ÎN PRIMELE TREI LUNI DIN 2019Transelectrica a realizat 95% din planul de investiţii

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie /

Marius Dănuţ Caraşol, preşedintele directoratului Transelectrica: "Intenţionăm să dezvoltăm activitatea şi procesele dedicate accesării fondurilor europene nerambursabile" 

Directoratul Transelectrica (TEL) şi-a realizat obiectivele investiţionale propuse la începutul mandatului acum şase luni de zile, reuşind să realizeze în primul trimestru din acest an 95% din planul de investiţii şi să încheie şase noi contracte de investiţii, cu o valoare totală de 195 milioane de lei, pentru modernizarea şi retehnologizarea instalaţiilor electrice, anunţă transportatorul printr-un comunicat remis Redacţiei.

Marius Dănuţ Caraşol, preşedintele directoratului Transelectrica afirmă: "În această perioadă ne-am concentrat eforturile pe acţiunile de eficientizare a companiei, dar şi pe monitorizarea atentă a lucrărilor de investiţii, implicându-ne activ în proiectele derulate sau aflate în diferite etape: achiziţie, autorizări, avizări sau execuţie. Alături de echipa de management am pornit procesul de implementare a unui set de măsuri şi a unui plan de eficientizare şi reaşezare a companiei pe fundamente corecte, conforme cu principiile de administrare ale unei companii naţionale de interes strategic cu profit reglementat. Urmează o perioadă de tranziţie, iar, în prezent, ne aflăm la finalul perioadei de reglementare şi ne pregătim pentru noua perioadă de reglementare care începe de la 1 ianuarie 2020, ANRE elaborând deja legislaţia adaptată acestui context. Aşadar, este evident faptul că pentru Transelectrica, 2019 va fi un an cu multe provocări şi bineînţeles că vom continua ce am început, cu accent pe realizarea investiţiilor. Astfel, la finalul anului, Transelectrica va fi o companie mai puternică, mai eficientă şi mai suplă, adaptată condiţiilor specifice de business".

Totodată, în aceste prime trei luni ale anului 2019, potrivit companiei, directoratul a urgentat 38 proiecte de investiţii, aflate în diferite faze de dezvoltare, în timp ce alte 6 proiecte majore se află în etapa de pregătire a documentaţiei pentru lansarea procedurii de achiziţie, iar 11 proiecte sunt în procesul de achiziţie.

Domnul Caraşol adăugă: "După eforturi susţinute, săptămâna trecută am obţinut aprobarea legii speciale pentru marile lucrări de infrastructură energetică. Această lege este vitală pentru ritmul realizării investiţiilor societăţii Transelectrica, nu doar al proiectelor aflate în derulare, dar şi al celor pe care urmează să le demarăm în perioada următoare - atât proiecte cu surse proprii de finanţare, cât şi proiecte realizate din fonduri europene. Primul beneficiar al acestei legi va fi proiectul liniei de 400 kV Anina - Reşiţa, parte din Axul Banat de închidere a Inelului de 400 kV al României, pentru care am dat deja ordinul de începere a lucrărilor. Acest proiect a stat blocat aproape un an de zile".

Preşedintele Directoratului mai subliniază că printre priorităţile investiţionale ale TEL în perioada imediată se află închiderea Inelului de 400 kV al ţării noastre şi realizarea Inelului de 400 kV al capitalei. Societatea mai arată că Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov ating împreună un consum de până la 15% din consumul de energie electrică de la nivel naţional, reprezentând cea mai concentrată zonă de consum de energie electrică din ţară, iar dezvoltarea economică prognozată în următorii ani necesită dezvoltarea infrastructurii reţelei de transport aferente.

Reprezentantul Transelectrica mai precizează: "În perioada imediat următoare vom lansa procedura de achiziţie a unui studiu privind dezvoltarea reţelei electrice de alimentare a zonei metropolitane Bucureşti, cu o perspectivă de timp de 10 ani. Totodată, ne propunem o nouă soluţie de realizare a Inelului de 400 kV a Municipiului Bucureşti, astfel: prin realizarea unei linii electrice de 400 kV de la staţia electrică de transport Bucureşti Sud la staţia electrică Domneşti, incluzând cu construirea unei staţii noi de transport în zona de nord-est a Municipiului Bucureşti, mai exact în localităţile Voluntari, Otopeni sau Tunari".

În acelaşi timp, conducerea Transelectrica mai are în vedere accesarea fondurilor europene pentru proiectele de investiţii, societatea amintind că în luna martie a fost aprobat proiectul de realizare a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Smârdan - Gutinaş, cu o finanţare nerambursabilă de aproximativ 31 milioane de euro.

"Intenţionăm să dezvoltăm în următoarea perioadă activitatea şi procesele din cadrul companiei dedicate accesării fondurilor europene nerambursabile", a completat Marius Dănuţ Caraşol.

În ceea ce priveşte rezultatele financiare ale Transelectrica, preşedintele directoratului TEL afirmă: "În condiţiile unor costuri ridicate de CPT (n.r. consum propriu tehnologic) am reuşit să obţinem un profit brut de aproape 40 milioane de lei (38 milioane de lei net), să ne îndeplinim programul de mentenanţă şi programul de investiţii în cote de 119%, respectiv 95% şi să debutăm coerent în anul 2019".

Transportatorul naţional al energiei electrice are o valoare de piaţă la BVB de circa 1,5 miliarde de lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS