proiectelor de investiţii la nivel naţional. Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (30%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (13%), 1-2 ani (8%), un an (5%) şi 7-15 ani (3%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar", se notează în comunicatul de presă al ALB România.

Pe fondul creşterii cu 13% a pieţei de leasing financiar din ţara noastră, la finele lunii martie, cu un volum total nou finanţat în valoare de 350 milioane de euro, distribuţia pe tipuri de active finanţate a fost următoarea: 77% (270 milioane de euro) autoturisme şi vehicule comerciale, 20% (68 milioane de euro) echipamente şi 3% (12 milioane de euro) imobiliare, anunţă Agerpres.

Vehiculele au înregistrat o creştere de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar pe categorii de vehicule autoturismele reprezintă, încă, o pondere majoritară de 49% din totalul volumului. Acestea sunt urmate de de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 40%, vehiculele comerciale uşoare (10%), precum şi alte categorii de vehicule în proporţie de 1%.

ALB-România subliniază faptul că, la finalul primului trimestru al anului 2015, s-a înregistrat o creştere a finanţării echipamentelor agricole, de la 24% la 26%, în tendinţă similară cu finanţarea sectorului construcţiilor (de la 15% la 22%), cu finanţarea echipamentelor medicale (de la 3% la 15%) şi cu industria metalurgică (de la 6% la 7%).

Pe de altă parte, ponderea finanţării echipamentelor destinate altor industrii este în scădere, astfel: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scădere de la 8% la 5%), finanţarea tehnologiei din domeniul energiei (de la 6% la 1%) şi industria textilelor şi de încălţăminte (de la 4% la 1%).

În acelaşi context, sectorul imobiliar menţine minimul istoric din 2013 şi 2014, cu o pondere de 3% din total finanţări, fiind în concordanţă cu contextul general al pieţei de profil din România.

La capitolul cote de piaţă, cea mai mare reprezentare este înregistrată de către firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 79% din total, urmată de cele captive producătorilor (17%) şi de către companiile de leasing financiar independente (4%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie