Norvegia a confirmat astăzi, organizarea sub auspiciile sale a unor negocieri între reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei din Venezuela, în vederea soluţionării conflictului politic care durează de patru luni, relatează AFP.
"Norvegia anunţă că a avut contacte preliminare cu reprezentanţi ai principalilor actori politici venezueleni, în cadrul unei faze exploratorii, în vederea contribuirii la găsirea unei soluţii la situaţia din ţară", a anuţat într-un comunicat Ministerul norvegian de Externe, conform AFP.
"Norvegia felicită părţile pentru eforturile lor. Ne reafirmăm voinţa de a continua să susţinem căutarea unei soluţii paşnice pentru ţară", subliniază diplomaţia norvegiană.
În Venezuela, opozantul regimului chavist, Juan Guaido, a confirmat această informaţie, anunţând că delegaţii din cadrul opoziţiei venezuelene participă la o "mediere" realizată de Norvegia vizând să soluţioneze criza.
"Nu există niciun tip de negocieri", a temperat el, într-o reuniune la Caracas, ci "eforturi întreprinse de către Norvegia în vederea unei medieri", pe care această ţară scandinavă le pregătea de multe luni, mai scrie AFP.
Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, nu a confirmat aceste contacte, însă a declarat că ministrul său al Comunicaţiilor, Jorge Rodriguez, participă la o "misiune foarte importantă pentru pacea ţării (...) în Europa" şi că acesta se va întoarce în curând în ţară.
Potrivit radioteleviziunii publice norvegiene NRK, negocierile de la Oslo, într-un loc ţinut secret, au durat "mai multe zile", iar cele două delegaţii au plecat înapoi la Caracas ieri.
Contactată de AFP astăzi, Cancelaria norvegiană nu a dorit să facă declaraţii suplimentare.
Presa scrie că aceste discuţii i-ar fi implicat din partea lui Maduro pe ministrul Comunicaţiilor, Jorge Rodriguez, şi pe guvernatorul provinciei Miranda, Hector Rodriguez.
Opoziţia ar fi fost reprezentată de către fostul deputat, Gerardo Blyde, fostul ministru Fernando Martinez Mottola şi vicepreşedintele Parlamentului, Stalin Gonzalez.
Opozantul Juan Guaido (centru-dreapta) s-a proclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie şi este recunoscut ca atare de peste 50 de ţări.
El încearcă de atunci să-l înlăture de la putere pe Maduro, pe care-l cataloghează drept un "uzurpator", în urma alegerilor prezidenţiale din mai 2018 - "frauduloase" potrivit opoziţiei şi care i-au permis şefului statului să rămână la putere, mai scrie AFP.
Numeroase state europene l-au recunoscut pe Guaido atunci când acesta s-a autoproclamat "preşedinte", însă Norvegia s-a limitat să îndemne la organizarea unor noi alegeri, o poziţie percepută atunci ca ilustrându-i voinţa de a intermedia între cele două tabere, mai relatează agenţia.